bazylms Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Podziękował za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Coś pięknego Również przyłączam się do podziękowań za SBS. Czy jest szansa na zbiorowe zdjęcie wykonanych przez Ciebie modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2020 To nie wiem czy sie w kadrze zmieści ... :-) . Ale komplet serii pokraków z lemieszami jak najbardziej . Tymczasem ciąK dalszy . Na sponsony i gąsienice trzepię pędzlem jakkolwiek to brzmi :-) pigmentami : po czym ze strzykawki zapuszczam fixer . W ten sposób nie rozmaźgluje mi się pigment i nie ma plam : po wyschnięciu miękkim ołówkiem trę krawędzie ogniw Przymiarka :-) :-) Czas na lemiesz . Podkład z mieszanki nato black i nato braun : Tamijunie rozcieńczoną wodą położyłem na lakier do włosów : Zwilżywszy wodą pędzlem dziadem wyleniałym obdarłem farbę : Popstrykałem z pędzla łoszem rdzawym , nie wiedzieć po co , bo na potem i tak nic nie widać : Roztarłem , zmyłem pędzlem nasączonym łajtspirytem : Ta sama czynność z dustefektem -> niepotrzebna robota nikomu :-) : I na koniec wtarłem "stalowy" proszek od Uszjego palcem grzebalcem : I znowu trochę miękkiego ołówka : Teraz będę nakładał wyschnięte resztki błota itp itd . Oczywiscie po tym jak dorobię lemieszowi uchwyty które rozprysły się i poszły w czipcy po tym jak mi upadł i dywanowy potwór te czipsy zeżarł mimo że nie mam dywanu . Także tego .... 9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Jakbym nie widział zdjęć, pomyślałbym, że to znowu jakiesik czary... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 Super, dziękuję za wskazówki co i jak, ale mała nieścisłość skąd w ZSRR mieli kolory: nato black i nato braun ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 4 godziny temu, johnrambo napisał: Super, dziękuję za wskazówki co i jak, ale mała nieścisłość skąd w ZSRR mieli kolory: nato black i nato braun ? Jak to skąd??trafiejne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 25 Stycznia 2020 Share Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Aż trudno uwierzyć, że z tych białych, niezbyt kształtnych glutków, można wyczarować takie cudo . Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Nawet jakbym to kopiował krok po kroku to i tak by mi to nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 6 Lutego 2020 Autor Share Napisano 6 Lutego 2020 Dobra dobra . I teraz na tym lemieszu pojawia się wspomniany już tu wcześniej zajzajer z mieszaniny pigmentów , gipsu , olejnego siuwaksa w kolorze jakiejś ziemi i łajtspirytu : Nadmiar ściągam pędzle dziadem i gąbką do cieni do oczu Po pryśnięciu fixerem lemiesz mogę zamontować : a po montażu wyfocić galerię :-) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Lutego 2020 Share Napisano 6 Lutego 2020 Grubo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2020 Share Napisano 6 Lutego 2020 Po poprzedniej stronie myślałem że już mnie nic nie zaskoczy, a tu mistrz bożo wyciąga lemiesz i jakby mi kto w mordę dał... żuchwa spadła Szach mat i pozamiatane... nie mam pytań - pora iść pasać krowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Podziwiam od początku. Niesamowite! Aż zaczynam wietrzyć podstęp - zdjęcia oryginału 1:1, z doklejonymi w fotoszopie paluchami w rękawiczkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 7 Lutego 2020 Autor Share Napisano 7 Lutego 2020 I to byłoby na tyle : Zapraszam do geleryjki 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Ładne mi "na tyle " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Lutego 2020 Share Napisano 7 Lutego 2020 Bardzo eleganckie to jest Panie Grzegorzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 12 Lutego 2020 Share Napisano 12 Lutego 2020 Świetny warsztat, relacja i model !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 16 Lutego 2020 Autor Share Napisano 16 Lutego 2020 Cieszę się . Może komuś się coś z tego do czegoś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Studiuję to sobie w ramach kwarantanny i mam kilka pytań: Set do modulacji gunze to russian green + Mr. Color 26 Duck tan do rozjaśnienia i ożywnienia kolorów? Wspominałes o lakierze GX100 - z tego co kojarzę jest to gloss? Rozumiem, że nadaje się do tej roboty? Możesz napisać nieco bliżej o tym jakie pigmenty i proporcje stosujesz do zrobienia mieszaniny na lemiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 16 Marca 2020 Autor Share Napisano 16 Marca 2020 1. Dokładnie , C26 to bardzo jasny kolor i służy mi tylko do rozjaśnienia "szczytowych" elementów . 2. Tak , używam gx100 , natomiast może to być i poprzednia generacja bezbrawnego glossa od gunze C . Jestem tradycjonalistą i pod łosza wcześniej pokrywam model właśnie bezbarwnym glossem . Wiadomo - że zarazem służy on pod kalki . A druga rzecz to chodzi o to , że lakiery te są bardzo mocne i stanowią bardzo dobre zabezpieczenie przed kolejnymi zabiegami z agresywniejsza chemia . Tak więc reasumując najpierw gloss , a potem mat po kalkach i łoszu i można po takiej powierzchni bezkarnie trzeć , wcierać , moczyć , turlać czym się chce . 3 Nie potrafię , bo jest to zawsze na chybił trafił . Mało tego - jest to zawsze mieszanina wszystkiego co jest pod ręka , byle było w miarę jasne ( jestem zwolennikiem resztek wyschniętego podłoża na modelu , a nie mokrego błota czy gliny ) . Przypuszczam , ze chyba pigmenty nie byłby nawet potrzebne . Wystarczyłoby sam "plaster" ( to chyba jakiś gips jest ) zabarwic odpowiednim kolorem olejnej farby w kolorze ziemi / gliny czy czego tam jeszcze z palety AK czy Miga i efekt będzie ten sam . No i potem dodać trochę łajtspirytu , żeby to była breja i dało się nakładać , a nie gęsta pasta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 1 godzinę temu, bożo wpożo napisał: 2. Tak , używam gx100 , natomiast może to być i poprzednia generacja bezbrawnego glossa od gunze C . Jestem tradycjonalistą i pod łosza wcześniej pokrywam model właśnie bezbarwnym glossem . Wiadomo - że zarazem służy on pod kalki . A druga rzecz to chodzi o to , że lakiery te są bardzo mocne i stanowią bardzo dobre zabezpieczenie przed kolejnymi zabiegami z agresywniejsza chemia . Tak więc reasumując najpierw gloss , a potem mat po kalkach i łoszu i można po takiej powierzchni bezkarnie trzeć , wcierać , moczyć , turlać czym się chce . GX100 rozcieńczasz Levelingiem 4:1? Matt stosujesz też z Gunze jakiś czy obojętnie jaki może być? Vallejo, Tamiya, AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 16 Marca 2020 Autor Share Napisano 16 Marca 2020 Oczywiście że levelingiem , w proporcji przypuszczalnie tak jak piszesz , nie wiem dokładnie , robię to na oko . Mat też tylko gunze C , bo mat to ostatnia wierzchnia warstwa , po której własnie potem ciuram agrysywną chemią jaką jest na przykład zmywacz do akryli od Valejo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi