Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

"nazywam się Henryk Zając, od 15 lat naprawiam pralkę..."

eee, to trochę nie tak, bo nie nazywam się Henryk Zając tylko Aphar, nie od 15 lat tylko od 6 i nie pralkę ale Pzkw IV z Dragona.

Przepraszam za taki wstęp, ale tak jakoś mi się to skojarzyło ;)

Jakieś 6 lat temu rozpocząłem zabawę z modelem Pzkw IV z Dragona (Imperial Series, ten z DAK). W tak zwanym międzyczasie miałem długą przerwę w modelarstwie. Model rozpoczęty wtedy dotrwał w stanie częściowo sklejonym do dziś. Teraz chcę go skończyć. I tu mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, co i jak zrobić z takimi pięknymi reflektorami?

ea7336fb54e55a59.jpg

Rozwiercić trochę, wyprofilować pilnikami, skalpelem, papierami ściernymi tak żeby mieć samą "czaszę", wkleić do środka małą kuleczkę imitującą żarówkę, pomalować na srebrno i:

a) zalać czymś, co po stwardnieniu będzie przeźroczyste, czyli np. klej Vikol, Clearfix czy inny środek do wklejania oszklenia w modelach, Vallejo Still Water lub inną żywicą przeźroczystą. Najlepiej wypełniać w paru warstwach. Na koniec można ponacinać żeby oddać ten efekt jak z oryginalnego reflektora.

b) wkleić ponacinaną, przeźroczystą i cienką płytkę tworzywa (z jakiegoś opakowania itp.).

Koledzy! będę musiał prysnąć w modelu owiewkę na kolor złoty, lekko żółto- złoty, lub przydymiony-złoty (Raptor F-22), nie wiem jak go określić. Widziałem farby transparętne Vallejo, czy ktoś miał styczność z nimi? Czy nadają się do aero, czy raczej zostaje pędzel? Jak wygląda sprawa z kryciem na "szklanych" powierzchniach?

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

W sumie to obojętne wszystkie są dobre ,ja ostatnio kupiłem taki nóż modelarski z topexa w makro i jestem zadowolony prócz tego mam zestqw 3 nozy i 13 ostrzy z liroy merlin za 5 zł i 1 nóż exela ten z pierwszego linka.

Planuję aktualnie robiony model trochę pobrudzić nową techniką - pigmentami. Czy to na początek wystarczy:

http://www.jadarhobby.pl/agama-patinator-bloto-pigment-p-8399.html

http://www.jadarhobby.pl/p028-europejski-kurz-pigment-p-8532.html

? Może coś jeszcze dokupić, np inny kolorek?

Mam pytanko, nie wiem czy tutaj można takiego typu zadawać, ale zaryzykuje. Tak, więc, ile realnie centymetrów ma nowoczesny samolot w skali 1:72 (oczywiście długości), mam tu na myśli np. MIG-29, F-16/18/22 czy Su-27 itp.

Pytam się, bo jakoś nie wierzę tym cyferką na pudełkach i w opisie sklepowym.

Z góry dziękuję.