Moses Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Kontynuuje temat klasycznych maszyn w kamuflażu Gray over White. Tym razem kolejna moja ulubiona maszyna z przełomu lat 60tych i 70tych - A-6A Intruder. Tym razem w wydaniu Fujimi. Maszyna będzie w barwach dywizjonu VMA(AW)-533 Hawks, stacjonującego w 1969 w bazie Chu Lai. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 zaczyn jest. Czekam na ciąg dalszy. Mając na względzie poprzednie dokonania jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 Powoli kontynuuje prace nad kokpitem oraz częściami które będą umieszczone w kadłubie. Niestety trochę mnie zestaw rozczarował. Fujimi poszło na łatwiznę i ich A-6A to tak naprawdę zestaw przedstawiający A-6E ale z kalkomania mi dla wersji A. O ile z kadłubem to nie problem, bo tam różnice są nie wielkie i łatwe do skorygowania, o tyle problem zaczyna się w kokpicie. Tablica przyrządów jest do modyfikacji, należy usunąć jeden z wyświetlaczy telewizyjnego systemu celowniczego z wersji TRAM. Dodatkowo w zestawie są złe fotele. Zestawie GRU-7 trzeba zamienić na GRU-5. Namierzyłem w Czechach żywiczne fotele firmy Koramodels, ale kiedy dotrą do nas z powodu pandemii, nie wiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 Prace nad kokpitem ukończone, wziąłem się także za kompletowanie elementów które umieszczę w kadłubie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 Kokpicik całkiem, całkiem Aż mi się przypomina jakiś stary Itallerowski A6 kupiony i sklejony pod wpływem "oglądu" "Flight of the Intruder" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 A6 to jedna z niewielu rur którą mógłbym mieć... Fajny samolot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 12 minut temu, WujekAlice napisał: A6 to jedna z niewielu rur którą mógłbym mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 Tak kolego z abecadłem na plecach, dokładnie. Szczególnie w wersji EA-6B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 Cała rodzinka Intruderów jest ciekawa i osobliwa. A z elektroników to pierwszy EA-6A jest wyczesany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 Godzinę temu, WujekAlice napisał: to jedna z niewielu rur którą mógłbym mieć.. Normalnie hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 niewielu - no to jaki hydraulik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Kadłub sklejony, po szpachlowany a linie odtworzone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 Weekendowe zmagania nad Intruderem, zakończyły się montażem skrzydeł i usterzenia do kadłuba. Pasowawie części całkiem ok. Co ciekawe po lewej stronie przy łączeniu kadłuba że skrzydlem zrobił się schodek, coś chyba inżynierowie z Fujimi źle zaprojektowali bo skrzydło wklejone poprawnie. Dodatkowo dodałem mały detal do osłony tablicy przyrządów. Ale mi balans bieli odleciał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 1 godzinę temu, Moses napisał: Ale mi balans bieli odleciał Czyli mata naprawdę jest zielona? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 Ostatnio mało czasu na klejenie, a u też nic ciekawego się nie dzieje. Skończyłem deskę rozdzielczą w kokpicie, oraz golenie podwozia. Osłona kabiny już wylądowała na swoim miejscu, i przygotowanie do malowania, czyli poprawianie niedoróbek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 siłowniki goleni podwozia to folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 Nie Chrom w pisaku https://agtom.eu/molotow/342862-molotow-liquid-chrome-marker-2mm.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Koniec obijania się, wena wróciła trzeba się za wziąć robotę. Najpierw zrobiłem preshading poczym nałożyłem bazę. Góra to Gunze H-315, biały to Tamiya XF-22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Zdradzisz dlaczego linie preshadingu zrobiłeś w kolorze niebieskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Wygląda bardzo obiecująco !!! Domniemam, ze ten fajny marmurek, który widać przed położeniem koloru bazowego później tez jest widoczny tylko nie na fotce ? Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Faktycznie, po kolorze miejscami lekko da się dostrzec ślady, ale raczej niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Tylko nie otwieraj hamulców aerodynamicznych na kadłubie skoro robisz maszynę z 1969 roku. Hamulce te były używane tylko na początku służby jednak ze względu na mocne zaburzenie powietrza wokół ogona zaprzestano ich używania podczas lądowania (można je było używać tylko w locie nurkowym) a od maszyny BuNo 154170 zaprzestano montowania w ogóle, mocowano jedynie hamulec do kadłuba na stałe. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez ESP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Skoro pomalował wnęki to znaczy że planuje je otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Solo, eksperymentuje, próbuje różnych technik, tym razem zaispirowalem się Phantomem z AIA F.A.Q. Marmurek jest pierwszą próba użycia szablonów więc jeszcze trochę niepewnie. Lekko widać, mam nadzieję że wyjdzie w późniejszym etapie brudzingu Hamulce oczywiście będą zamknięte, komory są pomalowane bo maszyna ma starszy typ z otworami, wolałem pomalować chociaż że nie będzie widać, niż nie pomalowalbym, a by później białe świeciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi