x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) Cześć, Przedstawiam mój debiut na forum. Model T-90MC od Zvezdy + zestaw fototrawienia od Microdisign. Moim zdaniem model Zvezdy jest najlepszy pod względem odzwierciedlenia wymiarów i samej bryły czołgu. Oczywiście sporo detali zostało potraktowanych po macoszemu, kilku w ogóle brakowało, ale mimo to i tak jest o niebo lepszy a w detalach "delikatniejszy" od MS z Tiger Model (Tigera złożyłem przed Zvezdą). Oczywiście muszę tu napisać o Microdisign - dla mnie to co przygotowali dla tego modelu można określić krótko -> chapeau bas! Budując model bazowałem na wersji z "Army-2016" Forum. https://www.dishmodels.ru/wshow.htm?p=3498&np=all#blockpre To co zostało zmienione względem modelu zvezdy: - koła jezdne Tiger Model - tucha od firmy Aber - usunięte/ zmienione zbędne okablowanie na prawej stronie wieży (nie ma go wersja z 2016) - na całym modelu dodane kompletne okablowanie do świateł (przód, tył, wieża), czujników - antena wykonana z igieł - dodana powierzchnia antypoślizgowa wykonana z sody kuchennej - poprawiona kamera cofania - wiele linii podziałów pogłębiałem, żeby uzyskać lepszy efekt odcięcia. - DVD w wizjerach i kamerach 360 - system Sosna-U oraz celownik panoramiczny dowódcy wykonany przy wykorzystaniu zestawu Microdisign, typowy peryskop na lustrze!!:) - wieżę podniosłem o 0,5 mm- wzorowałem się na dokumentacji zdjęciowej - i sporo innych detali których już nawet nie pamiętam Podsumowując aftermarket: - microdisign dla t-90ms - liny holownicze EurekaXXL Malowanie: Nie przepadam za mocnym weatheringiem, dodatkowo jest to model wystawowy dlatego tylko pozwoliłem sobie na minimalne zużycie. - Ammo mig 61 i 102 - pigmenty AK, Vallejo i Ammo - wash AK i AmmoMIG Trochę więcej zdjęć znajdziecie tu-> https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=65155&p=projects&project=68986 W razie pytań dotyczących samego modelu służę pomocą:) Pozdrawiam, Kuba Edytowane 5 Lutego 2021 przez x_bandit 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Za kamo + ale pomarańczowy chyba za mocny, albo za bardzo podkręcone zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 Zdjęcia robione telefonem, może dlatego wydaje Ci się, że za dużo ochry. Na żywo jest bardziej stonowany. To co robione ze zdjęciami to tylko resizing plus crop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Wejście z przytupem. Rzeczywiście może zbyt dokręcone foto, ale model zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Bajka Panie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Fajny. Gąski bym przetarł jakimś metalizerem bo tak wyglądają "płasko" - zobacz zdjęcie nr 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Ladny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) Cieszę się, że się podoba. 46 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Fajny. Gąski bym przetarł jakimś metalizerem bo tak wyglądają "płasko" - zobacz zdjęcie nr 4. Przecierane, ogólnie nie chciałem go mocno doświadczać. Miał być zgodny z oryginałem, no ewentualnie po rundce honorowej po poligonie:) Świeże gąsienice po krótkiej jeździe nie zetrą się, aż tak. Edytowane 30 Marca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) MS-ka nie ma problemu T-90. Są to całkowicie nowe wypraski. Zawieszenie jest nowe i nie trzeba piłować korpusu. Natomiast same koła są średnie, niby lepsze niż w T-90, ale nadal daleko im np. do Menga czy Tigera. Edytowane 30 Marca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Fajny . Dorzuć mu betonowa podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 2 godziny temu, x_bandit napisał: Cieszę się, że się podoba. Przecierane, ogólnie nie chciałem go mocno doświadczać. Miał być zgodny z oryginałem, no ewentualnie po rundce honorowej po poligonie:) Świeże gąsienice po krótkiej jeździe nie zetrą się, aż tak. Ok, rozumiem. Zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 7 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Ok, rozumiem. Zwracam honor. Luzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 T-90 jest piękny w każdej wersji wiec od początku miałeś fory Ale poza pieknością samej konstrukcji to odwaliłeś jeszcze kawał dobrej roboty więc gratulacje. Miło patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 21 minut temu, TAW napisał: T-90 jest piękny w każdej wersji wiec od początku miałeś fory Ale poza pieknością samej konstrukcji to odwaliłeś jeszcze kawał dobrej roboty więc gratulacje. Miło patrzeć Dzięki, ale powiem Ci, że mi to się cała ruska pancerka podoba:) Mam jeszcze kilka projektów ostatnio zrobionych to wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Nareszcie ktoś prawidłowo wskazał wersję tego czołgu Dokładnie, to modyfikacja z 2016 roku. Model bardzo mi się podoba. Mój ulubiony rosyjski czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) No niestety Rosjanie praktycznie z wystawy na wystawę coś w nim zmieniali, a to przebudowali pancerz reaktywny na wieży, a to dorzucili inną klimę (dla Kuwejtu), a to zmienili działko AA. Dlatego Przy MS ważne jest podanie roku by rozróżnić podwersje Powoli zbieram się do budowy T-90M na bazie MS od Zvezdy. Edytowane 30 Marca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Bardzo ładny - nawet taki "pomarańczowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) Panowie wybaczcie dorzucam jeszcze kilka zdjęć jeszcze z etapu budowy (na samej górze ) robione innym telefonem byście mieli punkt odniesienia. Kamo nie jest pomarańczowe poniżej dodatkowo zobaczcie jak wyglądał w Abu Dhabi a to te same farby co w wersji z 2016. To wszystko kwestia światła. Edytowane 30 Marca 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Jeden z fajniejszych modeli ostatnio na forum gratulacje .! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 56 minut temu, Bengal napisał: Jeden z fajniejszych modeli ostatnio na forum gratulacje .! Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deyman Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Jestem na etapie konstrukcji tego modelu i zastanawiam się na nad sprawnym wykonaniem tego camo(nie jestem zbyt doświadczony i wydaje mi się to trochę skomplikowane ), w Twoim wykonaniu wyszło to świetnie, mógłbyś się podzielić patentem? Mianowicie chodzi mi o kolejność maskowania i użytych kolorów. Ewentualnie jakieś zdjęcia z etapu malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 W skrócie: 1. podkład jasny np. tamiya 2. I warstwa najjaśniejsza -> light sand 2. II warstwa -> ochra 3. III warstwa -> czarny Używałem taśmy tamiya plus na większych powierzchniach szerokiej malarskiej. Jeśli chodzi o sam wzór to ja przeniosłem 1 do 1 to co było na wystawie Army Forum 2016. Jednak możesz zrobić swój efekt będzie taki sam :). Ważne żeby mocno dociskać taśmę żeby linie podziału były ostre. Szczególnie ważne było to u mnie na elementach z powierzchnią antypoślizgową. Ekrany przeciwkumulacyjne pomalowałem przed zamontowaniem na modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Piękny debiut na forum . Świetna robota. Czekam na następny, może warsztat założysz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Świetny model, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 2.04.2020 o 15:50, Desaxe napisał: Świetny model, gratulacje W dniu 2.04.2020 o 15:12, Rack napisał: Piękny debiut na forum . Świetna robota. Czekam na następny, może warsztat założysz?. Dzięki i pomyślę o tym warsztacie . Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi