slawekrz Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 nikt nie podpowie nic o gumowych gąskach? 8 postów wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 To zależy w dużej mierze od tego z jakiego tworzywa zostały wykonane, z niektórymi pracuje się dobrze, z innymi może być udręka. DS-owe gąsienice od Dragona maluje się i klei jak plastik, a do tego nieźle się układają na kołach, ale ta firma 2S1 nie produkuje =P Przydałoby się dowiedzieć jakiej firmy masz model, może wtedy ktoś poradzi coś na podstawie swoich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Ze mnie żaden modelarz, jestem na podobnym etapie co Ty. Nic Ci więc nie poradzę, ale za to odradzę. Przy swojej Panterze (Tamiya) pomalowałem gumiaki akrylami Valleho i to zdaje się nie był najlepszy pomysł, ponieważ przy zakładaniu (gięciu i siłowaniu się z nimi siłą rzeczy...) w kilku miejscach farba mi się złuszczyła i odpadła. A gąski były dobrze odtłuszczone. Raczej nie powinieneś iść moją drogą. Być może tak jak na sam plastik powinno się położyć najpierw podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekrz Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Przydałoby się dowiedzieć jakiej firmy masz model, może wtedy ktoś poradzi coś na podstawie swoich doświadczeń. Niestety o ile shermany, pantery czy tygrysy robi wiele firm tak model 2S1 robią, a raczej robiły chyba tylko dwie. I ja mam właśnie ten najgorszy czyli SKIF bo Trumpetera nie mogłem nigdzie kupić. Nie kleił się najlepiej ale byłem na to przygotowany po przeczytaniu opinii nt. modelu tej firmy. Sklejam go raczej z sentymentu po przesłużeniu prawie 20 lat w dywizjonie artylerii właśnie na Goździkach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 Ktoś miał styczność z podkładem AK 177? Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekrz Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Witajcie. Na jakim etapie lakierować model? Na samym końcu, po kalkomaniach i wszystkich eksperymentach z weatheringiem (błoto, zacieki, wash)? Czy jakoś wcześniej? I czy lakieruje się podstawki ze scenografią? Lakier w sprayu matowy. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Tak szczerze to o lakierowaniu było już wiele powiedziane. Przed kalkami lakier błyszczacy, po kalkach lakier błyszczacy. Ja daję zawsze dwie warstwy. Potem po każdym etapie weatheringu też daję lakier błyszczący. Jak już wszystko zrobię to mat albo pół mat. Dioram nie robię ale czy uważasz że wszystko jest matowe na świecie? Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Altis niech zgadnę krótka to odesłanie do wyszukiwarki?:-D Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Nie lakieruję na końcu i modele jakoś wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 To też zależy co z nimi na koniec robiłeś Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Po kalkach oleje (dopiero Firefly pierwszy raz psiknąłem matem przed pigmentami), brudzing i finał. Zresztą uważam (za mądrzejszymi ode mnie), że na koniec tylko satyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 A lakierujecie też wnętrze kokpitu z zamkniętą owiewką (jako warstwę wykańczającą, nie pod wash)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Jeżeli masz model w skali 1/72 i owiewkę grubości denka od browara, to raczej nie ma to znaczenia. Inna sprawa to większe skale czy naprzykład owiewki z vacu. Dzięki za wyjaśnienie - wolałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goguś Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Może i głupie pytanie ale ... jak nanosicie sidolux aerografem ? Bo mnie to coś nie wychodzi. Próbowałem ciśnieniem 0,6-0,7 bara mały strumień duży strumień, ciśnieniem 1-1,5 bara, 2 bary i albo mi zalewa albo nie pokrywa albo robi się rosa na powierzchni albo rozbryzguja tak jak za mocno rozcieńczoną farba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Może i głupie pytanie ale ... jak nanosicie sidolux aerografem ? Bo mnie to coś nie wychodzi. Próbowałem ciśnieniem 0,6-0,7 bara mały strumień duży strumień, ciśnieniem 1-1,5 bara, 2 bary i albo mi zalewa albo nie pokrywa albo robi się rosa na powierzchni albo rozbryzguja tak jak za mocno rozcieńczoną farba ? Stanowczo za rzadki, jakiś lipny Sido masz. Moja butla juz 4 lata przeterminowana i daje cały czas radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goguś Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Może i głupie pytanie ale ... jak nanosicie sidolux aerografem ? Bo mnie to coś nie wychodzi. Próbowałem ciśnieniem 0,6-0,7 bara mały strumień duży strumień, ciśnieniem 1-1,5 bara, 2 bary i albo mi zalewa albo nie pokrywa albo robi się rosa na powierzchni albo rozbryzguja tak jak za mocno rozcieńczoną farba ? Stanowczo za rzadki, jakiś lipny Sido masz. Moja butla juz 4 lata przeterminowana i daje cały czas radę. Sidolux Panele tak sie nazywa - jest naprawdę bardzo rzadki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 A widzisz, a ludzie używają zdaje się ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goguś Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 A widzisz, a ludzie używają zdaje się ten: a czym one się różnią ? Pędzlem nie było problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Tego nie wiem, bo ja Sidolux użyłem raz i czym prędzej ten syf wywaliłem. Lakierować warto jednak porządnym lakierem bezbarwnym. Generalnie zawsze słyszałem że jeśli Sidolux, to tylko ten do PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Do Gumolitów, i z pędzla, żadnych problemów, moczę odsączam nadmiar na skraju słoiczka i maluje, ładnie sie kładzie i ma dobre właściwości samo poziomujące, a gdy ci sie nie spodoba, po malowaniu na 24 godz. Odstawiam na wyschnięcie, maluje pędzlem 01 z Tamki za 7 pln. Bo ma miękkie włosie. Nigdy nie było żadnych problemów, z racji tego iz jest taki klejący gdy wysycha nie używam aero do tego, z pędzla szybciej i prościej, odpada pucowanie aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goguś Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Do Gumolitów, i z pędzla, żadnych problemów, moczę odsączam nadmiar na skraju słoiczka i maluje, ładnie sie kładzie i ma dobre właściwości samo poziomujące, a gdy ci sie nie spodoba, po malowaniu na 24 godz. Odstawiam na wyschnięcie, maluje pędzlem 01 z Tamki za 7 pln. Bo ma miękkie włosie. Nigdy nie było żadnych problemów, z racji tego iz jest taki klejący gdy wysycha nie używam aero do tego, z pędzla szybciej i prościej, odpada pucowanie aero. Z pędzla dokładnie robiłem tak samo jak ty ...a aero jest dupa .... no ale wychodzi na to że chyba za rzadki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Ano za żadki, z pędzlem trochę upierdliwie ale dokładniej, do zakamarków. Nigdy sie nie sparzyłem, na tej metodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 ja tez sido z pędzla , narazie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Sido z pędzla. Używana wersja: Kamień i terakota EKSPERT, rok prod. 06.2013. Ponoć krąży plotka, że akurat wersja EKSPERT za bardzo się pieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goguś Napisano 1 Czerwca 2016 Share Napisano 1 Czerwca 2016 Spróbuje jeszcze tym moim z aero na 3 bary delikatne warstwy a jak nie to chyba pozostane przy pędzlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi