em Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 https://www.google.com/search?q=esci+box+art+sherman&tbm=isch&ved=2ahUKEwio-JbavsHuAhWWzyoKHS4GD30Q2-cCegQIABAA&oq=esci+box+art+sherman&gs_lcp=CgNpbWcQA1Dd1wFYl_kBYOj-AWgAcAB4AIABTogBrQSSAQE4mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=Bi4UYKjdCpafqwGujLzoBw&bih=654&biw=1366&client=firefox-b-d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Podobno nadchodzi MiG-19 z Trumpetera. Dziewiętnastego z KP(i wszelkie możliwe przepaki typu MC, Śmer...) znają chyba wszyscy, Bilkowego chyba też. A co to za cudak z Hellera? Ma to może ktoś? I czy ew. mógłby wrzucić inboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) http://fighters.forumactif.com/t53638-mikoyan-gourevitch-mig-19-farmer-heller Edytowane 30 Stycznia 2021 przez djack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Dzięki, S-F jak nic Na Scalemates znalazłem takiego dziewiętnastego(mój rocznik) Co to za wynalazek, pierwszy raz słyszę o takiej naszej wytwórni "Pokój" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Spółdzielnie przeważnie grupowały małych producentów ( przeważnie prywatnych ) inaczej nie trafiali do dystrybucji centralnej. Niesamowite wykopalisko !Informacja na opakowaniu : " zestaw Nr 1 " ciekawe czy były następne ? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Na str " Zabawki PRL" znalazłem coś migopodobnego. według info 12 części do samodzielnego montażu, ciekawostką było odlanie pilota wraz z jedną połówką kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Już było, ale nie zaszkodzi przypomnieć . Micro 144. Na początku wątku są "inboxy" tej serii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Najśmieszniejsze jest to że te samoloty na rysunkach "instrukcji" bardziej przypominały oryginał niż sam modelbo to to już był tylko kawałek plastyku wyglądający jak samolot ale ...z kilometra Niemniej w czasach PRL robiły dobrą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 Zestawy "maluj sam". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Logo ZTS Plastyk jakby znajome ale ja nie widziałem czegoś takiego Gdzie to można było dostać bo chyba nie w SH? Prędzej chyba w zabawkarskim albo jakimś papierniczym. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Ło matko! Też miałem taki zestaw do samodzielnego malowania. Kupiony na pewno nie w SH, bo u mnie w mieście nie było SH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 9 godzin temu, jmx62 napisał: Niemniej w czasach PRL robiły dobrą robotę. I nie jedną wojnę w piaskownicy, razem z odpustowymi T-34 w najbardziej oczojech kolorach np. błękitna buda + bordowe podwozie. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Logo ZTS Plastyk jakby znajome ale ja nie widziałem czegoś takiego Gdzie to można było dostać bo chyba nie w SH? Prędzej chyba w zabawkarskim albo jakimś papierniczym. I w SH też bywały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Czy ktoś kojarzy z przełomu lat 80-tych i 90-tych zestawy żołnierzyków z wojen napoleońskich w 1:72? Pamiętam, że były sprzedawane nie w pudełkach, ale w woreczkach foliowych z dołączoną etykietą. Kiedyś coś takiego miałem, ale nic mi z tego nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 20 minut temu, djack napisał: Czy ktoś kojarzy z przełomu lat 80-tych i 90-tych zestawy żołnierzyków z wojen napoleońskich w 1:72? Pamiętam, że były sprzedawane nie w pudełkach, ale w woreczkach foliowych z dołączoną etykietą. Kiedyś coś takiego miałem, ale nic mi z tego nie zostało. Z tego co pamiętam to było wiele zestawów z różnych epok i różnych narodowości..miałem ich kila(naście?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Ze stron starego "Modelarza LOK" Spotkanie młodzieży modelarskiej w Domu Kultury w Busku Zdrój z czołową polską pilotką szybowcową Pelagią Majewską. Od razu kojarzą mi się podobne zdjęcia ze spotkań młodzieży radzieckiej z kosmonautami(oczywiście ruskimi nie hamerykańskimi no bo jakże inaczej) A tak swoją drogą to ciekawe ilu z tych młodych ludzi zostało tymi pilotami a przynajmniej czy ktoś z nich dalej bawi się w modelarstwo? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 Lego z PRLu. Siermiężne jak modele do sklejania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Takiego wystrugałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 9 godzin temu, kopernik napisał: Lego z PRLu. Siermiężne jak modele do sklejania. OO to cos mialem:) Choc, to juz raczej w kategorii zabawek niż modeli bym ustawil:) Podobnie jak blaszany dwupłatowy Polikarpow skręcany śrubami, czyli zestaw typu Ikea. Ps. tymi wspominkami to Panowie mi smaka na jakas vacuforme zrobiliście, jak byłem mały skleiłem dwie i do dziś się zastanawiam jak to mogło być możliwe, jak wtedy miałem hmm ok. 12-13 lat, a podobno vacuforma to coś dla doświadczonych modelarzy, a nie pamiętam żebym miał specjalny sprzęt, małe nożyczki, papier ścierny i czeski klej do plastiku i jakoś psioczył na nią. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 A tego Gazika nie kojarzę - jak widać Czesi mieli nam za złe 1968 rok i polskiego malowania nie przewidzieli. U mnie na osiedlu zamieszkałym w sporej części przez kadrę z 6 PDPD (pozdrawiam wesoły blok wojskowy przy Pachońskiego 6 w Krakowie!) mógł by być tylko w desantowym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 A była taka firma. Trochę tego wydali. Tatrę 805 i Studebakera US6 jeszcze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 30.01.2021 o 22:07, jmx62 napisał: Dzięki, S-F jak nic Na Scalemates znalazłem takiego dziewiętnastego(mój rocznik) Co to za wynalazek, pierwszy raz słyszę o takiej naszej wytwórni "Pokój" Mam to cudo z nowszej edycji, w niebieskim pudełku. To zdjęcie ze scalemates moje:) https://www.scalemates.com/kits/pokoj-1-mig-19--952953 Edytowane 1 Lutego 2021 przez letalin ug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 20 godzin temu, jmx62 napisał: Logo ZTS Plastyk jakby znajome ale ja nie widziałem czegoś takiego Gdzie to można było dostać bo chyba nie w SH? Prędzej chyba w zabawkarskim albo jakimś papierniczym. W Bydgoszczy były w zabawkarskim. Przed 1980. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 3 godziny temu, letalin napisał: Mam to cudo z nowszej edycji, w niebieskim pudełku. To zdjęcie ze scalemates moje:) https://www.scalemates.com/kits/pokoj-1-mig-19--952953 Wrzuć inboxa, plissssss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 Wspominaliśmy tu Muzeum Techniki . Zdaje się że już takie nie będzie. Część zbiorów została wywieziona, a muzeum na razie pozostaje zamknięte : Rząd dał zielone światło do otwarcia galerii i muzeów 1 lutego. Ale w Muzeum Techniki w Pałacu Kultury i Nauki drzwi pozostaną zamknięte. Dyrektor placówki zapewnia, że jego zespół nie próżnuje i zaprasza na otwarcie nowej wystawy we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Wygrzebany w necie katalog Revella rocznik 1962(czyli mój) i "wyrwane" z niego kilka kartek. Chyba mało kto wtedy słyszał we PRL-u o takiej marce jak Revell. A już wejście w posiadanie jakiegoś modelu to był szczyt marzeń każdego młodzieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi