Sławko Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Niezbędna w wielu przypadkach jest też szpachlówka oraz papier ściery o różnych grubościach - kilka z zakresu od 500 do 1500. Nie rezygnowałbym jednak z malowania, zwłaszcza, że ma to być model testowy. Jeśli będzie wymagał szpachlowania to bez pokrycia malarskiego będzie to wyglądać co najmniej nieciekawie. Kilka różnych pędzelków i podstawowych farbek nie powinno zrujnować budżetu a na modelu testowym próby malarskie są jak najbardziej wskazane. Jeśli to ma być jakiś samolot pasażerski to zakup farby w sprayu do malowania kadłuba może też być dobrym rozwiązaniem - szybko i w miarę łatwo można uzyskać dobry efekt końcowy. Przy malowaniu przydatna jest też taśma maskująca, np Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxx98 Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 A co do takich farb w sprayu - tak jak czytałem w wątku pojazdów cywilnych - też trzeba kłaść najpierw podkład, baze itp. ? Czy w wypadku tak małych modelów samolotów wystarczy sam kolor główny ? Jak to z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Podkład konieczny nie jest, na początku przygody modelarskiej możesz go nie używać, później też nie jest przymusowy. Ma on jednak pewne cechy, które sprawiają, że jest przydatny i wielu modelarzy chętnie go stosuje. Po pierwsze polepsza przyczepność farby do modelu i zmniejsza w ten sposób możliwość uszkodzenia powłoki. Farbka położona prosto na model bez podkładu też będzie się trzymać i sama nie odpadnie. Po drugie dzięki jednolitej powierzchni po jego położeniu łatwiej jest dostrzec miejsca na modelu, które wymagają jeszcze poprawienia - np szpachlowania, szlifowania. Oczywiście po pomalowaniu modelu pierwszą warstwą farbki też można takie prace wykonać. Podkłady także można kupić w sprayu dla ułatwienia ich nakładania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxx98 Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Dobra dzięki wielkie za pomoc i mam nadzieję że już wkrótce założę warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Nie za ma co A i jeszcze jedna uwaga - przy malowaniu potrzebny jest jeszcze rozcieńczalnik do farb i zmywacz do czyszczenia pędzli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 2 Marca 2013 Share Napisano 2 Marca 2013 Czym zregenerować zaschnięte/zgluciale farbki? Czy nada się spirytus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 3 Marca 2013 Share Napisano 3 Marca 2013 Witka. Panowie, orientuje się ktoś z jakiego okresu i jakiego miejsca jest to malowanie? I czy w ogóle jest autentyczne? http://hsfeatures.com/features04/ta7cfm_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Witam , czy ktoś może wypisać albo dać link do wykazu farb , jakie są potrzebne do malowania różnych kamuflaży występujących na samolotach luftwaffe? Najlepiej gdyby farby były podane wg numeracji Vallejo Model Color ale Federal Standard też mnie zadowoli Mam już 3 farby na kamuflaż : Olive Grey (92)/ Germ. Cam Dark Green (97)/ Pale Blue (64) i do malowania kabiny: Dark Grey ( 166) w nawiasach podałem numery pozycji w katalogu Vallejo. Chciałbym się skupić na samolotach niemieckich z okresu 2 wojny a patrzenie w instrukcje modeli , które planuje skleić i wypisywanie, porównywanie u każdego producenta jest bardzo czasochłonne a taka pomoc ułatwi mi sprawę. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gileq Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Witam. Postanowiłem na stare ;) lata zająć się trochę sklejaniem. W sklepie modelarskim kupiłem pierwszy od wieeelu lat modelik, parę pędzelków i farb. (Znalazłem nawet kilka farbek citadel sprzed nastu lat - i po otwarciu wygląda, że są wciąż w dobrym stanie) Miły pan w sklepie wybrał mi sprzęt - niestety w domu, po przyjrzeniu się coś mi nie pasuje. Dostałem podstawowe farbki Model Master z nr 4769 biały, oraz 4767 czarny. Po otwarciu okazały się strasznie płynne, więc zacząłem szukać na buteleczce o co chodzi, i znalazłem napis - water wash-up paint. Dobrze mi się wydaje, że dostałem farby niespecjalnie nadające się do malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Model Master Acrylic 4767 - Aircraft Interior Black Model Master Acrylic 4769 - Flat White Standardowe farby akrylowe tego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gileq Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Ok, dzięki. Muszę się więc przyzwyczaić do rzadkiej farby, Citadele są gęstsze i pięknie przylegają od razu po nałożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Ok, dzięki. Muszę się więc przyzwyczaić do rzadkiej farby, Citadele są gęstsze i pięknie przylegają od razu po nałożeniu. Kolego, nie wiem jak Citadele, ale te modelmastery są jeszcze za gęste do malowania. Jeśli malujesz pędzlem możesz je rozcieńczyć wodą. Farba powinna pokryć dopiero gdzieś tak po trzeciej warstwie. MM jak wszystkie wodne akryle żle się kładą na goły plastik. Trzeba dawać podkład. Poczytaj sobie tu na forum, było to już kilkanaście razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Witam.Postanowiłem na stare ;) lata zająć się trochę sklejaniem. W sklepie modelarskim kupiłem pierwszy od wieeelu lat modelik, parę pędzelków i farb. (Znalazłem nawet kilka farbek citadel sprzed nastu lat - i po otwarciu wygląda, że są wciąż w dobrym stanie) Miły pan w sklepie wybrał mi sprzęt - niestety w domu, po przyjrzeniu się coś mi nie pasuje. Dostałem podstawowe farbki Model Master z nr 4769 biały, oraz 4767 czarny. Po otwarciu okazały się strasznie płynne, więc zacząłem szukać na buteleczce o co chodzi, i znalazłem napis - water wash-up paint. Dobrze mi się wydaje, że dostałem farby niespecjalnie nadające się do malowania? Mam nadzieję, że przed otwarciem farbki były należycie wymieszane. Przy dłuższym staniu na dnie tworzy się gęsta warstwa i trzeba czasem poświęcić trochę czasu by to dobrze wymieszać. Akrylowe farbki MM jak najbardziej się nadają do malowania modeli i są całkiem dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 Czy maski Eduarda do malowania np. gwiazd amerykańskich nadają się do więcej niż jednego użycia? Chodzi oczywiście o użycie tej samej maski drugi raz - nigdy nie maiłem tego w rekach, dlatego pytam (może durnie, ale wolę zapytać przed inwestycją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Może mi ktoś powiedzieć gdzie mógłbym zakupić o to takie narzędzie: KLIKNIJ Jest ono pokazane na 7 poście od góry, post jest napisany przez Scalephantomphixer`a. proszę chłopie http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T009-Rivet-R-Nitowadlo-modelarskie/9054 a tu całość http://www.exito.sklep.pl/pl/c/NARZEDZIA-DO-CIECIA/218 oprócz kuleczek do wypukłych a te masz tu np: http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/101/32/akcesoria-do-lutowania/kulki-bga/kulki-bga-bezo%C5%82owiowe-pmtc-10000szt-0.2-mm.html Edytowane 6 Marca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 6 Marca 2013 Share Napisano 6 Marca 2013 chwila, moment, niech mi ktoś wyjaśni - przecież takie kółeczko robi dziurki, a nity powinne być wypukłe. w lotnictwie różnie bywa w wypukle robi się jeszcze innaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Czy maski Eduarda do malowania np. gwiazd amerykańskich nadają się do więcej niż jednego użycia? Chodzi oczywiście o użycie tej samej maski drugi raz - nigdy nie maiłem tego w rekach, dlatego pytam (może durnie, ale wolę zapytać przed inwestycją) One są jednorazowe zarówno te na szyby jak i szablony więcej jak jeden raz się ich nie da nakleić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Witam.Postanowiłem na stare ;) lata zająć się trochę sklejaniem. W sklepie modelarskim kupiłem pierwszy od wieeelu lat modelik, parę pędzelków i farb. (Znalazłem nawet kilka farbek citadel sprzed nastu lat - i po otwarciu wygląda, że są wciąż w dobrym stanie) Trochę zejdę z tematu i się zapytam: W jakim sklepie dokonałeś zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 7 Marca 2013 Share Napisano 7 Marca 2013 Mam problem posiadam taki zestaw pigmentów http://www.mojehobby.pl/products/Pigments-Set-2-Mud-and-Sand.html i mam do was pytanie jakie pigmenty należy dokupić do nich ( nie więcej niż cztery ) by można było wykonywać błoto i inne zabrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 czym rozcieńczacie do aero emalie metaliczne humbrola ? żadnej z tych 56,191,27001 nie udalo mi się rozcieńczyć żeby było ok, próbowałem różne proporcje i z benzyną lakową i z rozcieńczalnikiem wanmodu i za każdym razem albo leci "kaszka" albo zapycha aero i tylko na maxymalnym odciągnięciu spustu leci farba dużym strumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Witam. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś o nazwie "Spackle"? Na tym forum: http://www.network54.com/Forum/110741/message/1360821260/Spanish+Panzer+1 modelarz użył tego do wypełnienia bruku wykonanego z korka, uzyskując bardzo fajny, realistyczny efekt... Opisał to jako "The filler is a lightweight water based filler for interior home use." Moje pytanie: Co to jest? Czy ktoś z Was kojarzy jakiś polski odpowiednik lub zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 czym rozcieńczacie do aero emalie metaliczne humbrola ? żadnej z tych 56,191,27001 nie udalo mi się rozcieńczyć żeby było ok, próbowałem różne proporcje i z benzyną lakową i z rozcieńczalnikiem wanmodu i za każdym razem albo leci "kaszka" albo zapycha aero i tylko na maxymalnym odciągnięciu spustu leci farba dużym strumieniem Ja je wszystkie rozcieńczam benzyną lakową i nie mam problemu, z tym że: a) jak wszystkie humbrole przepuszczam przez sitko z szyfonu gdzie osadzają się większe paprochy (Szyfon lepszy od pończochy bo sie nie zwija). b) 56 i 191 to zwykłe farby olejne więc benzyna jest jak najbardziej prawidłowa. 27001 to metalizer i chociażby z tego faktu, że schnie 5 razy szybciej nie jestem przekonany czy benzyna to właściwy rozpuszczalnik, ale problemu żadnego nie mam przy malowaniu. Efekt możesz zobaczyć tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=36856 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Marca 2013 Share Napisano 11 Marca 2013 Jak długo schnie bezbarwny błyszczący z Gunze'a (H030 Gloss Clear)? Z białą błyszczącą musiałem czekać kilka tygodni (!)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Witam, stałem się posiadaczem filtra AK-071 Blue for Panzer Grey,po otwarciu okazało się, że filtr ma konsystencję jak wash, w przeciwieństwie do filtrów MIG. Co jest grane z tym filtrem i jak go stosować Pytałem w innym wątku, ale brak odpowiedzi, może tu coś się wyjaśni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinari Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie szpachlówek Tamiyi. Z tego co wyczytałem i wypróbowałem to produkty innych firm, jak Wamod czy Vallejo są delikatnie mówiąc, słabe, jedna topi plastik drugą trzeba szlifować papierem o ziarnistości 100... Jestem całkowicie początkujący, niedawno dostałem "w spadku" od znajomego parę farb Pactry, pędzli, złomu modelarskiego itd, więc coś tam popróbowałem, ale obie wspomniane szpachlówki to szajs niestety. Przechodząc do sedna sprawy - mam problem ze znalezieniem odpowiedniej szpachlówki, Tamiya robi ich tyle, że nie jestem w stanie się połapać, która z nich byłaby odpowiednia. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale celuję głównie w skalę 1.72(lotnictwo). Czy taka najzwyklejsza szara byłaby ok? http://allegro.pl/szpachla-szara-tamiya-87053-i3086946297.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi