Maverick33 Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Prace wykończeniowe przy pace dobiegają końca - trzeba co nie gdzie pod szlifować i położyć ostatnią warstwę farby. Ale już nie będę się znęcał nad pokryciem - wygląda już w miarę przyzwoicie. Zostaną do doklejenia tablice rejestracyjne i inne oznaczenia , tabliczki i projekt uznam za zakończony. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.J.89763 Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Bomba, doskonały efekt na koniec świetnego warsztatu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 13 Października 2020 Model wyszedł ci rewelacyjnie. Bardzo mi się podoba. Mogłeś zrobić inaczej trzy rzeczy: Zbyt grube uchwyty na dachu, osłony reflektorów, powinny być cieńsze oraz omalował bym plandekę jaśniejszym kolorem. Tak czy inaczej model pierwsza klasa. A czy można od ciebie kupić projekt do druku? Chętnie bym sobie takiego wydrukował i skleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Jawkers - plandeka jest jaśniejszym kolorem pomalowana - zdjęcie robione wieczarem więc przekłamane - jak skończe i zrobię galerie końcową będzie widać. Uchwyty ciut pogrubiały od farby a i tak najcieńsze jakie udało się zrobić w druku 3D to samo dotyczy osłon reflektorów. A co do projektu - myślę o formach Spotter - kolor RAL 6006 taki jest i nic tu nie zmienię a brudzic nie będę Edytowane 13 Października 2020 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Biedni modelarze, którzy budują z kartonu. Jak tam zrobić światłocień? Ja uważam model za fenomenalny. Ten z kartonu 1/25 też. Tak właśnię widzę model w kontekście technicznym, a nie historycznym. To nie jest dawnych wspomnień czar, a raczej salon zbrojeniowy w Kielcach. W tym wątku pojawiają się słowa "projektowo-patentowo-sprzedażowe" (przepraszam, nie wiedziałem jak się wyrazić). I słusznie, bo za taką pracę , zaprojektowanie i stworzenie modelu od podstaw należą się pieniądze. I tu zachęcam Kolegę autora, by poprowadził to dalej, gdzieś sprzedał, gdzieś zaproponował, opatentował, opublikował. Dobre rzeczy muszą być gratyfikowane. Sam też kupiłbym taki model. My wszyscy kupujemy zestawy i płacimy ludziom z Chin, Ukrainy, Rosji, Włoch, Niemiec. Dlaczego ma nie zostać wśród swoich. Widziałem ostatnio instrukcję modelu firmy Dragon i okazało się, że nadzorował Polak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 40 minut temu, Chilar napisał: Biedni modelarze, którzy budują z kartonu. Jak tam zrobić światłocień? Każda technika ma swoje ograniczenia, które trudno przeskoczyć, ale ten model z kartonu nie jest, więc czemu go nie uatrakcyjnić? Jestem przekonany, że odpowiednio pomalowany wyglądałby jak milion dolarów. Sam mówisz, żeby go sprzedawać - dla szerszego odbiorcy sprzedaje się boxart, malowanie, dbałość o detal i wierność oryginałowi to coś czego od zakupionego modelu oczekujemy już na wstępie. O sukcesie decyduje „to coś dodatkowego“ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 6 godzin temu, Maverick33 napisał: A co do projektu - myślę o formach O to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 7 godzin temu, Maverick33 napisał: A co do projektu - myślę o formach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Dobra forma to radość życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 Spotter - byłem w fabryce i widziałem plandeki nówki nakładane na budę i są w jednej kolorystyce - bawienie się odcieniami wg mnie nie ma sensu w tym modelu - to prototyp i do tego jak fabryka wypuściła - więc ma być czyściutki - takie było założenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 6 minut temu, Maverick33 napisał: Spotter - byłem w fabryce i widziałem plandeki nówki nakładane na budę i są w jednej kolorystyce - bawienie się odcieniami wg mnie nie ma sensu w tym modelu - to prototyp i do tego jak fabryka wypuściła - więc ma być czyściutki - takie było założenie Agree. 3 godziny temu, Chilar napisał: Biedni modelarze, którzy budują z kartonu. Jak tam zrobić światłocień? Ja uważam model za fenomenalny. Ten z kartonu 1/25 też. Tak właśnię widzę model w kontekście technicznym, a nie historycznym. To nie jest dawnych wspomnień czar, a raczej salon zbrojeniowy w Kielcach. ..tylko zapomniałem zacytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Cały problem że porównujecie genialny model do jakiegoś zdjęcia zrobionego nie wiadomo czym, gdzie i kiedy...gdyby to był model do dioramy lub miał jakiś kontekst to może by się odrobina rozjaśnień przydała. Raz w roku jestem w jelczu ( będę w piątek akurat ) i jedno jest pewne: te wozy w tym kolorze takie są ... jak stoją na hali to jest jedna bura góra...tam nie ma refleksów i modulacji barwy, ten mat skutecznie to gasi w świetle lamp na hali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 13 Października 2020 @Spotterzluzuj , przestań każdemu wklejać że musi zrobić modulacje bo... staje się to nudne, nie każdy takową zrobi i musisz z tym żyć. Ad malowania sęk w tym że taka jest idea malowania pojazdu wojskowego ma nie być widać gdzie przód gdzie tył i ma się rozmyć bryła pojazdu... ale to oczywiście dla "redukcyjnych" budujących repliki w skali 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 Panowie weźcie na luz to tylko model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Ciężko powiedzieć - dla mnie dość trudne - bo dotychczas projekty rysowałem w 2D ale idzie coraz lepiej - zawsze jest czas na naukę Edytowane 13 Października 2020 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 Rhino - takie cuś sobie zafundowałem - kupę kasy ale naprawdę cuda można z niego wyciągnąć - także pracuję na Corelu i Rhino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 58 minut temu, Spotter napisał: @GreifA kogo ja zmuszam? Piszę że ma robić i już? Wypowiadać się już nie można? Nie mogę wyrazić swojego zdania? Już kiedyś mieliśmy na ten temat dyskusję, więc nie ma co powtarzać. Modulacja to nie jedyna słuszna droga i nie kazdy musi się do niej stosowac. Modulacja to tred w modelarstwie tak jak wash. Widziałem wiele bardzo dobrych modeli bez modulacji. Sam nie jesteś mistrzem tej techniki bo nie jest ona łatwa, a zrobić aby była to mija się z celem. Bez spiny panowie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 W dniu 17.06.2020 o 21:17, Maverick33 napisał: pasy mocujące leżankę, gaśnica, siekierka i jakiś pręt Normalnie się spróbuje dowiedzieć w Jelczu co to za pręt bo mi to spokoju nie daje, tu nie może być przypadku, nie w takim rewelacyjnym modelu ( podejrzewam coś a'la łom) ...chłopaki z utrzymania ruchu są spoko, może pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 Wykonanie modelu -wg mnie genialne. Piękny JELCZ-SHREK. Co do propozycji wydania i produkcji tego modelu przez profesjonalną firmę modelarska - jestem ZA!!!!!. Jednostkowa produkcja na drukarce 3-D jest droga i czasochłonna. W tym przypadku i żywice nie mają żadnego sensu. Gratuluję pomysłu!!!. Czekamy na STARA 266...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 15 godzin temu, myszaty napisał: Normalnie się spróbuje dowiedzieć w Jelczu co to za pręt bo mi to spokoju nie daje, tu nie może być przypadku, nie w takim rewelacyjnym modelu ( podejrzewam coś a'la łom) ...chłopaki z utrzymania ruchu są spoko, może pomogą Jeden to jest łom natomiast na tyle jest pręt do podparcia kabiny jak się ją podniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) 45 minut temu, robertmodelarz napisał: Wykonanie modelu -wg mnie genialne. Piękny JELCZ-SHREK. Co do propozycji wydania i produkcji tego modelu przez profesjonalną firmę modelarska - jestem ZA!!!!!. Jednostkowa produkcja na drukarce 3-D jest droga i czasochłonna. W tym przypadku i żywice nie mają żadnego sensu. Gratuluję pomysłu!!!. Czekamy na STARA 266...... Ja zużyłem 1.5 l żywicy, 10 litrów IPA , 2 paczki rękawiczek i kilka rolek ręczników - więc koszt wyszedł kole 400 zł - ale czas projektowania i druku nie do przeliczenia . Jak zrobie galerię końcową napewno zrobie podsumowanie całego projektu Edytowane 14 Października 2020 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 17 godzin temu, Maverick33 napisał: Rhino - takie cuś sobie zafundowałem - kupę kasy ale naprawdę cuda można z niego wyciągnąć - także pracuję na Corelu i Rhino Rhino w wersji edukacyjnej znacznie tańsze, chyba że masz edu a nie commercial. Ale tak na marginesie to darmowy Fusion 360 przebija Rhino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 14 Października 2020 @X32no tylko tak do końca gdzie i kto ma dostęp do twoich plików to nie wiadomo... Fusion 360 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 1 godzinę temu, Greif napisał: @X32no tylko tak do końca gdzie i kto ma dostęp do twoich plików to nie wiadomo... Fusion 360 . Fusion 360 można do hobby używać tylko przez rok i nie można używać do celów komercyjnych więc odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi