Cypis Napisano Wtorek o 13:39 Share Napisano Wtorek o 13:39 (edytowane) 4 godziny temu, barszczo napisał: ....... Większe BYŁY od pewnego momentu foliowane. na początku na pewno nie były foliowane , potem może , upierać się nie będę , po 1985-86 zaskórniaki szły na DS-y i Caro oraz Malboro i Chesterfildy z Pewexu, a nie na modele. Edytowane Wtorek o 13:40 przez Cypis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 14:33 Share Napisano Wtorek o 14:33 (edytowane) Kiedyś na allegro parę innych Edytowane Wtorek o 14:40 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Wtorek o 14:38 Share Napisano Wtorek o 14:38 2 minuty temu, Grzes napisał: Kiedyś na allegro Teraz w mojej przebieralni. Co on tu robi? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 14:41 Share Napisano Wtorek o 14:41 2 minuty temu, letalin napisał: mojej przebieralni. Co on tu robi? eee, no jakby Ci niepotrzebnie zabierał miejsce to może równie dobrze poleżeć u mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Wtorek o 14:48 Share Napisano Wtorek o 14:48 Nie mój on jest. Wiem do kogo należy, ale liczę, że kiedyś zapomni i wtedy go przerejestruję do mojej kolekcji, chociaż nie mam wielkiego napięcia, bo mam takie trzy. Jak masz takiego pomarańczowego, to możemy pogadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 14:56 Share Napisano Wtorek o 14:56 7 minut temu, letalin napisał: Jak masz takiego pomarańczowego, to możemy pogadać. Taki pomarańcz może być? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Wtorek o 16:14 Share Napisano Wtorek o 16:14 4 godziny temu, greatgonzo napisał: No nie mogę zrozumieć tego graficznego fenomenu! o jejku, to popatrz na "Polskie szybowce" i ich pudelka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Wtorek o 17:56 Share Napisano Wtorek o 17:56 Szybowce to był przykład bestii i piękna Bo jak w takim brzydalu ( pudełko) mogło się kryć tyle pięknej modelarskiej roboty.. Szkoda, że bez dalszego ciągu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 11:31 Share Napisano Środa o 11:31 (edytowane) 19 godzin temu, BRAVO112 napisał: o jejku, to popatrz na "Polskie szybowce" i ich pudelka... Całkiem przyzwoite. Edytowane Środa o 11:34 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 12:47 Share Napisano Środa o 12:47 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Całkiem przyzwoite. tutaj masz racje chodzi mi o wczesniejsze wydania - jak na obrazku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano Środa o 13:02 Share Napisano Środa o 13:02 22 godziny temu, letalin napisał: Jak masz takiego pomarańczowego, to możemy pogadać Mam, ale nie wydam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 13:13 Share Napisano Środa o 13:13 15 minut temu, BRAVO112 napisał: chodzi mi o wczesniejsze wydania - jak na obrazku A, rzeczywiście, coś takiego chodziło mi po głowie. Choć to akurat mniej mnie boli. Tu nie zdecydowano się na pudełko full color i przyjęto taką graficzną konwencję. Można tu nawet mówić o jakiejś stylizacji. To wprawdzie dalej wpisuje się w nieszczęście , o jakim mowa i nic nie stało na przeszkodzie, by w przyjętych ograniczeniach wydawniczych, stworzyć atrakcyjną okładkę. Jednak ten Mustang powyżej to jest inna liga! A wszystko razem składa się w jedno Dlaczego?! To tak, jakby ponura szarość tamtych czasów była nie dość ponura i jeszcze specjalnie chciano ją pogłębić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 16:24 Share Napisano Środa o 16:24 3 godziny temu, greatgonzo napisał: A wszystko razem składa się w jedno Dlaczego?! A to akurat proste. Dominowała szarość a w najlepszym razie pastel, bo intensywne, jaskrawe(czyste) pigmenty do farb wszelakich były drudno dostępne. Czytaj - drogie i sprowadzane z Zachodu. Przecież nawet farbki artystyczne były do kupienia tylko w specjalnych sklepach dla zrzeszonych plastyków. Przypomnijcie sobie barwy samochodów PRL - kremowe, seledynowe, błękitno-majtkowe itp. Wszystko jasne, rozwodnione a jak ciemniejsze, to z kolei bure. No i ubrań też to dotyczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 17:44 Share Napisano Środa o 17:44 Ale przecież tu nie o dostępność farb chodzi, tylko o jakość grafik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Środa o 19:01 Share Napisano Środa o 19:01 Jakość grafik? Proszzzz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 16:27 Share Napisano Czwartek o 16:27 21 godzin temu, Baas ArK napisał: Jakość grafik? Proszzzz: To były czasy oszczędzania na wszystkim. Podejrzewam że projekt stworzył jakiś przedszkolak za friko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Niekoniecznie. Przyczyna podstawowa była jedna : PRL ze swoją planową gospodarką permanentnego niedoboru, która traciła często czas na rozwiązywanie problemów które sama stworzyła. Co przedkładało się na : - niedobór papieru. Tu papier jest wyłącznie opakowaniem. Zakład otrzymywał na papier przydział . Co dostał na tym drukował . Jak ktoś nie pamięta niech sobie przypomni jak wyglądał papier / karton na którym drukowano MM. I jak wyglądała kwestia kolorów i przesunięć . Jak w 89 roku wydali Liberatora w 1/50 to papier był ok to kolory na kokardach przesunięte. - konieczność ograniczania czegoś co się nazywało wsadem dewizowym, czyli najlepiej jakby się dało zrobić taką produkcję gdzie wsad z dewiz zachodnich nie był potrzebny . Przypominam po kursie oficjalnym nikt za bardzo w Polsce na taka produkcję by wam dewiz nie sprzedał , a po kursie czarnorynkowym cena skakała w górę . To dlatego ten P - 38 z Matchboxa kosztował 850 zeta 1984 roku . Czyli oszczędzano na farbach , pytanie czy na słabym papierze wydruk i tak by się udał. I w tej cenie było też to atrakcyjne opakowanie , koszt druku i autora - W PRL - nie musiałeś walczyć o klienta , bo towar i tak schodził , bo był niedobór więc po co sprzedawać coś w atrakcyjnym ( droższym ) opakowaniu jak można w tańszym . Dopiero około 1989 roku zaczęła się walka o klienta . - dobór artysty , który tworzył okładkę . My mieliśmy w PRL - u na poziomie wzornictwo przemysłowe i mieliśmy "szkołę" plakatu , czyli baza była , ale życie weryfikowało , kto zostawał autorem . Mogli zrobić projekt okładki własnym sumptem , mogli zlecić artyście ( aczkolwiek jeśli chodzi o lotnictwo to szału w PRL - u nie było , za to w marynistyce jak okładkę projektował A. Werka i sprawa była z głowy , bo wydrukowany na dobrym papierze jego obraz mógł wisieć na ścianie, a i tak był to bardziej rysunek obraz marynistyczny , niż rysunek / obraz pokazujący detale techniczne - tako obraz gdzie szczegóły sprzętu się tez liczyły - znów odsyłam do okładek z MM jak bardzo się różniły poziomem - " bylejakość systemowa " - coś co toczyło PRL przez lata , a coś co przez kilka lat żyło w III RP w utajeniu by znowu wybuchnąć w Polsce w rozmiarach gigantycznych tym razem uzasadnione pogonią za zyskiem. Zrobić słabo , zrobić byle jak , wziąć kasę , za nic nie odpowiadać , jak zarzucą , ze byle jak to mnożyć przeszkody , że za mało czasu , za mało mi płacą , zarobiony jestem , dzieci chore , jeszcze postraszyć sądem etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi