Pan_Cerny Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 9 godzin temu, Greif napisał: i ostatnia porcja z DDR i jest klej, a w następnym pudełku klej i farba "magicznie żyjąca" po otwarciu. Zapach tej srebrnej farby z tej metalowej tutki był nie do podrobienia. Zapach dzieciństwa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 38 minut temu, Wymysl napisał: Jakie konstrukcje są opisane? Nowe czasy się zaczynały i w książce mamy konstrukcje, które dopiero wchodziły, a dziś są podstawą lotnictw wielu państw m.in. Rafale, Typhoon, Su-34, Su-35, Jak-141, Gripen, F-117... Jest nawet YF-22. OrlikTB, Iryda. W-3U Salamandra, Ka-50, Mi-28, Rooivalk, Comanche, Longbow Apache. Ciekawostką jest wkładka z wojskowymi znakami rozpoznawczymi. Wiele z nowych państw jeszcze ich po prostu nie miało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2022 @Pan_Cernytak samo jak zapach Humbrola z tamtych lat ... nie to co teraz ekosreko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 Pierwsza edycja książeczki Glassa "Lotnictwo" była w 1973. Taki sam zamysł jak w "Samoloty ´85". Była jeszcze jedna, ta z rysunkami samolotów na okładce. Nie wiem, czy wcześniejsza, czy późniejsza od tej ze znakami rozpoznawczymi, którą nadal mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 1 godzinę temu, letalin napisał: Pierwsza edycja książeczki Glassa "Lotnictwo" była w 1973 Wrzucisz kilka fotek ze środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 2 godziny temu, Grzes napisał: Wrzucisz kilka fotek ze środka? Książeczka jest prawie 1000km ode mnie. Nie da rady dzisiaj. W zasadzie to samo, co w "Samolotach'85". Na jednej stronie krótki opis, a na drugiej rysunek w trzech rzutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2022 Super Moderator Share Napisano 1 Kwietnia 2022 No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Wyższą koniecznością było zakupienie pozycji wrzuconej przez Kolegę @letalin. Jak dostanę, zdam relację z zawartości 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 27 minut temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Z tego robiłem na przełomie lat 70/80: I-16 i P-26. Kupione na warszawskim Wolumenie, tylko one były w zasięgu moich skromnych oszczędności. Reszta tych modeli to już był kosmos cenowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Oprócz Wildcata miałem wszystkie, wtedy były mega, teraz ... też tylko sentymentalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2022 Super Moderator Share Napisano 1 Kwietnia 2022 Dlatego sobie nabyłem, 30 funtów w tą czy tamtą nie ma znaczenia xD a se człek poogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 12 godzin temu, Greif napisał: No do mnie ląduje kilka Revelli z lat 60 Pełna klasyka. W moim rodzinnym mieści pojawiły się w CSH na chyba rok przed Hellerem, Matchboxem i Airfixem. Dokładnie w takich pudełkach. Ztych co tu widać pamiętam Spitfire, I-16, Boeinga i P.11. Potem miałem też Bf-109 przywiezionego z zagranicy. Fakt, że to co było w środku było słabizną nawet jak na lata 70-te. Ale grafika na pudełkach stała na tym samym poziomie co Matchbox i Airfix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Wielkie zasługi dla popularyzacji techniki - się wtedy to politechnizacją społeczeństwa nazywało , bo PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków , co by ustroju nie wywrócili i o Katyń nie pytali . Był dział "Na warsztacie " i "chemiczny " ( ale o pirotechnice nigdy ani słowa - nawet o domowej produkcji prochu nic nie było ) Ale raz na pewien czas się w latach osiemdziesiątych ukazywały artykuły , o mysliwcach ( krótki przeglad typów ) , o mysliwcach nowej generacji , czy o lotniskowcach i były to artykuły lepsze niż w SP , czy " Morzu " " Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy " - to echo tych artykułów 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Wielkie zasługi dla popularyzacji techniki - się wtedy to politechnizacją społeczeństwa nazywało , bo PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków , co by ustroju nie wywrócili i o Katyń nie pytali . Był dział "Na warsztacie " i "chemiczny " ( ale o pirotechnice nigdy ani słowa - nawet o domowej produkcji prochu nic nie było ) Ale raz na pewien czas się w latach osiemdziesiątych ukazywały artykuły , o mysliwcach ( krótki przeglad typów ) , o mysliwcach nowej generacji , czy o lotniskowcach i były to artykuły lepsze niż w SP , czy " Morzu " " Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy " - to echo tych artykułów Ale dzieciaki na podwórkach i tak wiedziały jaki mieszać saletrę z cukrem i robić wybuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Godzinę temu, merlin_70 napisał: Teraz z dziadkiem kupilismy sobie "Młodego Technika " i na podwórku Pershinga stawiamy Jak pieprznę to się mogę tylko o jedno biurko pomylić . Genialny monolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: PRL dla rozwoju kraju inzynierów potrzebował , nie prawników , historyków Szczerze powiem, wolałbym żeby i obecna Rzeczpospolita stawiała na kształcenie inżynierów, a nie na psychologów, trenerów personalnych czy innych doradców od wszystkiego. 9 minut temu, push-up78 napisał: Ale dzieciaki na podwórkach i tak wiedziały jaki mieszać saletrę z cukrem i robić wybuchy Waliło się jeszcze z karbidu. Tu wersja dla zawodowców https://www.cda.pl/video/8439638 Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 I zawsze można było stracić paznokieć dłubiąc w korkach za straganów odpustowych. Teraz bym swojemu dzieciakowi nie pozwolił na takie zabawy z kapslami albo karbidem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 W tamtym roku strzelałem z karbidu z młodym...ale mu się nie bardzo podobało. I standardowo oberwałem puchą w paluchy...no parę kur poleciało, nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Bo młodziaki "tera wolom" siedzieć na necie, pod warunkiem że jest zasięg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Wspomniane tu korki były pakowane dla bezpieczeństwa w trociny ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 A ja tam wolałem kapiszony! Pojedyncze... Lub taśmowe... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Pod koniec lat '70 chodziliśmy na strzelnicę LOK-u, zbieraliśmy łuski z kbks-u, ładowało się do nich siarkę z zapałek, zaciskało kombinerkami koniec i kładło na torach tramwajowych, najlepiej kilka w rzędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 54 minuty temu, kopernik napisał: Wspomniane tu korki były pakowane dla bezpieczeństwa w trociny ! 25 szt. w pudełku. Czasem wilgotne trzeba było podsuszać. Przez to cholerstwo o mało co nie straciłem oka...ale nikt 10 latkowi nie zabraniał z nich strzelać, a i człowiek uczył się obchodzenia z materiałami pirotechnicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 38 minut temu, Soris napisał: Pod koniec lat '70 chodziliśmy na strzelnicę LOK-u, zbieraliśmy łuski z kbks-u, ładowało się do nich siarkę z zapałek, zaciskało kombinerkami koniec i kładło na torach tramwajowych, najlepiej kilka w rzędzie... Albo wrzucało do ogniska, też była jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi