Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
15 minut temu, WujekAlice napisał:

Kiepski stosunek jakości do ceny to może być teraz u Hobby 2000,

Dlaczego tak sądzisz?Dostajemy w zestawie kalki Cartografa i maski P-Mask.Nie wiem jak z jakością kalkomanii ale jak ktoś nie robi w NMF to da się to złożyć.Malowania też ciekawe.

Edytowane przez Xmen
  • Like 1
Napisano
17 minut temu, WujekAlice napisał:

(...)będę miał poważny dylemat czy nieźle i budżetowo czyli Academy, czy na bogato i godnie, czyli Tamka. 

Nie ma żadnego wyboru. Academy to parodia P-47. 

• Like 2
Napisano
36 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

skoro Hobby 2000 rozpoczęło pakowanie revella, to może uda im się wydobyć z magazynów revella któryś z modeli Luft46?

nie licz na to - targetu nie będzie. Trzeba było kupować jak po sklepach były :D

Napisano
43 minuty temu, HKK napisał:

Nie ma żadnego wyboru. Academy to parodia P-47. 

chyba bym nie był aż tak stanowczy...

Napisano
14 minut temu, WujekAlice napisał:

nie licz na to - targetu nie będzie. Trzeba było kupować jak po sklepach były :D

jak były w sklepach to jeszcze nie interesowałem się modelarstwem, ale dwa lata temu udało mi się kupić Hortena Ho 229 własnie od revella.  

Napisano
57 minut temu, RAV napisał:

Chciałbym, żeby w każdym przypadku różnica między "budżetowo", a "na bogato" wynosiła 30 złotych.

i tu przypomial mi sie kawal , "facet spotkal zlota rybke, wiadomo zyczenia, facet - chcialbym miec penisa do samej ziemii, bach i mu nogi ucielo". 😉 tez bym chcial takiej roznicy cenowej, tylko zeby budzetowo nie bylo 140 pln:) choc np. w przypadku eduarda to ta roznica jest na poziomie jeszcze mniejszym bo 20 pln. 

Hobby 2000 robi dobra robote, widze ze sie rozkrecaja, takze dalej lobbuje za a-3 skywarrior z hasegawy.

• Like 2
  • Haha 1
Napisano
W dniu 28.01.2021 o 23:19, pepociufakers napisał:

Cena, to zalezy jak sobie zracjonalizujesz:) Podejrzewam, ze cos okolo 4 pizze lub 25-35 browarow(zalezy jakich), 3,4 ksiazki(tez zalezy jakie), czy tez moze ok. 90 rolek papieru toaletowego;). A tak na serio to widzialem cene ok. 30 euro.

Wlasnie dzis zobaczylem cene modelu na rynku krajowym :), także przepraszam, ale trochę pomyliłem się z racjonalizacja - jednak to bedzie duzo wiecej browarow 😉  

https://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/fokker-g-1a-1-72-23046/modele-0

Napisano (edytowane)
W dniu 2.02.2021 o 16:08, HKK napisał:

Tak jak abtb pisze, Revell produkował wypraski w Polsce. Nb. instrukcje też były tu drukowane. Może nawet i pudełka. Tłoczenie w tych zakładach owocowało wykorzystaniem charakterystycznego, srebrno-szarego, nieco metalicznego polistyrenu, nieco przypominającego stare NRD-owskie tworzywo z Plasticard-a.  

Kolor plastiku to nie kwestia zakładu. Ja mam kupiony w grudniu 1999 (pierwsze wydanie z Pengie na pudełku ) i plastik był "normalnie" szaroniebieski. Srebrny chyba był w późniejszych.

Edytowane przez Wymysl
Napisano

O tak, popieram: rodzina HH-53 czy CH-46 Sea Knight to były perełki. Dobrze by też było wznowić F/A-18A, B, C i D - moim zdaniem nawet dzisiaj najlepsze Hornety I generacji. 

Napisano
1 godzinę temu, JJ62 napisał:

O tak, popieram: rodzina HH-53 czy CH-46 Sea Knight to były perełki. Dobrze by też było wznowić F/A-18A, B, C i D - moim zdaniem nawet dzisiaj najlepsze Hornety I generacji. 

Nie no nie przesadzajmy, aż tak świetne to one nie są, i maja swoje minusy. 

Napisano
3 minuty temu, JJ62 napisał:

Zgadzam się, ale nie znam lepszych

Hornet Academy jest genialny, przygotowany praktycznie pod wszystkie wersje. Dwumiejscowy może być bardzo trudny do dostania, ale wariant jednomiejscowy jest dość popularnym modelem. I na pewno jest to model 'nowoczesny' - detal i spasowanie jest na naprawdę niezłym poziomie.

• Like 1
Napisano
17 minut temu, Matys napisał:

Hornet Academy jest genialny, przygotowany praktycznie pod wszystkie wersje. Dwumiejscowy może być bardzo trudny do dostania, ale wariant jednomiejscowy jest dość popularnym modelem. I na pewno jest to model 'nowoczesny' - detal i spasowanie jest na naprawdę niezłym poziomie.

Dla mnie skopane podwozie główne, brak wlotów powietrza (czarne dziury) i jak zwykle "genialne" kalkomanie dyskwalifikują Academy. Sam mam zastrzeżenia do spasowania 18 Fujimi, dla mnie trochę za dużo szpar i konieczności szpachlowania, ale nie ma takich "baboli" jak Academy. Jest jedynym modelem Horneta, który ma odwzorowane kanały dolotowe do silników. Ale "genialny" to nie jest żaden z nich 😄

Napisano
8 minut temu, JJ62 napisał:

Dla mnie skopane podwozie główne, brak wlotów powietrza (czarne dziury) i jak zwykle "genialne" kalkomanie dyskwalifikują Academy. Sam mam zastrzeżenia do spasowania 18 Fujimi, dla mnie trochę za dużo szpar i konieczności szpachlowania, ale nie ma takich "baboli" jak Academy. Jest jedynym modelem Horneta, który ma odwzorowane kanały dolotowe do silników. Ale "genialny" to nie jest żaden z nich 😄

Fakt, wloty powietrza w Academy nieco bolą. O problemach z podwoziem nawet nie wiedziałem, ale akurat tak się głupio składa, że mój jest w locie :D A kalki to w ogóle nie jest argument - po pierwsze niektóre pudełka mają w środku cartographa, a po drugie to dokupienie jakiegoś zestawu to żaden problem. Ostatnio bardzo rzadko zdarza mi się stosować kalkomanie z pudełka.

• Like 1
Napisano

I w tym momencie pojawia się Hornet Hasegawy z dodatkami Airesa. Malo ekonomiczna opcja, ale bardzo rozsądna ( chociaż dalej taniej niż Academy + dodatki)

Napisano

Jak w każdym modelu są za i przeciw. Ja tam co by nie było wolę Academy z uwagi na lepszy detal, a że coś tam jest nie tak z podwoziem czy wlotami to mi nie przeszkadza. Do budowy Aggresorr'ów są idealne :mrgreen:

Napisano
36 minut temu, Matys napisał:

Fakt, wloty powietrza w Academy nieco bolą. O problemach z podwoziem nawet nie wiedziałem, ale akurat tak się głupio składa, że mój jest w locie :D A kalki to w ogóle nie jest argument - po pierwsze niektóre pudełka mają w środku cartographa, a po drugie to dokupienie jakiegoś zestawu to żaden problem. Ostatnio bardzo rzadko zdarza mi się stosować kalkomanie z pudełka.

I masz rację. Kalki i podwieszenia "z pudła" też stosuję rzadziej.

Ja po prostu chciałbym mieć reedycje tych Hornetów z Hobby2000 , tym bardziej, że wersje A i B to teraz prawdziwa rzadkość

Napisano
1 minutę temu, Moses napisał:

I w tym momencie pojawia się Hornet Hasegawy z dodatkami Airesa. Malo ekonomiczna opcja, ale bardzo rozsądna ( chociaż dalej taniej niż Academy + dodatki)

Chyba tylko Super Hornet lub Growler :wink:

Napisano
3 minuty temu, Moses napisał:

A, mam, mam. F-18D z Hasegawy + 0.5kg żywicy (fotele, wloty powietrza, wnęki podwozia, dysze i podwieszenia). Wtedy jest moc 💪

Napisano
41 minut temu, rudy0007 napisał:

Chyba tylko Super Hornet lub Growler :wink:

No właśnie A/C/D. 

Napisano
4 godziny temu, JJ62 napisał:

...Dobrze by też było wznowić F/A-18A, B, C i D - moim zdaniem nawet dzisiaj najlepsze Hornety I generacji. 

Padłem i leże że śmiechu :haha:Do modelu Academy mimo pewnych wad nie ma podejścia ani Hasegawa ani posiekana i bardzo nie równa Fujimi. Mówisz wloty ma ? To ja mówie co z tego? Skoro bardzo charakterystyczny element jakim są skręcone końcówki skrzydeł nie instnieją w Fujimi o Hasegawa nie wspominam... Jak myślisz co będzie bardziej widoczne: brak pełnych wlotów czy płaskie jak stół końcówki skrzydeł ?

Napisano (edytowane)

Ale co za głupoty piszesz. Fujimi ma skręcone skrzydła, po Hase nie chce mi się sięgnąć  w tej chwili

Edytowane przez Moses