Pan_Cerny Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 9 godzin temu, Greif napisał: i ostatnia porcja z DDR i jest klej, a w następnym pudełku klej i farba "magicznie żyjąca" po otwarciu. Zapach tej srebrnej farby z tej metalowej tutki był nie do podrobienia. Zapach dzieciństwa 5 Cytuj
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Napisano 30 Marca 2022 38 minut temu, Wymysl napisał: Jakie konstrukcje są opisane? Nowe czasy się zaczynały i w książce mamy konstrukcje, które dopiero wchodziły, a dziś są podstawą lotnictw wielu państw m.in. Rafale, Typhoon, Su-34, Su-35, Jak-141, Gripen, F-117... Jest nawet YF-22. OrlikTB, Iryda. W-3U Salamandra, Ka-50, Mi-28, Rooivalk, Comanche, Longbow Apache. Ciekawostką jest wkładka z wojskowymi znakami rozpoznawczymi. Wiele z nowych państw jeszcze ich po prostu nie miało Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Napisano 30 Marca 2022 @Pan_Cernytak samo jak zapach Humbrola z tamtych lat ... nie to co teraz ekosreko 2 Cytuj
letalin Napisano 31 Marca 2022 Napisano 31 Marca 2022 Pierwsza edycja książeczki Glassa "Lotnictwo" była w 1973. Taki sam zamysł jak w "Samoloty ´85". Była jeszcze jedna, ta z rysunkami samolotów na okładce. Nie wiem, czy wcześniejsza, czy późniejsza od tej ze znakami rozpoznawczymi, którą nadal mam. Cytuj
Grzes Napisano 31 Marca 2022 Napisano 31 Marca 2022 1 godzinę temu, letalin napisał: Pierwsza edycja książeczki Glassa "Lotnictwo" była w 1973 Wrzucisz kilka fotek ze środka? Cytuj
letalin Napisano 31 Marca 2022 Napisano 31 Marca 2022 2 godziny temu, Grzes napisał: Wrzucisz kilka fotek ze środka? Książeczka jest prawie 1000km ode mnie. Nie da rady dzisiaj. W zasadzie to samo, co w "Samolotach'85". Na jednej stronie krótki opis, a na drugiej rysunek w trzech rzutach. Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2022 Super Moderator Napisano 1 Kwietnia 2022 No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 3 Cytuj
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 Wyższą koniecznością było zakupienie pozycji wrzuconej przez Kolegę @letalin. Jak dostanę, zdam relację z zawartości 2 Cytuj
kopernik Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Napisano 1 Kwietnia 2022 27 minut temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Z tego robiłem na przełomie lat 70/80: I-16 i P-26. Kupione na warszawskim Wolumenie, tylko one były w zasięgu moich skromnych oszczędności. Reszta tych modeli to już był kosmos cenowy. Cytuj
jmx62 Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Oprócz Wildcata miałem wszystkie, wtedy były mega, teraz ... też tylko sentymentalnie. Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2022 Super Moderator Napisano 1 Kwietnia 2022 Dlatego sobie nabyłem, 30 funtów w tą czy tamtą nie ma znaczenia xD a se człek poogląda. Cytuj
HKK Napisano 2 Kwietnia 2022 Napisano 2 Kwietnia 2022 12 godzin temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Pełna klasyka. W moim rodzinnym mieści pojawiły się w CSH na chyba rok przed Hellerem, Matchboxem i Airfixem. Dokładnie w takich pudełkach. Ztych co tu widać pamiętam Spitfire, I-16, Boeinga i P.11. Potem miałem też Bf-109 przywiezionego z zagranicy. Fakt, że to co było w środku było słabizną nawet jak na lata 70-te. Ale grafika na pudełkach stała na tym samym poziomie co Matchbox i Airfix. Cytuj
merlin_70 Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Wielkie zasługi dla popularyzacji techniki - się wtedy to politechnizacją społeczeństwa nazywało , bo PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków , co by ustroju nie wywrócili i o Katyń nie pytali . Był dział "Na warsztacie " i "chemiczny " ( ale o pirotechnice nigdy ani słowa - nawet o domowej produkcji prochu nic nie było ) Ale raz na pewien czas się w latach osiemdziesiątych ukazywały artykuły , o mysliwcach ( krótki przeglad typów ) , o mysliwcach nowej generacji , czy o lotniskowcach i były to artykuły lepsze niż w SP , czy " Morzu " " Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy " - to echo tych artykułów 1 1 Cytuj
push-up78 Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Wielkie zasługi dla popularyzacji techniki - się wtedy to politechnizacją społeczeństwa nazywało , bo PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków , co by ustroju nie wywrócili i o Katyń nie pytali . Był dział "Na warsztacie " i "chemiczny " ( ale o pirotechnice nigdy ani słowa - nawet o domowej produkcji prochu nic nie było ) Ale raz na pewien czas się w latach osiemdziesiątych ukazywały artykuły , o mysliwcach ( krótki przeglad typów ) , o mysliwcach nowej generacji , czy o lotniskowcach i były to artykuły lepsze niż w SP , czy " Morzu " " Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy " - to echo tych artykułów Ale dzieciaki na podwórkach i tak wiedziały jaki mieszać saletrę z cukrem i robić wybuchy Cytuj
barszczo Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, merlin_70 napisał: Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy Jak pieprznę to się mogę tylko o jedno biurko pomylić . Genialny monolog. Cytuj
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków Szczerze powiem, wolałbym żeby i obecna Rzeczpospolita stawiała na kształcenie inżynierów, a nie na psychologów, trenerów personalnych czy innych doradców od wszystkiego. 9 minut temu, push-up78 napisał: Ale dzieciaki na podwórkach i tak wiedziały jaki mieszać saletrę z cukrem i robić wybuchy Waliło się jeszcze z karbidu. Tu wersja dla zawodowców https://www.cda.pl/video/8439638 Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Grzes Cytuj
giberes Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 I zawsze można było stracić paznokieć dłubiąc w korkach za straganów odpustowych. Teraz bym swojemu dzieciakowi nie pozwolił na takie zabawy z kapslami albo karbidem. 1 Cytuj
myszaty Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 W tamtym roku strzelałem z karbidu z młodym...ale mu się nie bardzo podobało. I standardowo oberwałem puchą w paluchy...no parę kur poleciało, nie powiem. Cytuj
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Bo młodziaki "tera wolom" siedzieć na necie, pod warunkiem że jest zasięg Cytuj
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Napisano 3 Kwietnia 2022 Wspomniane tu korki były pakowane dla bezpieczeństwa w trociny ! 1 Cytuj
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 A ja tam wolałem kapiszony! Pojedyncze... Lub taśmowe... 2 Cytuj
Soris Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 Pod koniec lat '70 chodziliśmy na strzelnicę LOK-u, zbieraliśmy łuski z kbks-u, ładowało się do nich siarkę z zapałek, zaciskało kombinerkami koniec i kładło na torach tramwajowych, najlepiej kilka w rzędzie... Cytuj
myszaty Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 54 minuty temu, kopernik napisał: Wspomniane tu korki były pakowane dla bezpieczeństwa w trociny ! 25 szt. w pudełku. Czasem wilgotne trzeba było podsuszać. Przez to cholerstwo o mało co nie straciłem oka...ale nikt 10 latkowi nie zabraniał z nich strzelać, a i człowiek uczył się obchodzenia z materiałami pirotechnicznymi. Cytuj
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2022 Napisano 3 Kwietnia 2022 38 minut temu, Soris napisał: Pod koniec lat '70 chodziliśmy na strzelnicę LOK-u, zbieraliśmy łuski z kbks-u, ładowało się do nich siarkę z zapałek, zaciskało kombinerkami koniec i kładło na torach tramwajowych, najlepiej kilka w rzędzie... Albo wrzucało do ogniska, też była jazda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi