darth16 Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Czy da się cokolwiek zrobić ze smrodem, który powstaje przy rozcieńczaniu farbek terpentyną balsamiczną? Bo by malować w jako-takim "środowisku" zdatnym do życia muszę wietrzyć chyba cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 9 Maja 2011 Share Napisano 9 Maja 2011 Czy da się cokolwiek zrobić ze smrodem, który powstaje przy rozcieńczaniu farbek terpentyną balsamiczną? Bo by malować w jako-takim "środowisku" zdatnym do życia muszę wietrzyć chyba cały dom. Nie przykro mi ,palenie świeczek też nic nie da. Musisz sobie kupić większy dom . Szukam najlepszej farby do pomalowania samochodu, nie interesuje mnie cena ale jakość,czyli powierzchnia , jakość , nasycenie barwy, błysk, rozchodzi się o czarny albo ciemno szary. Mam aero, wiem ,że potem się lakieruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Witam! Czy wie ktoś czym można się pozbyć sprayów tamyii z modelu? próbowałem cleanuxem ale nic to nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Jak zrobić żeby obrazek posiadał ukryty link w sobie ,że po kliknięciu odsyłało by mnie na inną stronę z galerią modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidcsmw Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Cześć wszystkim. Mam pewien problem, jestem w trakcie budowy MI-2, ale przymierzam się od dłuższego czasu do budowy MIGa-21 bis ze Zvezdy. Pytanie jest następujące - próbuję dobrać odpowiedni kolor aluminium, pod pędzel. Chciałbym żeby to był dobrze kryjący akryl. Co możecie mi polecić? W ostateczności pomaluję go metalizerem Model Master 1418 Aluminum wiem, że nie jest dedykowany do pędzla, nie mniej jednak małe elementy którymi malowałem MI-2, bardzo ładnie wyglądały. Poza tym nie wiem czy kolor zielony jaki dobrałem jest odpowiedni do elementu statecznika pionowego. Mój typ to Mr. Hobby H006. Słyszałem, że ile MIGów tyle odcieni zieleni, ale chciałbym być pewny Pozostałe typy to wnętrze - Mr. Hobby H046 Emerald Green, bądź też Model Master 2135 Interior Blue-Green. Proszę was fachowców o poradę dla początkującego. Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Mam dwa pytania do doświadczonych kolegów. Jak robić na modelu (mówimy o pancerce) wytarcia, obicia i odpryski na kadłubie i akcesoriach (kanistry beczki, itp.). Kwestia pigmentów (używam pigmentów Vallejo) czy jakieś inne tricki? Aktualnie robię "Pumę" 1/48 i chciałbym spróbować czegoś nowego. Druga sprawa to fajne błoto. Dotychczas używałem tylko pigmentów nanoszonych po washu i lakierze matowym. Lecz gdybym chciał zrobić tak grubszą ilość błota co możecie mi polecić do wykonania takiego efektu? Mam pastę piaskową Vallejo lecz jeszcze nie próbowałem na modelu chodź próbnie wychodzi całkiem ok (mieliście styczność z tym produktem?). Czy mogę użyć wikolu rozrobionego z wodą i drobno przesitkowanym piaskiem (trochę mi to zeszło ale uzbierałem mały pojemniczek)? Z góry dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Witam. Czy te Hasegawy mają wklęsłe, czy wypukłe linie? http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F8%2F8%2F1%2F1187_1_hasB02_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 F-16C na 100% wklęsłe. Mam takiego. Nr.Modelu. 603. Piękny modelik i choć stary to nie wiem, czy jakaś inna firma zdołała go "przeskoczyć". Podejrzewam, że F-16A to to samo tylko z innymi statecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Czy cleanlux może uszkodzić fakturę plastiku? Ile czasu może leżeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Czy cleanlux może uszkodzić fakturę plastiku? Ile czasu może leżeć? Ja kiedyś moczyłem figurkę koło dwóch godzin i nic się jej nie stało, a "zmiękczałem" Humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Ja moczę tygrysa już 3 dni i na razie efekt słaby , myślałem ,że łatwiej pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 O Cleanluxa nie ma się co bać. W najgorszym razie coś może porozklejać. Mi zdarzyło się trzymać w nim aerograf kilka tygodni i nawet gumowym uszczelkom się nic nie stało. Jeżeli tak ciężko schodzi Ci farba z modelu to może malowałeś emaliami? Z nimi radzi sobie trochę gorzej, ale i tak dziwne, że aż tyle nic nie chce zejść. Nie rozcieńczałeś go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Nie prosto z butli , fakt faktem na modelu były 2 warstwy farby jedna Pactra druga Vallejo . No nic pozostało czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Witam Jak zrobić wypukłe linie podziału i nity ? Dodam że skala to 1:125. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@RT3K Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Witam ;) , może nie tu piszę ale proszę o poradę ponieważ robię dioramę Tarawa więc jeżeli bym zastosował do imitacji wody jeden ze specyfików Vallejo np. http://mojehobby.pl/-26203-woda-blekit-pacyfiku-p-6-875562.html to uzyskał bym wodę klarowną np. Chodzi o uzyskanie takiej wody jak przy brzegu atoli na pacyfiku ;) Czy może muszę skorzystać z innego specyfiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bordawski Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Mam prośbe o poradę Czy ktoś może kleił Nashorna dragona 6001 tego starego co o nim sądzicie warto się w to pakować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Kolega kleił , niezły z niego maruda ale myślę ,że lepiej jednak nie kupować jeżeli nie masz mocnych nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) Ja mam pytanie jakie farby do aerografu ? Pactra może być czy vallejo czy olejne bardzo proszę o odp. Chodzi o to które najlepiej się nadają do aero bo mam zamiar zakupić aerograf i nie wiem jakie farbki będą do niego najlepsze myślałem o pactrach bo można je rozcieńczać wodą i nie będzie przykrego zapachu ale pomyślałem że spytam fachowców. Do administracji: proszę usunąć post poniżej. Edytowane 30 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Praktycznie każda farbę możesz wlać do aero , ze swojej strony polecam humbrola albo vallejo air ,bo ja osobiście nie mam z nimi problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Aktualnie przesiadam się z Humbroli na Model Master olejne. MM mają drobniejszy pigment i dają lepszą powierzchnię po zastosowaniu dedykowanego rozcieńczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Aktualnie przesiadam się z Humbroli na Model Master olejne. MM mają drobniejszy pigment i dają lepszą powierzchnię po zastosowaniu dedykowanego rozcieńczalnika. Potwierdzam. Humbrole zwłaszcza odcienie szarości mają gruby pigment. MM olejne są znacznie drobniejsze. Poza tym zawsze denerwowały mnie te puszeczki co jakiś czas trzeba było je oczyścić z farby na kapslu z buteleczkami nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 z buteleczkami nie jest tak źle a próbowałeś kiedyś odkręcić zakrętkę gdy przyschła do flakonika ? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Potwierdzam. Humbrole zwłaszcza odcienie szarości mają gruby pigment. MM olejne są znacznie drobniejsze. Poza tym zawsze denerwowały mnie te puszeczki co jakiś czas trzeba było je oczyścić z farby na kapslu z buteleczkami nie jest tak źle ja osobiście je używam tylko do malowania gąsek bo są matowe, w zasadzie to tylko zaczynałem z nimi modelarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi