tomhajzler@gmail.com Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Witam W związku z założonym przeze mnie wątkiem warsztatowym Wellingtona w 1/72 chciałbym przedstawić mój ostatni model. Budowa trwała 8 lat i pochłonęła co najmniej 2000 godzin pracy. Podstawą do stworzenia modelu był stary zestaw Hasegawy do którego dołożyłem żywiczny silnik z Neomegi i mnóstwo własnej pracy wykonując większość elementów od podstaw lub bardzo mocno je modyfikując. Głównym założeniem modelu było wycięcie szkieletu kadłuba z pełnej wypraski tego elementu, a następnie pokrycie fragmentami nowym poszyciem. Cała przednia część kadłuba przed kabiną, podwozie, szkielet skrzydeł i mnóstwo mniejszych detali jak np kółko ogonowe zostało wykonanych od podstaw. Niektóre elementy jak np osłona gaźnika były formowane próżniowo. Relację z budowy prowadziłem na forum Largescaleplanes, linki: warsztat https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/45212-132-boeing-f4b4-almost-naked/&tab=comments#comment-474471 galeria https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/80055-boeing-f4b4-almost-naked/&tab=comments#comment-1123697 Pozdrawiam Tomasz Hajzler Edytowane 3 Września 2019 przez tomhajzler@gmail.com 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Nareszcie samolot podobny do mojego LIMA na forum-oczywiście w domyśle "odarcie z blach". REWELACJA, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Ja to nawet nie myślę o takim poziomie modelarstwa przez wielkie M. Wielki szacun i moje gratulacje. Mnie zatkalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Aleś pan panie Tomaszu poleciał.......coś pięknego....REWELACJA!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Coraz fajniej się robi na forum . 8 lat robić jeden model - tak tylko może prawdziwy pasjonat . Przy zwykłych plastikach z pudła to niedługo trzeba będzie mówić w komentarzach : " dobra , ok , następny ". Pozdrawiam i z chęcią będę śledził Twoje warsztaty Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Września 2019 Share Napisano 2 Września 2019 Nie lubię dwupłatowców, ale tę galerię i wykonanie po prostu podziwiam. Wow. Szacun za wykonanie i włożoną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pstryk Napisano 3 Września 2019 Share Napisano 3 Września 2019 Jest wspaniały, wykonanie na najwyższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek632 Napisano 3 Września 2019 Share Napisano 3 Września 2019 Gratulacje za świetny model cierpliwość i umiejętności. Modelarska extraklasa!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 Gratulacje dla Tomka za złoty medal podczas zawodów w Szkocji. Tutaj docenili pracę i wysiłek włożony w ten model, a nie jak w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 28 Września 2019 Share Napisano 28 Września 2019 To, to, to nie lata??? SUPER!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 Imponujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 Na kolana... Straszny demotywator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 Widziałem w Łasku - petarda - długo się w niego wgapiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 (edytowane) A sędziowie w Łasku chyba zdecydowanie za krótko się wgapiali. Edytowane 2 Października 2019 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Irku - czy miałeś okazję zobaczyć wszystkie modele startujące w tej kategorii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 (edytowane) tak pierwszy i trzeci Edytowane 2 Października 2019 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Witam, Ostatnie parę dni spędziłem w szkockim Edynburgu. Główny powód to Scale Scotland 2019, konkurs, który odbył się w ubiegłą sobotę. Stadion Murrayfield, na terenie którego zorganizowano imprezę jest narodowym stadionem reprezentacji Szkocji w rugby, świetna miejscówka, można go było przy okazji obejrzeć wraz ze znajdującym się tam muzeum rugby. Na konkurs pojechałem z moim Boeingiem. Wzbudził duże zainteresowanie uczestników i otrzymał tytuł Master Class wśród modeli lotniczych. Jest to kolejny zagraniczny konkurs, na którym model otrzymał znaczącą nagrodę. Wcześniej w marcu tego roku otrzymał w Madrycie złoto w kategorii, Best Aircraft oraz nagrodę za najlepszy model od IPMS Portugalii, następnie w maju zdobył złoto w klasie lotniczej we Włoszech na konkursie Red Devils. Konkurs w Łasku ze smutkiem pominę milczeniem, pozdrowienia dla komisji sędziowskiej. Poniżej model z nagrodami z Madrytu oraz kilka zdjęć ze Scale Scotland. Edytowane 3 Października 2019 przez tomhajzler@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Tomaszu - podziwiam Twój model i wiem na podstawie własnego doświadczenia i własnych prac, ile to wymaga roboty i przygotowań. Jest mi jednak przykro, że od modelarzy wysokiej klasy płynie przekaz, jakoby mogły istnieć modele mające z urzędu certyfikat na sukces. Mój Jak wygrał pełno konkursów i nagród specjalnych, ale i bywał czasem na dalszych miejscach. Jako nie fair odbieram także pośredni przekaz deprecjonujący konkurentów z Łasku. Niby zarzut adresowany jest do sędziów, ale czy nie każe nam myśleć o pozostałych modelach jako nieuprawnionych do uczciwej rywalizacji? Spojrzałem w wyniki - są bardzo zbliżone. Znam się na modelarskiej robocie. Nie widzę żadnych podstaw, aby np P.11 miał być uznany za "gorszy". To z pewnością dwa zjawiskowe, choć różne modele. Raz jest królem Messi, raz Ronaldo... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 40 minut temu, tomhajzler@gmail.com napisał: Wcześniej w marcu tego roku otrzymał w Madrycie złoto w kategorii, Best Aircraft oraz nagrodę za najlepszy model od IPMS Portugalii, następnie w maju zdobył złoto w klasie lotniczej we Włoszech na konkursie Red Devils. 41 minut temu, tomhajzler@gmail.com napisał: Konkurs w Łasku ze smutkiem pominę milczeniem, pozdrowienia dla komisji sędziowskiej. Serio coś takiego można napisać bez wstydu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 "Jest mi jednak przykro, że od modelarzy wysokiej klasy płynie przekaz, jakoby mogły istnieć modele mające z urzędu certyfikat na sukces" to nie chodzi o to że jakiś model ma certyfikat na sukces tylko o RZETELNĄ I UCZCIWĄ ocenę, a przegrać z lepszym modelem to nie wstyd i na pewno nie powód do rwania włosów z głowy. Ale jeśli sami modelarze uczestniczący w rywalizacji zgłaszają swoje wątpliwości sędziemu głównemu, to chyba jest coś nie tak z oceną. Mikołaju nikt nie deprecjonuje prac konkurentów ale JAKOŚĆ sędziowania. Doskonale wiemy jak to wygląda, przykładów jest bez liku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 Mikołaj, widziałeś przecież punktację w poszczególnych kategoriach. Jeśli modele dostają po 75-78 pkt na sto możliwych to są to modele przeciętne, z błędami. Nie uważam za taki mojego modelu ani Marcina P 11. Ty chyba także nie byłeś zadowolony z 46 pkt za Lima. Długo dyskutowałem z Marcinem na ten temat i ma on to samo zdanie co ja, podobna sytuacja spotkała go w Bielsku. Tu nie chodzi o przegraną tylko tak jak napisał Irek o rzetelne sędziowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Tomek, w pewnym sensie to jest problem na życzenie. Regulaminy naszych konkursów są jakie są i przeczytawszy je można spokojnie spodziewać się różnych dziwnych efektów. I trudno się dziwić, że potem takie następują. Szczególnie, że tak jest nie od wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 18 godzin temu, greatgonzo napisał: Tomek, w pewnym sensie to jest problem na życzenie. Regulaminy naszych konkursów są jakie są i przeczytawszy je można spokojnie spodziewać się różnych dziwnych efektów. I trudno się dziwić, że potem takie następują. Szczególnie, że tak jest nie od wczoraj. Cześć, miło Cię spotkać na forum. Problem nie jest w regulaminach, lecz w braku profesjonalnej kadry sędziowskiej. Często szuka się chętnych na konkursach do sędziowania, mnie to też proponowano, ale nigdy się tego nie podjąłem, bo to nie jest prosta sprawa. Dobre regulaminy i sposoby oceniania, zwłaszcza w przypadku klas punktowych, na pewno wiele by ułatwiły, ale nie zastąpią profesjonalizmu człowieka. Moim zdaniem dużą rolę ma do zrobienia IPMS Polska w tej dziedzinie i to ta organizacja powinna wyznaczać standardy sędziowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Regulaminy są emanacją podejścia organizatorów do swoich festiwali. I tylko dlatego o nich wspominam. Widząc jak 'specyficzna' jest ich treść spodziewam się, że znajdzie to odbicie w przebiegu rywalizacji. Odpowiednie podejście jest warunkiem koniecznym do tego by w ogóle powstała ta kadra sędziowska. Ale u nas zapotrzebowanie na dobre sędziowanie, a jeszcze ogólniej: na przejrzystą, rozsądną i logiczną rywalizację modelarzy jest daleko na liście potrzeb organizatorów. I szczerze mówiąc sądzę, że na liście większości tych modelarzy też. O ile się orientuję IPMS Polska jest organizacją o nieszczególnych wpływach. A musiałaby mieć wpływy potężne, by choćby próbować wyznaczać standardy festiwali pod prąd organizatorom i uczestnikom. Gratuluję sukcesów, jakie przypadły Ci z Boeingiem. W pełni zasłużone! Edytowane 4 Października 2019 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 57 minut temu, Spotter napisał: To ja tylko powiem w skrócie: robota fajna, warsztatowo szacun za te wszystkie duperele itp. Ale malowanie powoduje, że model dla mnie staje się przeciętny. I widać sędziowie też to zauważyli. Nie każdy się da nabrać na te warsztatowe sztuczki. Sugeruję się wziąć w garść i zacząć robić kolejny, może lepszy model. Trochę pokory a nie wylewania żalów, że model nie dostał nagrody. Nasi siatkarze zajęli 3. miejsce w ME, mimo że są podwójnymi MŚ!!! I w związku z tym mają teraz rzucać oszczerstwa, bo im się to zwycięstwo po prostu należało? Drogi czołgisto, chyba nie wiesz o czym piszesz. Zapoznaj się najpierw z istniejącą dokumentacją a potem wydawaj osądy. Jeśli model nie jest utytłany, że widać to na kilometr i nie ma na sobie kilo błota, nie ma zardzewiałego płótna, to nie jest dobrze pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi