Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

premier1986 Tyle to ja też wiem

truckman T jest naczepa amerykańska w Polsce takich nie ma raczej

Chodziło mi właśnie o jej konkretną nazwę żeby w googla wpisać .

Jeśli chodzi o europejskie to ma zdjęcia plany pdfy rysunki ale o tej konkretnej nie mam nic.

Rozumiem Cię, ale musisz szukac bo tojest specjalistyczna naczepa. Amerykańska... w europie na czymś podobnym przewozili uran kiedyś we Francji do elektrowni. Takich naczep jest prawie tyle co firm, być może ta była na zamówienie robiona. Jak ją zrobić... połączyć kilka naczep, modułowych, z wózkiem, bezwózka i zaprojektować swoją. Ta Twoja ze zdjęcia to jest wózek przedni i wózek końcowy i tyle. Dodatkowo jak się dopatrzyłem tylni wożek jest przystosowany do pchania, ma dyszel. W google może poszukaj pod hasłęm "naczepy modułow" - na bank znajdziesz coś podobnego.

Witam ,mam problem pomalowałem aerografem kamuflaż na BF109 G6 i jak ściągłem maski to zauważyłem progi pomiędzy kolormi kamuflarzu, zapewne malowałem zbyt gróbymi warstwami lakieru, jak je sciągnąc ze by nie zniszczyc matowego koloru? (myślałem żeby papierem wodnym 2000 ale w tedy model zacznie mi się błyszczec i świecic)?

Proszę o fachową poradę

Pozdrawiam

Mam kilka pytań:

1.Jak używać sidoluxa i który najlepszy do podług czy inny.

2.Mam model westland army lynx i nie ma w instrukcji ja pomalować pilotów co ztym zrobić.

3.Czy lakier nakładać na pomalowany model?

4.Czy konieczne jest pomalowanie modelu kolorem podstawowym tam neutralny szary czy coś.

5.Jaak wyodrębnić linie podziału blach (cos kolorem czarnym słyszałem).

Za pomoc z góry dziękuje,

Witam forumowiczów

Maluje właśnie Vickersa E mk B i mam problem co do farbki Humbrola. Jest podana 169(Szarożółty-Greyishellow), ale niestety nie moge jej znaleźć ani na palecie barw Humbrola i nie wiem dokładnie jak wygląda ani nie moge znaleźć zamienników do tej farby, nie ma również jej do kupienia... Wiecie może jak ona wygląda i jaki kolor jest do niej podobny?

Mam kilka pytań:

1.Jak używać sidoluxa i który najlepszy do podług czy inny.

2.Mam model westland army lynx i nie ma w instrukcji ja pomalować pilotów co ztym zrobić.

3.Czy lakier nakładać na pomalowany model?

4.Czy konieczne jest pomalowanie modelu kolorem podstawowym tam neutralny szary czy coś.

5.Jaak wyodrębnić linie podziału blach (cos kolorem czarnym słyszałem).

Za pomoc z góry dziękuje,

czytać forum przedewszystkim... szczególnie ten dział z poradami... na wszystkie pytania znajdziesz odpiwedź i to szczegółowe.

właśnie to zbytnio nie pasuje... na obrazku z modelu jest to kolor w stylu piaskowego, z tyły są też 2 dostępne malowania z profilu i też nie pasuje. Nawet w nazwie jest określony jako szarożółty.

Kolorami na obrazkach to raczej nie nalezy sie sugerowac. Wynika to ze wzgledow "poligraficznych" (szkoda sie rozwodzic czemu) i zazwyczaj kolory sa tam mocno "zblizone". Na poczekaniu moge Ci wrzucic dwa rozne schematy jednej maszyny, gdzie odcienie sa skrajnie inne. Mysle ze bardziej mozna ufac przelicznikom.

Pozdr.

Pawel

znaczy to to wiem ;] ale w sumie, może rzeczywiście jak patrzyłem jeszcze na jakieś zdjęcia w necie to to taki szarawy z domieszką żółci ;] a macie może zamienniki do tego vallejo(znalazłem ale nie do model color)? Chodzi mi konkretnie o Pactre, albo Humbrol też będzie git

z góry dziękuje

ajć rzeczywiście, nie myśle dzisiaj... Macie palete barw tego Gunze? nie moge znaleźć ani palety ani innych zamienników... :(

Ja mam takie pytanie. Jakiś czas temu przeczytałem na forum, że z szpachli WAMOD-u możma zrobić błoto. Zapomniałem się wtedy zapytać jak takie błoto się robi. To teraz się o to pytam. Czy ktoś wie co dodaje się do takiej szpachli, żeby zrobić błoto?

możesz spróbować też bezpieczniej ze zwykłym klejem modelarskim, szybko zasycha ale jest bezpieczniejsze. Daj też do mieszanki farby i trochę mąki to będzie lepsze niż później malowana papka.