Pasqual Napisano 11 Kwietnia 2022 Share Napisano 11 Kwietnia 2022 26 minut temu, Wojtu204 napisał: Viggen to Tarangus, pozostałe- ... Czy przypadkiem nie odwrotnie? Nie było tak, że formy na zlecenie Tarangusa wydał SH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 6 godzin temu, Wojtu204 napisał: Viggen to Tarangus, pozostałe- produkcja własna. https://www.scalemates.com/pl/kits/special-hobby-sh72384-saab-ja-37-viggen-fighter--1124261 https://www.scalemates.com/kits/special-hobby-sh72437-aw-meteor-nf-mk11--1313291 https://www.scalemates.com/kits/special-hobby-sh72345-smb-2-super-mystere--1070635 Może warto sprawdzić wiadomości o modelach, zamiast "losować" producenta koledze em chodziło, że ten Viggen bazuje na Hellerze, że to przeryty stary model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 13 godzin temu, myszaty napisał: Więc nadal będe kibicował p.Muzikantowi j jego polityce marketingowo- produkcyjnej. Bo inaczej bregueta, salmsona, dolphina, hansy czy bleriota bym nie ujrzał. I był skazany na jakieś gluty na allegro z hitkita ( przy dozie szczęścia) za nienormalne pieniądze z dopiskiem ,,vintage" . Vivat Muzikant! Jakby Kovozavody wydał Bregueta XIX, to nawet bym po niego pojechał do czech. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 10 godzin temu, letalin napisał: Z tych trzech mam tylko Viggena z SH. Mam też Hellera. Nie widzę żadnego pokrewieństwa. Poza oczywiście pierwowzorem. Przyłóż lewą połówke kadłuba SH do prawej połówki kadłuba Hellera.Tak ładnie pasują do siebie.Również skrzydła. Mystere jest super klonem z wgłebnymi liniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, letalin napisał: koledze em chodziło, że ten Viggen bazuje na Hellerze, że to przeryty stary model. Tarangus to ich nowe opracowanie, z Hellerem ma wspólny temat miniatury, więc też "pudło" Wystarczy spojrzeć na inboxy dostępne chociażby na Mojehobby: Heller: https://www.mojehobby.pl/products/Viggen.html Special Hobby: https://www.mojehobby.pl/products/Ja-37-Viggen-Fighter-Version.html Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Wojtu204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) 48 minut temu, em napisał: Przyłóż lewą połówke kadłuba SH do prawej połówki kadłuba Hellera.Tak ładnie pasują do siebie.Również skrzydła. Mystere jest super klonem z wgłebnymi liniami. Okazało się, skleroza nie boli, że mam też Super Mystere Airfixa i nowy SH. Sprawdzę. Zestawy SH, jeśli nawet są klonami starych klasyków, to są tak dobrze przetworzone, że nie budziły moich podejrzeń. Nie wykluczam, że masz rację, ale wkład pracy w projekt jest w SH bez porównania większy, niż w idącym na łatwiznę AZ/KP, gdzie to pokrewieństwo z klonowanymi zestawami jest b. wyraźne. Podobnie zresztą jak w wielu innych zestawach czeskich producentów, którzy wymyślili swoją metodę unowocześniania vintydży. Sword w Gladiatorze nawet nie zaszpachlował dokładnie otworów na naciągi, które miał Heller. Edit: Połówek kadłuba Viggena nie da się porównać, bo SH ma podział w poziomie, a Heller klasycznie w pionie. Podział skrzydła też jest inny. Pokrewieństwo może jakieś być, ale jeśli udało się SH mnie oszukać, to mogę im tylko pogratulować. Inżynieria wtórna na b.wysokim poziomie. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez letalin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 7 godzin temu, Pasqual napisał: Czy przypadkiem nie odwrotnie? Nie było tak, że formy na zlecenie Tarangusa wydał SH? Bardzo możliwe, że tak właśnie było Natomiast to nadal nie jest Heller, o czym świadczy chociażby inny podział technologiczny, czy pozim zdetalowania obydwu modeli. Przykładanie połówek i to że pasują, świadczy tylko o zgodności wymiarowej (lub tej samej niezgodności) obydwu modeli w odniesieniu do oryginału. Idąc tym tokiem rozumowania, jeśli przyłożylibyśmy np. połówki kadłuba lub skrzydeł P-51 Army do Tamiyi i okazałoby się, że pasują, to oznaczałoby, że Arma jest przerytym i przenitowanym klonem Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 nie wiem czy było.... Bayraktar TB2 od ClearProp (zapowiadają też w przyszłości wersje w 1:35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Jakby Kovozavody wydał Bregueta XIX, to nawet bym po niego pojechał do czech. No i jeszcze za Farmana Goliatha, Wibaulta-70, Spada-61, PWS-A, jakieś RWD-13 to normalnie bym sobie Skodę Favoritkę kupił A za Kruka, Gawrona, Belfegora czy Zlina 526AFS w 1/72 to bym chyba obywatelstwo zmienił Normalnie erotishen fantastishen się zrobiło Ja czekam na Muzikantowe Cessny 185 i 150 zapowiadane już od dobrych kilku lat Podobno w tym roku już mają być to zobaczymy co to będą za wynalazki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Co wiadomo o M-18 Karaya i jej samej. Strona nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) 41 minut temu, em napisał: Co wiadomo o M-18 Karaya i jej samej. Strona nie działa. Już miałem w koszyku, wydawało się, że sprawa jest na ostatniej prostej. No i się skiepściło. Był jakiś głos, że inwestycja przerosła możliwości firmy. Answer już z trzema plastikami zalega... Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Answer nie ma czasu na plastiki, bo robi katonowe expressy - wytnij, zegnij na linii - gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 3 godziny temu, letalin napisał: Edit: Połówek kadłuba Viggena nie da się porównać, bo SH ma podział w poziomie, a Heller klasycznie w pionie. Podział skrzydła też jest inny. Pokrewieństwo może jakieś być, ale jeśli udało się SH mnie oszukać, to mogę im tylko pogratulować. Inżynieria wtórna na b.wysokim poziomie. SH podchodzi do tego z większym zaangażowaniem niz p.Muzykant stąd róznice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Wojtu204 napisał: Bardzo możliwe, że tak właśnie było Natomiast to nadal nie jest Heller, o czym świadczy chociażby inny podział technologiczny, czy pozim zdetalowania obydwu modeli. Przykładanie połówek i to że pasują, świadczy tylko o zgodności wymiarowej (lub tej samej niezgodności) obydwu modeli w odniesieniu do oryginału. Idąc tym tokiem rozumowania, jeśli przyłożylibyśmy np. połówki kadłuba lub skrzydeł P-51 Army do Tamiyi i okazałoby się, że pasują, to oznaczałoby, że Arma jest przerytym i przenitowanym klonem Tamiyi? Chodziło mi tylko o źródło pochodzenia form Viggena. Nic więcej. Generalnie wszystkie modele powinny do siebie pasować skoro mają to samo źródło czyli konkretny realny samolot. Różnice powinny być tylko w podziale technologicznym ale ten też narzuca technologia wtrysku więc i też będą pewne podobieństwa. Czy jeśli części nowego Mirage III SH będą pasowały z Hellerem to będzie jego kopia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Artek82 napisał: No i jeszcze za Farmana Goliatha, Wibaulta-70, Spada-61, PWS-A, jakieś RWD-13 to normalnie bym sobie Skodę Favoritkę kupił A za Kruka, Gawrona, Belfegora czy Zlina 526AFS w 1/72 to bym chyba obywatelstwo zmienił Normalnie erotishen fantastishen się zrobiło Ja czekam na Muzikantowe Cessny 185 i 150 zapowiadane już od dobrych kilku lat Podobno w tym roku już mają być to zobaczymy co to będą za wynalazki Gotów jestem się założyć, że https://www.omega-models.com/. Tam też jest Breguet XIX, więc może? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 3 minuty temu, Pasqual napisał: Nic więcej. Generalnie wszystkie modele powinny do siebie pasować skoro mają to samo źródło czyli konkretny realny samolot. Generalnie TAK, ale pod warunkiem że każdy korzysta z rysunków fabrycznych. Jednego kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 19 minut temu, em napisał: Generalnie TAK, ale pod warunkiem że każdy korzysta z rysunków fabrycznych. Jednego kompletu Niech korzysta z czego chce (planów, LIDARa) byleby był maksymalnie zgodny z realnym samolotem. Ja kończę nie bałaganię w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Piotr Dmitruk napisał: Gotów jestem się założyć, że https://www.omega-models.com/. Tam też jest Breguet XIX, więc może? I jest nawet Polak https://omega-models.com/index.php?route=product/product&path=95&product_id=108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 6 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Gotów jestem się założyć, że https://www.omega-models.com/. Tam też jest Breguet XIX, więc może? Świetna stronka...jest tam kilka perełek. Trzeba ogarnąć trochę eurasków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 3 godziny temu, myszaty napisał: Trzeba ogarnąć trochę eurasków... pamietajac o drobnym tekscie ponizej: ex Tax..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Wrzuciłem w koszyk na próbę i dodatkowo tylko 10 euro za dostawę...więc to chyba nie dotyczy krajów unijnych. Ale nie ukrywam że przy kursie 4.70 robi się ekskluzywnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 Jeszcze F-2A się nie pojawił a tu zapowiedź kolejna F-2B No i do tego nowe wcielenia znanych już zestawów, jakby nie patrzeć atrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 18 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Gotów jestem się założyć, że https://www.omega-models.com/. Tam też jest Breguet XIX, więc może? Piotrze znam te modele. Oni robią tylko Cessny 172 i 182, a KaPeć ma wydać Cessny 185 i 150. Breguet XIX myślę że wart uwagi bo i dostępny i wart chyba ceny w porównaniu do Hit Kit gluta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Mirage III od SH https://www.specialhobby.net/2022/04/sh72352-mirage-iiicj-172-fotografie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 15 Kwietnia 2022 Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Mamy to. Ktos wie jakiej firmy formy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi