Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Znam, przeglądam na bieżąco.

Śmigłowce to jeszcze nie moja bajka...

Inna rzecz że gostek jedzie na sentymentach z cenami...

mam lysandera z froga, przepak ark royal.... paździerz okrutny!

Jak to otworzyłem to mi się kalek  żal zrobiło 😄

a najchętniej bym przytulił Farmana Goliatha z broplanu.

Edytowane przez myszaty
Napisano

Jakoś przez przypadek znalazłem fotkę modelu takiej ciekawej konstrukcji:

MiG-9UTI firmy Skarabiej

MiG-9UTI.jpg.a11b1f3b097fb520dac7a65c68411549.jpg

• Like 3
  • Haha 1
Napisano
44 minuty temu, Grzes napisał:

przez przypadek znalazłem fotkę modelu takiej ciekawej konstrukcji

Niektórzy są w posiadaniu tej ciekawej konstrukcji :mrgreen:

Jak też MiG-a 9 i MiG-a 9M

Napisano
7 minut temu, abtb napisał:

Niektórzy są w posiadaniu tej ciekawej konstrukcji

Się domyślam, bo czubków nie brakuje w tym gronie  :mrgreen:

• Haha 3
Napisano
20 minut temu, Grzes napisał:

czubków nie brakuje w tym gronie  

5 minut temu, Piotr Dmitruk napisał:

masochistów jest jeszcze taka wersja:

Ileż to człowiek może się o sobie dowiedzieć z takiego  forum:

Nie dość, że jestem czubkiem, to na dokładkę jeszcze masochistą :wariat:

Napisano

@abtbkiedy wrzucasz na warsztat?

• Like 1
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Moses napisał:

kiedy wrzucasz na warsztat?

szok.gif.f3825963108f2cef3b5d55a3df069257.gif

żartujesz chyba:haha:

Edytowane przez abtb
Napisano

Nigdy nie zartuje w tak waznych i powaznych sprawach jak modelarstwo 

• Like 1
Napisano

Moses,,,,, chyba żartujesz🤣

Modelarstwo to najradośniejsza strona życia.

Cieszyć się, uśmiechać, żartować.

Cieszyć się z każdego skopanego modelu, uśmiechać się do siebie na myśl jak można było tak ten model skopać, żartować że następny będzie o niebo lepszy wiedząc że będzie ...?

• Haha 2
Napisano
3 godziny temu, jmx62 napisał:

Modelarstwo to najradośniejsza strona życia.

Cieszyć się, uśmiechać, żartować.

Cieszyć się z każdego skopanego modelu, uśmiechać się do siebie na myśl jak można było tak ten model skopać, żartować że następny będzie o niebo lepszy wiedząc że będzie ...?

I to sobie wydrukuje i powieszę na wprost krzesła.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Z A-Modela to nie ale za to z OBR vacu tak.

Czy tu, czy tu, to faktycznie i czubek i masochista😣

Vacu też wymęczyłem Jak-15, ŁaG-5 z Dubeny, zacząłem PZL-46 Suma w 1/48 Ki-61 Hiena i P-39 ale poległem (modele też).  

Jak ktoś naprawdę jest zdesperowany to polecam:

https://www.kingkit.co.uk/products/vacform-model-kits/?page=1

i jeszcze to:

https://www.modelarovo.cz/male-predstaveni-vakuformu-karo-as/

Edytowane przez jmx62
Napisano

Vacu nie wróci. To jest absolutnie prehistoria i w zasadzie jestem gotów uznać, że każde vacu jest vintage. 

Z sukcesem złożyłem Aircobrę z Hellera przerobionego na vacu i Hiena z Hasegawy w wersji Vacu. Prawie skończyłem P-24, ale właśnie zapowiedzieli Czesi swojego short runa i leży wycięty, gotowy do montażu, który nigdy nie nastąpi:) 

Jak się patrzy na te vacu z Kingkita, to większość potem wydano jako shortruny, czy wtryskowe zestawy. 

Napisano
9 godzin temu, letalin napisał:

Vacu nie wróci.

A  szkoda... kadłuby, skrzydła z cieńszymi ściankami wydają się lepszym  środkiem do scratchu lub otwierania.

Miałem pomysł na otwarcie samolotu ale właśnie grubość ścianek kadłuba mnie zniechęciła bo wyglądało to paskudnie.

• Like 1
Napisano

Wydają się. Nie, że się nie nadają. Po prostu stwarzają inne kłopoty. Przy sporych otwarciach mogą pojawić się problemy ze stabilnością geometrii i konieczność wzmacniania konstrukcji w miejscach, gdzie klasyczne wypraski pozostaną wciąż samonośne. Zresztą, sposobów na uzyskanie cienkich krawędzi w wypraskach wtryskowych jest parę i na pewno nie jest to największa zagwozdka przy budowie, lub przerabianiu metodą od podstaw.

• Like 1
Napisano
3 godziny temu, greatgonzo napisał:

Wydają się. Nie, że się nie nadają. Po prostu stwarzają inne kłopoty.

Ale były jakąś alternatywą dla wtrysku, i chyba prostszą produkcji?

3 godziny temu, greatgonzo napisał:

Zresztą, sposobów na uzyskanie cienkich krawędzi w wypraskach wtryskowych

Nie ma rzeczy niemożliwych,

ale jak wyciąłem hamulec aero w Su to się przeraziłem, ściana jak w bunkrze.

4 godziny temu, greatgonzo napisał:

ze stabilnością geometrii i konieczność wzmacniania konstrukcji

Dla kogoś to może być przyjemność...

Wiesz,  ja nie szukam superzdetalowanych modeli z wiadrem żywić, uczę się i lubię dłubać (z różnymi wynikami lepszymi , gorszymi) mnie to odpręża...może gdybym zaczął 40 lat temu, a nie 2, to kto wie???

Napisano

Mnie chodzi tylko o to, że wyższość vacu nad wypraskami wtryskowymi, gdy chodzi o scratch jest najwyżej pozorna.  Jeśli chcesz i lubisz wybebeszać vacuformy to świetnie, powodzenia!

Napisano
46 minut temu, myszaty napisał:

W produkcji prostsza, ale w montażu już nie. Dziś raczej też byłoby trudno sprzedać VACU. To była technologia starsza chyba niż żywica.  W czasach, gdy pojawiają się modele z drukarek 3D takie zestawy nie mają szans na rynku.  Dla zaawansowanych VACU będzie zbyt ubogie w zewnętrzne detale ( nie zrobisz nitów na takiej wydmuszce), dla początkujących będzie niemożliwym wycięcie części i poskładanie do kupy.  Żadnej zalety nie mają. To, że może i łatwiej wyciąć jakieś otwory, to tylko złudzenie. Często wydmuszka nie ma jednakowych grubości ścianek wokół planowanego otworu i zostaje nadal kłopotliwa obróbka na znacznie delikatniejszej materii od grubościennych wtryskowców. 

Napisano
3 godziny temu, myszaty napisał:

Bawiliśmy się w produkcje vacu w kręgu znajomych na przełomie lat 80/90. Robiliśmy dla siebie, na początku różnie wychodziło,  po nabraniu wprawy szło ok. To jedna z naszych "form". 

vacuforma (3).jpg

vacuforma (2).jpg

• Like 3
Napisano

Zapewne masz na myśli Goliatha, nie, za duży 😥, zmagałem się (i poległem) z Broplanem. To zestaw mieszany vacu + wtrysk. Model wydaje się łatwy, niestety, trzeba mądrze wzmacniać płaty i kadłub. Drugi egzemplarz całkiem niedawno sprzedałem na allegro (ok 150zł.). Tak to wygląda. 

brop.jpg

brop.2.jpg

brop3.jpg

brop 5.jpg

brop 6.jpg

brop.1.jpg

• Like 1
Napisano

Myszaty czekaj cierpliwie . W końcu ktoś go wyda . Rynek nie znosi próżni.

Kiedyś to pisałem. 

Zaczniesz scratch wyjdzie vacu albo żywica,  zaczniesz żywice wyjdzie limited , zaczniesz limited wyjdzie full run . 

Sklejaj co masz , bo za x czasu zostaniesz z tym co na pawlaczu albo na dnie szafy , a w tym czasie wszystko to wyjdzie nowe i lepiej opracowane . Nie ma sensu kupowac na potem , chyba że do kolekcji bez sklejania .

• Like 2