myszaty Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Znam, przeglądam na bieżąco. Śmigłowce to jeszcze nie moja bajka... Inna rzecz że gostek jedzie na sentymentach z cenami... mam lysandera z froga, przepak ark royal.... paździerz okrutny! Jak to otworzyłem to mi się kalek żal zrobiło a najchętniej bym przytulił Farmana Goliatha z broplanu. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Jakoś przez przypadek znalazłem fotkę modelu takiej ciekawej konstrukcji: MiG-9UTI firmy Skarabiej 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 44 minuty temu, Grzes napisał: przez przypadek znalazłem fotkę modelu takiej ciekawej konstrukcji Niektórzy są w posiadaniu tej ciekawej konstrukcji Jak też MiG-a 9 i MiG-a 9M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 7 minut temu, abtb napisał: Niektórzy są w posiadaniu tej ciekawej konstrukcji Się domyślam, bo czubków nie brakuje w tym gronie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Dla masochistów jest jeszcze taka wersja: https://www.scalemates.com/pl/kits/amodel-7243-mig-9l--138748 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 20 minut temu, Grzes napisał: czubków nie brakuje w tym gronie 5 minut temu, Piotr Dmitruk napisał: masochistów jest jeszcze taka wersja: Ileż to człowiek może się o sobie dowiedzieć z takiego forum: Nie dość, że jestem czubkiem, to na dokładkę jeszcze masochistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 @abtbkiedy wrzucasz na warsztat? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 19 minut temu, Moses napisał: kiedy wrzucasz na warsztat? żartujesz chyba Edytowane 2 Grudnia 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Nigdy nie zartuje w tak waznych i powaznych sprawach jak modelarstwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Moses,,,,, chyba żartujesz Modelarstwo to najradośniejsza strona życia. Cieszyć się, uśmiechać, żartować. Cieszyć się z każdego skopanego modelu, uśmiechać się do siebie na myśl jak można było tak ten model skopać, żartować że następny będzie o niebo lepszy wiedząc że będzie ...? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 jmx62 - Ty to chyba nigdy Wilgi z Amodela nie kleiles..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, jmx62 napisał: Modelarstwo to najradośniejsza strona życia. Cieszyć się, uśmiechać, żartować. Cieszyć się z każdego skopanego modelu, uśmiechać się do siebie na myśl jak można było tak ten model skopać, żartować że następny będzie o niebo lepszy wiedząc że będzie ...? I to sobie wydrukuje i powieszę na wprost krzesła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Z A-Modela to nie ale za to z OBR vacu tak. Czy tu, czy tu, to faktycznie i czubek i masochista Vacu też wymęczyłem Jak-15, ŁaG-5 z Dubeny, zacząłem PZL-46 Suma w 1/48 Ki-61 Hiena i P-39 ale poległem (modele też). Jak ktoś naprawdę jest zdesperowany to polecam: https://www.kingkit.co.uk/products/vacform-model-kits/?page=1 i jeszcze to: https://www.modelarovo.cz/male-predstaveni-vakuformu-karo-as/ Edytowane 2 Grudnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Godzinę temu, jmx62 napisał: https://www.kingkit.co.uk/products/vacform-model-kits/?page=1 Ale tu niezłe wynalazki. Swoją drogą, tyle ciekawych konstrukcji doczekało się tylko wydań vacu, a "oni" wypuszczają kolejne meśki, dory, srory... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Vacu nie wróci. To jest absolutnie prehistoria i w zasadzie jestem gotów uznać, że każde vacu jest vintage. Z sukcesem złożyłem Aircobrę z Hellera przerobionego na vacu i Hiena z Hasegawy w wersji Vacu. Prawie skończyłem P-24, ale właśnie zapowiedzieli Czesi swojego short runa i leży wycięty, gotowy do montażu, który nigdy nie nastąpi:) Jak się patrzy na te vacu z Kingkita, to większość potem wydano jako shortruny, czy wtryskowe zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 9 godzin temu, letalin napisał: Vacu nie wróci. A szkoda... kadłuby, skrzydła z cieńszymi ściankami wydają się lepszym środkiem do scratchu lub otwierania. Miałem pomysł na otwarcie samolotu ale właśnie grubość ścianek kadłuba mnie zniechęciła bo wyglądało to paskudnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Wydają się. Nie, że się nie nadają. Po prostu stwarzają inne kłopoty. Przy sporych otwarciach mogą pojawić się problemy ze stabilnością geometrii i konieczność wzmacniania konstrukcji w miejscach, gdzie klasyczne wypraski pozostaną wciąż samonośne. Zresztą, sposobów na uzyskanie cienkich krawędzi w wypraskach wtryskowych jest parę i na pewno nie jest to największa zagwozdka przy budowie, lub przerabianiu metodą od podstaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Wydają się. Nie, że się nie nadają. Po prostu stwarzają inne kłopoty. Ale były jakąś alternatywą dla wtrysku, i chyba prostszą produkcji? 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Zresztą, sposobów na uzyskanie cienkich krawędzi w wypraskach wtryskowych Nie ma rzeczy niemożliwych, ale jak wyciąłem hamulec aero w Su to się przeraziłem, ściana jak w bunkrze. 4 godziny temu, greatgonzo napisał: ze stabilnością geometrii i konieczność wzmacniania konstrukcji Dla kogoś to może być przyjemność... Wiesz, ja nie szukam superzdetalowanych modeli z wiadrem żywić, uczę się i lubię dłubać (z różnymi wynikami lepszymi , gorszymi) mnie to odpręża...może gdybym zaczął 40 lat temu, a nie 2, to kto wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Mnie chodzi tylko o to, że wyższość vacu nad wypraskami wtryskowymi, gdy chodzi o scratch jest najwyżej pozorna. Jeśli chcesz i lubisz wybebeszać vacuformy to świetnie, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 46 minut temu, myszaty napisał: Ale były jakąś alternatywą dla wtrysku, i chyba prostszą produkcji? W produkcji prostsza, ale w montażu już nie. Dziś raczej też byłoby trudno sprzedać VACU. To była technologia starsza chyba niż żywica. W czasach, gdy pojawiają się modele z drukarek 3D takie zestawy nie mają szans na rynku. Dla zaawansowanych VACU będzie zbyt ubogie w zewnętrzne detale ( nie zrobisz nitów na takiej wydmuszce), dla początkujących będzie niemożliwym wycięcie części i poskładanie do kupy. Żadnej zalety nie mają. To, że może i łatwiej wyciąć jakieś otwory, to tylko złudzenie. Często wydmuszka nie ma jednakowych grubości ścianek wokół planowanego otworu i zostaje nadal kłopotliwa obróbka na znacznie delikatniejszej materii od grubościennych wtryskowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 3 godziny temu, myszaty napisał: Ale były jakąś alternatywą dla wtrysku, i chyba prostszą produkcji? Bawiliśmy się w produkcje vacu w kręgu znajomych na przełomie lat 80/90. Robiliśmy dla siebie, na początku różnie wychodziło, po nabraniu wprawy szło ok. To jedna z naszych "form". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 A nie robiliście przypadkiem Farmana???? Bo znalazłem w Holandii ale prawie 3 stówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Zapewne masz na myśli Goliatha, nie, za duży , zmagałem się (i poległem) z Broplanem. To zestaw mieszany vacu + wtrysk. Model wydaje się łatwy, niestety, trzeba mądrze wzmacniać płaty i kadłub. Drugi egzemplarz całkiem niedawno sprzedałem na allegro (ok 150zł.). Tak to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Tak, ten... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Myszaty czekaj cierpliwie . W końcu ktoś go wyda . Rynek nie znosi próżni. Kiedyś to pisałem. Zaczniesz scratch wyjdzie vacu albo żywica, zaczniesz żywice wyjdzie limited , zaczniesz limited wyjdzie full run . Sklejaj co masz , bo za x czasu zostaniesz z tym co na pawlaczu albo na dnie szafy , a w tym czasie wszystko to wyjdzie nowe i lepiej opracowane . Nie ma sensu kupowac na potem , chyba że do kolekcji bez sklejania . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi