Skocz do zawartości

Staliniec T-130 1/35

bożo wpożo

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wiem czy sie w kadrze zmieści ... :-) . Ale komplet serii pokraków z lemieszami jak najbardziej . 

Tymczasem ciąK dalszy .

Na sponsony i gąsienice  trzepię pędzlem jakkolwiek to brzmi :-) pigmentami  :

2HX9laah.jpg

po czym ze strzykawki zapuszczam fixer . W ten sposób nie rozmaźgluje mi się pigment i nie ma plam :

sKPP7r4h.jpg

po wyschnięciu miękkim ołówkiem trę krawędzie ogniw 

6nusMEvh.jpg

Przymiarka :-)  :-) 

EgJgieeh.jpg

Czas na lemiesz . Podkład z mieszanki nato black i nato braun :

ukNqB3Eh.jpg

Tamijunie rozcieńczoną wodą położyłem na lakier do włosów :

TMHloVxh.jpg

Zwilżywszy wodą pędzlem dziadem wyleniałym obdarłem farbę :

sweLB4rh.jpg

Popstrykałem z pędzla łoszem rdzawym , nie wiedzieć po co , bo na potem i tak nic nie widać   :

s6fqXuVh.jpg

Roztarłem , zmyłem pędzlem nasączonym łajtspirytem :

rrt1YJFh.jpg

Ta sama czynność z dustefektem ->  niepotrzebna  robota nikomu :-)  :

W3gyQ0ah.jpg

I na koniec wtarłem "stalowy"  proszek od  Uszjego palcem grzebalcem :

In8oxYdh.jpg

I znowu trochę miękkiego ołówka :

rqW8yAPh.jpg

Teraz będę nakładał wyschnięte resztki błota itp itd  . Oczywiscie po tym jak dorobię lemieszowi uchwyty które rozprysły się i poszły w czipcy po tym jak mi upadł i dywanowy potwór te czipsy zeżarł mimo że nie mam dywanu . 

Także tego ....

Vrlrt6nh.jpg

• Like 9
  • Thanks 3

• 2 weeks later...

Dobra dobra . 

I teraz na tym lemieszu pojawia się wspomniany już tu wcześniej zajzajer z mieszaniny pigmentów , gipsu , olejnego siuwaksa w kolorze jakiejś ziemi i łajtspirytu :

O4Y0xzjh.jpg

Nadmiar ściągam pędzle dziadem i gąbką do cieni do oczu 

f6svH2Hh.jpg

Po pryśnięciu fixerem lemiesz mogę zamontować :

Rgvtgvjh.jpg

8uWA3wFh.jpg

8JVk8Eah.jpg

a po montażu wyfocić galerię :-) 

• Like 2
  • Thanks 1

Po poprzedniej stronie myślałem że już mnie nic nie zaskoczy, a tu mistrz bożo wyciąga lemiesz i jakby mi kto w mordę dał... żuchwa spadła

Szach mat i pozamiatane...  nie mam pytań - pora iść pasać krowy :szczerbol:

• 4 weeks later...

Studiuję to sobie w ramach kwarantanny i mam kilka pytań:

Set do modulacji gunze to russian green + Mr. Color 26 Duck tan do rozjaśnienia i ożywnienia kolorów?

Wspominałes o lakierze GX100 - z tego co kojarzę jest to gloss? Rozumiem, że nadaje się do tej roboty?

Możesz napisać nieco bliżej o tym jakie pigmenty i proporcje stosujesz do zrobienia mieszaniny na lemiesz?

1. Dokładnie , C26 to bardzo jasny kolor i służy mi tylko do rozjaśnienia "szczytowych" elementów . 

2. Tak , używam gx100 , natomiast może to być i poprzednia generacja bezbrawnego glossa od gunze C . Jestem tradycjonalistą i pod łosza  wcześniej pokrywam model właśnie bezbarwnym glossem ? . Wiadomo - że zarazem służy on pod kalki  . A druga rzecz to chodzi o to , że lakiery te są bardzo mocne i stanowią bardzo dobre zabezpieczenie przed kolejnymi zabiegami z agresywniejsza chemia . Tak więc reasumując  najpierw gloss , a potem mat po kalkach i łoszu i można po takiej powierzchni bezkarnie  trzeć , wcierać , moczyć , turlać czym się chce . 

3 Nie potrafię , bo jest to zawsze na chybił trafił . Mało tego - jest to zawsze mieszanina wszystkiego co jest pod ręka , byle było w miarę jasne ( jestem zwolennikiem resztek wyschniętego podłoża na modelu , a nie mokrego błota czy gliny ) . Przypuszczam , ze chyba pigmenty nie byłby nawet potrzebne . Wystarczyłoby sam "plaster" ( to chyba jakiś gips jest ) zabarwic odpowiednim kolorem olejnej farby w kolorze ziemi / gliny  czy czego tam jeszcze z palety AK czy Miga i efekt będzie ten sam . No i potem dodać trochę łajtspirytu , żeby to była breja i dało się nakładać  , a nie gęsta pasta . 

1 godzinę temu, bożo wpożo napisał:

2. Tak , używam gx100 , natomiast może to być i poprzednia generacja bezbrawnego glossa od gunze C . Jestem tradycjonalistą i pod łosza  wcześniej pokrywam model właśnie bezbarwnym glossem ? . Wiadomo - że zarazem służy on pod kalki  . A druga rzecz to chodzi o to , że lakiery te są bardzo mocne i stanowią bardzo dobre zabezpieczenie przed kolejnymi zabiegami z agresywniejsza chemia . Tak więc reasumując  najpierw gloss , a potem mat po kalkach i łoszu i można po takiej powierzchni bezkarnie  trzeć , wcierać , moczyć , turlać czym się chce . 

GX100 rozcieńczasz Levelingiem 4:1?

Matt stosujesz też z Gunze jakiś czy obojętnie jaki może być? Vallejo, Tamiya, AK?

Oczywiście że levelingiem , w proporcji przypuszczalnie tak jak piszesz , nie wiem dokładnie , robię to na oko . Mat też tylko gunze C , bo mat to ostatnia wierzchnia warstwa , po której własnie potem ciuram agrysywną chemią jaką jest na przykład zmywacz do akryli od Valejo .