Super Moderator Reflect Napisano 28 Grudnia 2014 Super Moderator Share Napisano 28 Grudnia 2014 @Solo Używam tego kleju, ale nie dostrzegam problemu ulatniania się... może napiszę tak - wszystko zależy od nawyku, jeśli nie zakręcasz czy chociaż nakładasz nasadki na klej - to pewnie każdy się ulotni, czy zgęstnieje itp. Większym problemem jest nie przewrócenie tego kleju na blat (ponieważ ma konsystencje wody, przy potrąceniu butelki, praktycznie cała zawartość wypływa na raz - już mi się zdażyło). Jeśli model leży na blacie - to możesz zamawiać nowe wypraski - ten klej spali plastik całkowicie :-) Ja mam patent taki, że klej jest obsadzony w plastikowej podstawce i unieruchomiony blu-tac od wewnątrz oraz od spodu (ma wtedy wiekszaczepliwość do maty na której pracuje. No ale poszedłem po rozum do głowy, jak wylałem cały pojemnik (wietrzenie pokoju przez około pół dnia :-) :-) :-) Podstawką jest nakrętka plastikowa od pojemników plastikowych AVENT Wewnątrz podstawki jest rulon blu-tac, dzięki temu butelka z klejem jest stabilnie "przykręcona" Pod spodem podstawki jest kolejny rulon blu-tac - cała konstrukcja ma odpowiednią "czepliwość" do blatu Całość = najfajniejszy klej modelarski :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Dobry patent, musze spróbować. To prawda, że wylanie tego kleju na jakikolwiek plastik to katastrofa, o modelu nie wspominając. Żre wszystko jak kwas Obcego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Mam 2 pytania: 1)Czy farby Valejo Game Air mogę stosować tak samo jak Model Air? Czy one mają jakieś inne zastosowanie? 2)Czy płyn Wamodu NA kalki mogę stosować tylko po użyciu płynu POD kalki? Czy mogę nie używać tego drugiego? Jeśli umieściłem te pytania w złym miejscu to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 28 Grudnia 2014 Share Napisano 28 Grudnia 2014 Płyn pod kali tylko ułatwia ułożenie. Płyn na kalki zmiękcza/rozpuszcza kalkę. Można ich używać osobno (chyba jakaś partia wamodu miała zamienione naklejki - pod kalki powinien pachnieć octem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że te które zamówiłem będą miały dobre nalepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Płyn pod kali tylko ułatwia ułożenie. Płyn na kalki zmiękcza/rozpuszcza kalkę. Można ich używać osobno (chyba jakaś partia wamodu miała zamienione naklejki - pod kalki powinien pachnieć octem) Dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że te które zamówiłem będą miały dobre nalepki. Moim zdaniem rada kolegi jest bardziej uniwersalna niż ufanie nalepkom.Na wszelki wypadek powtórzę. Płyn pod kalki. ułatwiający ułożenie, pachnie octem. Płyn na kalki, zmiękczający, pachnie rozpuszczalnikami do akryli. Dlanaprzykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dzięki Wam za odpowiedzi, możecie mi jeszcze pomóc w sprawie farb Valejo Game Air? Czy można nimi malować tak samo jak farbami Model Air? Jeśli nie, to jakie mają zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Dzięki Wam za odpowiedzi, Proszę bardzo.możecie mi jeszcze pomóc w sprawie farb Valejo Game Air? Jeśli ktoś się dzieli wiedzą to znaczy, że ją zdobył dzięki własnemu doświadczeniu. Skoro nikt nie odpowiedział na twoje pytanie to należy się spodziewać, że takiego doświadczenia jeszcze nie ma.Jak podaje Vallejo Acrylicos w notatce z 2014-09-23 „… we have introduced … a new line of colors - Game Air …”. Czy można nimi malować tak samo jak farbami Model Air? Jeśli nie, to jakie mają zastosowanie?Mimo, że nie uzupełnili FAQ, to dali całkiem spory dział dotyczący interesującyh cię farb. Masz tam nawet na końcu zebrane w „Game Air leaflet” w pdf. Miłego czytania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Super, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 składam okręty w 1:700 i przy następnym modelu mam zamiar pobawić się w wash i być może w weathering. Co do washa to wiadomo pokład Który specyfik będzie dobry? http://www.mojehobby.pl/products/WASH-FOR-WOOD.html http://www.mojehobby.pl/products/Dark-wash-for-Wood-Deck.html http://www.mojehobby.pl/products/4872-Brown-Oak-Detail-Wash-Acryl-Flat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacek Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Witam Czy można gdzieś znaleść informacje o dopasowaniu kolorów farb do określeń stosowanych np. w Royal Navy (np. Light Grey 507C=np. Humbrol.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 WitamCzy można gdzieś znaleść informacje o dopasowaniu kolorów farb do określeń stosowanych np. w Royal Navy (np. Light Grey 507C=np. Humbrol.....) Witaj ja używam takiej strony http://www.modellismopiu.it/modules/tabellecolori/allcolours.php?a=reset A na tej stronie można dopasować kolor ze zdjęcia http://scalemodeldb.com/paint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacek Napisano 1 Stycznia 2015 Share Napisano 1 Stycznia 2015 Lutobor: dzięki. Tą drugą stronę znam, a tę włoską trzeba uważnie przejżeć Jak macie inne linki to bardzo proszę. Wystarczą też FS-y. Resztę można spoko dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grie Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Jaki jest sposob na przyklejenie kloszów lamp w cywilnym? Wnetrze reflektoru maluje na 'chrom' i brzegi na czarno jako uszczelki i na to klosz. Przylozyc i lekko po bokach thin cementem czy jak pomaluje ranty czarna farbka to przylozyc zeby zwiazala zamiast kleju? Ktos radzil po trochu etapami po kropelce wykołaczką a jakies inne sposoby jeszcze? (Jedynie mam zwykly klej tamiji i ten thin) Czy gdy dam po kropelce czarna farba z rantow nie zapacka mi klosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Ja używam clearfixa humbrola. Chyba najlepszy do tego celu. Nie zostawia śladów. Buteleczkę mam od kilku lat, klei normalnie. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grie Napisano 2 Stycznia 2015 Share Napisano 2 Stycznia 2015 Czyli z tego co widze najlepsza/najpopularniejsza opcja ten clearfix. Przykladam i lekko po bokach rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 4 Stycznia 2015 Share Napisano 4 Stycznia 2015 Witam mam pytanie o presheading. Jak kolor bazowy będzie czarny to czy naprzykład zrobić presheading biały czy odpuszczać i jakąś inna technike zastosować np wash biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Witam, Mam pytanie - czy używaliście jakieś masy plastycznej, którą da się później szlifować i możecie ją polecić ? Obecnie używam Poxipolu ale że śmierdzi szukam czegoś innego. Distal classic również używałem ale to jest bardziej klej a mi chodzi o masę. Przeznaczenie - scratch - wypełnianie większych dziur, formowanie brył. Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 defoe, może spróbuj z tym http://jotte.istore.pl/pl/kneadatite-blue-yellow-green-stuff-4-calowy.html Co prawda ja wypełniałem dziury wielkości maksymalnie ziarna grochu, ale masa dała radę. Obrabiałem ręcznie - nożyk, pilniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 defoe, może spróbuj z tymhttp://jotte.istore.pl/pl/kneadatite-blue-yellow-green-stuff-4-calowy.html Co prawda ja wypełniałem dziury wielkości maksymalnie ziarna grochu, ale masa dała radę. Obrabiałem ręcznie - nożyk, pilniki... Dzięki za odpowiedź, Ktoś może ma jakieś inne godne uwagi masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szalonystefan Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie, a mianowicie: Czy można malować jednocześnie farbami akrylowymi i emaliowymi?? POZDRAWIAM SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 14 Stycznia 2015 Share Napisano 14 Stycznia 2015 Witam.Mam pytanie, a mianowicie: Czy można malować jednocześnie farbami akrylowymi i emaliowymi?? POZDRAWIAM SS Osobiście sądzę że tak, ponieważ jako "lotnik" używam najczęściej MET 11 Humbrola jako podkład, no to kładę 2 warstwy Sido a później lecę z akrylami. Na razie nie narzekam ale dobrze w/g mnie jest dobrze przepłukać aero po takiej zmianie, a zresztą czasu pomiędzy zmianą będzie dużo ze względu na wolne schnięcie emalii Ale moje F-14A 1:32 nic nie mówi że boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szalonystefan Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 OK. Dzięki. Zamierzam całość malować akrylem a detale emalia. Biorę się do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk074 Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Witam serdecznie wszystkich, Jestem posiadaczem znacznej kolekcji matchboxa oraz innych modeli do sklejania, i teraz pytanie czy jest ktos wstanie mi to wycenic? Ewentualnie zainteresowanych kupnem zapraszam na priv. Pozdrawiam KK074 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Witam mam pytanie o presheading. Jak kolor bazowy będzie czarny to czy naprzykład zrobić presheading biały czy odpuszczać i jakąś inna technike zastosować np wash biały Czarny kolor na modelu wygląda nienaturalnie. Zrób czarny preszading, a do zasadniczego malowania użyj tyre black, nato black. Do tych farb możesz dodawać brązów lub coś z niebieskich i z tym jechać przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi