Solo Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Czy ktoś wie gdzie można kupić takie fajne zaciski jak na zdjęciu (w Polsce albo za granicą), albo przynajmniej jak się one mogą nazywać? Bardzo czegoś takiego potrzebuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid501 Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 http://artro219.blogspot.com/2015/06/scisk-modelarski-uniwersalny.html - zdjęcie z opakowaniem http://www.swiatmodeli.eu/pl/p/Scisk-modelarski-uniwersalny/1994- link do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Ogromnie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Potrzebuję dokupić zbiorniczek do aerografu HS Evolution. Mam standardowy 2ml, trochę mały jesli chodzi o malowanie kamo lub podkładem całego modelu. Następny co do wielkości jest 5ml, dalej 15ml. Który lepiej wziąć, wiadomo 15 ml będzie duży i na pewno starczy ale czy nie będzie za duży? Chciałbym uniknąć sytuacji gdzie kupię zbiorniczek zbyt duży do rzeczywistych potrzeb. Różnica w cenie to też ponad 30zł. Na dwa mnie nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Pisałem ale coś mi wcięło posta. Ja mam 2 i 5 ml do mojego Infinity. 5 ml do tej pory nigdy nie używałem, bo jest za duży (ale muszę spróbować). 15 ml to już nawet sobie nie wyobrażam. Co będziesz malować że potrzebujesz kilkanaście mililitrów farby na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Podkładem mam zamiar pomalować F-15. Po przerwie wracam do prac. Dziś trochę porobiłem goleni podwozia ale nie ma co pokazać na razie. Solo, 2ml wystarcza ci aby pomalować podkładem cały model? Czy po prostu 2-3 razy dolewasz do zbiorniczka farbkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 No tak, maluję na kilka razy zawsze, ale ja nigdy nie maluję całości na raz, lubię sobie dzielić pracę, choć może faktycznie warto wtedy używać 5 ml. Po prostu jakoś tak zawsze używałem tylko ten 2 ml. Tak czy inaczej, 15 ml to musi być jakiś olbrzym. Zbiorniczkiem 5 ml też raczej całego dużego modelu nie pomalujesz, na dwa razy to już prędzej. Moim zdaniem 5 ml wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Widziałem na forum przepis na rozcieńczalnik do akryli Tamiya z Izopropanolu, wody demineralizowanej i opóźniacza. Jakie zadanie spełnia w nim izopropanol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Widziałem na forum przepis na rozcieńczalnik do akryli Tamiya z Izopropanolu, wody demineralizowanej i opóźniacza.Jakie zadanie spełnia w nim izopropanol? Farba akrylowa jest emulsją. Spoiwem jest żywica akrylowa. Rozpuszczalnikiem niezsieciowanej żywicy akrylowej jest izopropanol. Zrozumiałe? P.S. Izopropanol jest trujący, więc jego walory smakowe są dość kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Witam serdecznie Mam do Was kolejną prośbę o pomoc. Czy ktoś z Was używa do lakierowania samolotów produktów Mr. Color 181 Semi Gloss Super Clear oraz Mr.Color GX100 Super Clear III? Jeżeli tak to jak się to rozcieńcza i czy jesteście zadowoleni z efektów? Do tej pory uzywałem Sidoluxa, ale zastanawiam się czy nie przesiąść się na coś innego (może lepszego)? Proszę o Wasze opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Ja używam sidolux i jestem bardzo zadowolony. Taniej i wydajnie Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Dziękuję. Sprubuję użyć GX100 z Levellingiem na testowym modelu, zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Atlis, jestem zaskoczony Twoimi problemami z tym lakierem. Używam GX-100 od dawna, szczególnie często jako podkład pod kalkomanie i washa, a także na kalkomanie (ponoć je niszczy - ja niczego takiego nie zauważyłem). To doskonały lakier bezbarwny, który u mnie zawsze daje bardzo błyszczącą i bardzo twardą powierzchnię. Trzeba go tylko dość mocno rozcieńczać, ja to robię zawsze Leveling Thinnerem, gdzieś tak w proporcjach 1:4, może nawet 1:5.Lacquer Thinnera do tego lakieru nie używałem jeszcze, może on się z nim gryzie. LT nie sprawia takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 LT to chyba najbardziej uniwersalny rozcieńczalnik i najpewniejszy, nie ma sensu kombinować z czym innym, skoro używasz farby Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Moje pytanie dotyczy pasów bezbieczeństwa w modelu Eduard - Messerschmitt bf 110 c . Są tam owe pasy - jak to ugryźć? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Wycinasz, wyginasz, wklejasz. :-) Znaczy się normalnie skalpelkiem wycinam równiutko i po sprawie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sat Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Dokładnie tak Panie. ;-) Wielkie dzięki))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Kwaskowy taki trochę, nie? Nie no, żartowałem, jeszcze tego nie pijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz84 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Co powiecie o tym challengerze z trumpetera ? Wysłane z iPhone 6s+za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Wczoraj wieczorem wziąłem się za lakierowanie próbnego kawałka plastiku. Zmieszałem GX100 z Leveling Thinnerem w proporcji 4:1 (lakier:rozposzczulnik) i z aerografu wyszła mi jakaś sieczka. Czy coś zrobiłem źle? Może proporcje na odwrót? Proszę o Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Co powiecie o tym challengerze z trumpetera ?Że jest to model w skali 1:35 brytyjskiego czołgu Challenger 2 z dodatkowym opancerzeniem chińskiej firmy Trumpeter. A tak naprawdę to tu masz opis: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=5277 i recenzję z budowy: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=5889 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 [edit]@Vacat77 - 4:1 rozpuszczalnik:lakier, nie na odwrót. ;)[/edit] Ahaaa, czyli więcej rozpuszczalnika, a mniej lakieru. Myślałem, że jak w przypadku farb, dajemy mniej rozpuszczalnika. Praktycznie w ogóle go nie rozcieńczyłeś. Ja stosuję ok. 1:2 plus troszkę zmywacza. Rozumiem, że chodzi o dowolny zmywacz czy jakiś konkretny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Do farb i lakierów Gunze najlepiej stosować ich dedykowany Leveling Thinner - jest uniwersalny i najlepiej "współpracuje" z tymi farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vacat77 Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi