Wojtek A. Napisano 18 Maja 2020 Autor Share Napisano 18 Maja 2020 Chodniki zostały odlane w pokładzie po całości jako wypukłe, więc albo zrobię cegiełki po całości, albo wcale. Najpierw myślałem, żeby po prostu narysować krawędzie pomiędzy nimi jakimś ołówkiem albo kredką, ale robiłem próby (nie na modelu) i wygląda to źle. Inny pomysł to zamaskować je taśmą, tzn ponaklejać paski taśmy w poprzek chodnika gęsto i psiknąć kolorem pokładu. Macie jakiś lepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Hmm... czy te pasy są bardzo chropowate? Jeżeli nie - ponaklejałbym prostokąty wycięte z bezbarwnej kalkomanii i pomalował raz jeszcze. Upierdliwa robota ale wygląd burt pokazuje, ze spokojnie dasz radę! Pozdrawiam, Marek ps. Napiszę raz jeszcze - burty i różnicowanie pokładu są zajebiste! (excuse moi za francuski ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 W dniu 17.05.2020 o 02:25, M.A.V. napisał: pierwsze słyszę o takim ustrojstwie, ciekawie to wygląda PS: super to wychodzi - fajnie że chce ci się tak opisywać i cykać foty krok po kroku = takie warsztaty są zawsze najbardziej pomocne i można się z nich dużo dowiedzieć https://www.uschivdr.com/shopping-categories/shop-photo-etch/ takie coś. Mam jeszcze nieużywane i mam też podobny zesraw od Jarka Rydzyńskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 30 Maja 2020 Autor Share Napisano 30 Maja 2020 Kadłub pomalowany Farby oczywiście inne niż w instrukcji, przygotowałem sobie swoje mieszanki. Technika malowania podobna jak przy pokładzie, więc fotek pośrednich nie robiłem. Jedynie na burtach powyżej czarnego pasa dodałem odręcznie trochę wężyków dla urozmaicenia. Tak wyszło: Kilka zbliżeń: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Podoba się szczególnie ten jaśniejszy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Fajne, ale trochę za delikatne, zniknie Ci to po szuwaksach. Koncepcja sama w sobie bardzo fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 31 Maja 2020 Autor Share Napisano 31 Maja 2020 Dziękuję Też się obawiam, że zniknie to po etapie z olejami itp. Jeszcze brak mi wyczucia, podczas malowania wydaje mi się, że jeszcze jedna warstwa bazy będzie ok, a potem się okazuje, że przesadziłem. Jeśli chodzi o kolejne etapy to jeszcze zanim zrobię kamień, glony, sól i rdzę, spróbuję podkreślić kontrast między pasami poszycia. Nie za mocno, żeby nie zniknęło to, co jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Maja 2020 Share Napisano 31 Maja 2020 Zawsze maluj tak że zatrzymujesz się o jedną warstwę ZANIM bedzie dobrze. Zostawiasz na noc. Przy kompletnym wyschnięciu farby zawsze robią sie mniej "przezroczyste" i okazuje się rano że masz już w punkt, a jak nie dołozyć zxawsze można, cofnąć się nie stety nie da Z czasem nabierzesz wyczucia, w tej zabawie duże znaczenie ma praktyka. Jezeli planujesz kamienie czajnikowe i mocno zatyrany kadłub, musisz zostawieć jeszcze wyraźniejsze kontrasty, zeby pod tym wszystkim nie znikneły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Wydaje mi się, że ciemniejszy kolor kamo powinien być bardziej niebieski... Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 Przyznam, że też miałem taką rozkminę. Nie kupiłem żadnego dedykowanego, bo co producent to inna interpretacja W końcu zdecydowałem, że mieszam sam i będzie jak będzie, nie będę spuszczał się nad 100% poprawnością odcienia. Wyszedł mi bardziej szary, niż niebieski, to fakt. Najwyżej dam na niego niebieski filtr, zastanawiam się nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Nawet lepiej, ze nie trafiłeś , chętnie zobaczę jak zmieniasz odcień. Wyglada to fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Hej, oblukałem to kamo i oba kolory są złe... Powinno być tak, burty - jaśniejszy kolor to Ocean Gray 5-O, ciemniejszy to Sea Blue 5-S. Nadbudówki - jaśniejszy to Haze Gray 5-H, ciemniejszy to Ocean Gray 5-O. https://www.deviantart.com/colosseumsb/art/USS-Fletcher-DD-445-July-1942-Measure-12-mod-706322008 Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) taltos1 - słusznie prawisz tylko nie wiem czy jest sens teraz wszystko posyłać na randkę z krecikiem Mi się to istniejące malowanko podoba i widać spory wkład pracy. Wojtek - jak nie jesteś jakimś ortodoksem to ja bym tak zostawił Zresztą ja nie jestem w zasadzie kompetentny w tych sprawach, bo mam świstek potwierdzający daltonizm wystawiony przez żonę Edytowane 3 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Żeby uciąć spekulacje oświadczam, że nie mam najmniejszego problemu z tym, że model nie będzie w 100% wiernie pomalowany. (btw co to znaczy? nawet jakbym wziął oryginalną farbę sprzed 70 lat i nią pomalował model, wyszłoby karykaturalnie) Jest to coś w stylu mojej wizji artystycznej Nie dość, że moje kolory są złe, to te podane w instrukcji są jeszcze gorsze. (np ciemne plamy miały być XF-17, który jest tak ciemny, jak du** szatana sam w sobie) Więc rozkminy na ten temat mam już za sobą i jadę dalej z tematem. Może dam jakiś delikatny filtr, może nie. Popróbuję sobie na boku i się zobaczy. Robię pierwszy w życiu model okrętu w tej skali (a drugi w ogóle) więc jeszcze nie wiem, jak to finalnie wyjdzie (malowanie) Żona podpowiada, że jest git 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Bo jest git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Słuchaj żony, mądrze gada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 8 godzin temu, Wojtek A. napisał: Może dam jakiś delikatny filtr, myślę, że to pomoże... ogólnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 To że pomalowałeś okręt innymi kolorami niż powinieneś, to pikuś. Dobrze, żeś nie pomalował oceanu na niebiesko jak ja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 20 godzin temu, Wojtek A. napisał: Żeby uciąć spekulacje oświadczam, że nie mam najmniejszego problemu z tym, że model nie będzie w 100% wiernie pomalowany Napisałem ci tylko jakie kolory miało to kamo, a jak sobie będziesz go malował to nie moja sprawa. Trzeba było jeszcze walnąć na burtach jakieś kafle lub cegły, to z wrażenia "klub Reksia" spadłby z rowerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi