Iroquois Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 W tej chwili nie potrzebuję konkretnych kolorów. Wiem i doceniam, że zawsze ktoś mi podpowie w tej kwestii ale chciałbym jednak posiadać swój wzornik. Coś takiego tutaj znalazłem: http://www.torques.webd.pl/Warsztat/malowanie/images/vallejo.jpg Chciałbym takie coś jednak mieć w rękach a nie na ekranie monitora. Gdzie to można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 W tej chwili nie potrzebuję konkretnych kolorów. Wiem i doceniam, że zawsze ktoś mi podpowie w tej kwestii ale chciałbym jednak posiadać swój wzornik. Coś takiego tutaj znalazłem:http://www.torques.webd.pl/Warsztat/malowanie/images/vallejo.jpg Chciałbym takie coś jednak mieć w rękach a nie na ekranie monitora. Gdzie to można kupić? Ja poprosiłem w sklepie i dostałem gratis paletę Humbrola. Z tym, że nie "malowaną" oryginalnymi farbami, a wydruk (czy nie jest identycznie z tym co dałeś w linku?). Te oryginalne wzorniki są dosyć drogie i nie wiem czy warto w to inwestować, bo z czym będziesz porównywał te oryginalne kolory? Dostęp do konkretnych egzemplarzy w "skali 1:1" jest zazwyczaj utrudniony i korzysta się ze zdjęć, które też przecież przekłamują. Moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w tabele przeliczników. Np. coś takiego: http://www.mojehobby.pl/products/Przelicznik-farb-wszystko-na-wszystko.html http://www.mojehobby.pl/products/Przelicznik-standardow-Modeller-s-Manual.html Dokumentację idzie znaleźć w sieci, zawsze można zapytać tu na forum lub ewentualnie skorzystać z instrukcji modelu. Jeżeli będziesz miał już kolory wg. innych producentów farb czy wg. jakiś standardów (np. FS, RAL czy RLM) to po prostu z tabeli weźmiesz odpowiednik Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Mam takie pytanie. przeszukując internet natrafiłem na to "Wg [4]- w 1940 r. piloci Polskich Sił Powietrznych we Francji zetknęli się się z samolotami I-16 na terenie francuskiej bazy Istres, w której mechanicy polscy wyremontowali jeden z internowanych samolotów I-16. Brak jest niestety dokładniejszych danych na temat ewentualnego użytkowania samolotu przez polskich pilotów. (Informacja na podstawie relacji płk. W. Urbanowicza zawartej w książce Ogień nad Chinami.)" z tej strony http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2136/126/Polikarpow-I-162 Czy ktoś mógłby rzucić cytat z książki lub może ktoś ma inne informacje lub może (baj bóg) zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Witam - chciałbym prosić kolegow którzy posiadają doświadczenie w malowaniu Messerschmitt-ów Bf 109(różne wersje) areografem - jak wykonać kamuflarz nanoszony na boki wielu wersji tego samolotu w postaciu rożnego rodzaju centek - interesują mnie porady z podaniem skali w jakich wykonywaliście te modele ponieważ domniemywam że przy 1:32 niektóre te kamo można zrobić "z ręki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Może coś pomoże . malowanie z ręki kamuflażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Mam takie pytanie.przeszukując internet natrafiłem na to "Wg [4]- w 1940 r. piloci Polskich Sił Powietrznych we Francji zetknęli się się z samolotami I-16 na terenie francuskiej bazy Istres, w której mechanicy polscy wyremontowali jeden z internowanych samolotów I-16. Brak jest niestety dokładniejszych danych na temat ewentualnego użytkowania samolotu przez polskich pilotów. (Informacja na podstawie relacji płk. W. Urbanowicza zawartej w książce Ogień nad Chinami.)" z tej strony http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2136/126/Polikarpow-I-162 Czy ktoś mógłby rzucić cytat z książki lub może ktoś ma inne informacje lub może (baj bóg) zdjęcie? Kolego, Jeśli chodzi o Twoją prośbę to mogę tylko "rzucić cytatem" z książki, innymi informacjami ani zdjęciem póki co nie dysponuję. "...W listopadzie 1940 odnaleźliśmy się we francuskiej bazie lotniczej Istres. Była to duża baza, tylko samolotów bojowych nie było - z wyjątkiem kilkunastu przestarzałych gratów, niesamowicie brudnych i zapuszczonych. Był między nimi także i rosyjski myśliwiec I-16, weteran jeszcze z wojny hiszpańskiej, podziurawiony pociskami. Bardzo się ucieszyliśmy tymi gratami; polscy mechanicy w parę dni doprowadzili ten złom do stanu błyszczącej używalności. I dopiero wtedy im serca odtajały naprawdę z tego zamrozu, co szedł za nimi od Września poprzez węgierskie, rumuńskie i wszelkie inne lagry. ..." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Mam takie pytanie.przeszukując internet natrafiłem na to "Wg [4]- w 1940 r. piloci Polskich Sił Powietrznych we Francji zetknęli się się z samolotami I-16 na terenie francuskiej bazy Istres, w której mechanicy polscy wyremontowali jeden z internowanych samolotów I-16. Brak jest niestety dokładniejszych danych na temat ewentualnego użytkowania samolotu przez polskich pilotów. (Informacja na podstawie relacji płk. W. Urbanowicza zawartej w książce Ogień nad Chinami.)" z tej strony http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2136/126/Polikarpow-I-162 Czy ktoś mógłby rzucić cytat z książki lub może ktoś ma inne informacje lub może (baj bóg) zdjęcie? Kolego, Jeśli chodzi o Twoją prośbę to mogę tylko "rzucić cytatem" z książki, innymi informacjami ani zdjęciem póki co nie dysponuję. "...W listopadzie 1940 odnaleźliśmy się we francuskiej bazie lotniczej Istres. Była to duża baza, tylko samolotów bojowych nie było - z wyjątkiem kilkunastu przestarzałych gratów, niesamowicie brudnych i zapuszczonych. Był między nimi także i rosyjski myśliwiec I-16, weteran jeszcze z wojny hiszpańskiej, podziurawiony pociskami. Bardzo się ucieszyliśmy tymi gratami; polscy mechanicy w parę dni doprowadzili ten złom do stanu błyszczącej używalności. I dopiero wtedy im serca odtajały naprawdę z tego zamrozu, co szedł za nimi od Września poprzez węgierskie, rumuńskie i wszelkie inne lagry. ..." Pozdrawiam ?. Chyba pomyliłeś tematy. Co do tematu to chyba kwestia dobrego aero,umiejętności odpowiedniej gęstości i ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Zobacz ostatni post na poprzedniej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Zobacz ostatni post na poprzedniej stronie. Dzięki! Myślałem że może jest tam więcej informacji na ten temat. ?. Chyba pomyliłeś tematy. A w jakim miałem dać to pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Na obecną chwilę nic więcej nie mam, jak coś gdzieś znajdę to będę o Tobie pamiętał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Przepraszam, zmyliło mnie pytanie kolegi Tombie01 - myślałem,że to osobny temat . Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Nie gniewam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B@RT3K Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Witam, mam pytanie ponieważ chciałbym stworzyć model samochodu , bez skali bez jakiś mocnych szczegółowych detali po prostu bryłę z kilkoma większymi detalami,ale nie wiem czy użyć jakiejś masy modelarskiej czy czegoś innego. Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 4 Listopada 2012 Share Napisano 4 Listopada 2012 Witam, mam pytanie ponieważ chciałbym stworzyć model samochodu , bez skali bez jakiś mocnych szczegółowych detali po prostu bryłę z kilkoma większymi detalami,ale nie wiem czy użyć jakiejś masy modelarskiej czy czegoś innego. Pomoże ktoś ? Karton, tym bardziej ze skala nie wazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majutek Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Hej, nie wiem jak zrobić chrom nie chodzi mi o chrom w sprayu ale np. nanoszony aerografem lub zamaczany w czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Hej, nie wiem jak zrobić chrom nie chodzi mi o chrom w sprayu ale np. nanoszony aerografem lub zamaczany w czymś. polecam mr. metal corol --- wiele do wyboru (metalizery) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczoł69 Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 mam małe pytanko do specjalistów. jestem amatorem i chciałbym się dowiedzieć czy wash robimy przed czy po lakierowaniu i jak najlepiej to zrobić ( wash oczywiście ) ? dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczoł69 Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 jestem amatorem . proszę o pomoc , jak najlepiej zrobić wash i kiedy , przed czy po lakierowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majutek Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Taki jest dobry ? http://www.mojehobby.pl/products/1420-Steel-Non-Buff-Metalizer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majutek Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 Np. do malowania felg scanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majutek Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 a chodzi mi bardziej o aluminiowe to jaki kolor podałbyś link jeśli możesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Witam mam aparat Nikon Coolpix L19 i planuje go wyienić na inny aparat w cenie do 400 zł wraz ze statywem , jaki aparat polecacie do robienia zdjęć modeli. Za pomoc będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Za tę kwote nic lepszego nie kupisz jedynie bedzie miał większą matrycę co wcale nie przekłada sie na lepsze zdjęcia http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe;n365.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iroquois Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Mam pytanie odnośnie dodatków- elementów żywicznych. Poniżej worki do obłożenie pojazdu M113 oraz czołgu M48A3: http://www.jadarhobby.pl/legend-lf1078-idf-m113-sandbag-armor-set-135-p-17827.html http://www.jadarhobby.pl/legend-lf1073-m48a3-vietnam-sand-bag-armor-set-135-p-8884.html Rzecz w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia tych produktów "z pudełka" a nie wiem czy, tak jak np w przypadku czołgu, te worki otulające wieżę stanowią całość jako element czy też w zestawie każdy worek jest osobno i trzeba każdy dokładać? Podobnie w przypadku M113. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 witam, robię fakturę odlewu na m4a1 z italerii, czy na włazach też powinna być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi