WujekAlice Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) Z lekkim poślizgiem ukazał się FM2 Wildcat nasz Arma Hobby. Wczoraj dostałem, pooglądałem, powąchałem i pomacałem. Jest tak: Mamy półtorej ramki plastiku, około 60 części. Sam plastik standardowej jakości Army, czyli dobry. Jakość wykonania oczywiście też, detal konkretny, szczególnie kabina. Tylko od razu zonk – za fotelem pilota były rurki, a nie grube listwy. Wypadałoby je odciąć i zrobić nowe od podstaw. Tak samo drążek za fotelem, do którego pasy były przyczepione – w obu modelach zlewa się z zagłówkiem – też wypadałoby, żeby był osobno – moim zdaniem to było do zrobienia. Airfix może prostszy, ale akurat w tym momencie prawidłowo. Chociaż nie ma porównania z Armą jeśli chodzi o szczegóły. Tylko na ile te szczegóły odpowiadają rzeczywistości. W Airfixie na pewno jest to uproszczone, w Armie zresztą też – tylko mniej. Druga sprawa – nie podobają mi się elementy mechaniki skrzydła na dolnej powierzchni płata – moim zdaniem są zbyt duże, zbyt wystające – zresztą zdjęcia potwierdzają, że były subtelniejsze. Za to nitowanie w Airfixie to są jakieś rzewne jaja – ale oni zawsze lubili natłuc tych nitów, nawet w Mosquicie. Trzecia sprawa silnik – od przodu może i dobrze, ale od tyłu… i to taki pół gwiaździsty silnik. F4 Airfixu ma półtorej gwiazdy i też z tyłu wygląda średnio. Ogólnie tu to się jedni i drudzy nie popisali. Wypadałoby, żeby robić te silniki full wypas. I tu następny problem – jeśli nie kupi się wersji full wypas to nie ma się tych łańcuszków, łączących te kółeczka, bo te łańcuszki są tylko na blaszce (zdjęcie 4). W bidul wersji trzeba sobie to jakoś dorobić. Podział blach – jeżeli chodzi o sam kadłub, to chyba prawidłowy. Kształt kadłuba i jego długość w obu modelach jest praktycznie taki sam. Różnice są rzędu niecałego milimetra. Przekrój też taki sam – czyli albo Arma powieliła błędy Airfixa, albo i jedni drudzy trzymają się w planach – najpewniej to drugie. Następna sprawa – nie można zrobić w wersji ze złożonymi skrzydłami – a w Airfixie jest taka możliwość. W Airfixie lotki osobno, ale statecznik poziomy – razem, w Armie – odwrotnie. Szkło jest ładne, stosunkowo cienkie, dzielone, przejrzyste. Zawiera nieco więcej elementów, niż potrzeba, co sugeruje wersję F4F w przyszłości. Co do elementów, które robią z bidul version – expert version – to mamy blaszki, kalki dla 6 malowań i maski. Jeden z kolegów w skasowanym poście powiedział , że przecież są tu blachy. Nie blachy tylko blacha i to mała, czyli blaszka. Symboliczna, coś około 10 części ( EDIT - policzyłem - 18), trudno to nazwać pełnoprawną blachą – w junior set P11c jest wcale nie mniejsza, a tamten zestaw jest połowę tańszy. Maski są, przydają się, ale jakby nie było, to zawsze można popracować maskolem, bo FM2 jakiejś wielkiej szklarni jak np. He111, albo Do217K nie ma. Ta ekspertność w tym przypadku jest nieco naciągana. Poza tym mi się trafiła instrukcja z błędem – pierwsze malowanie jest bez opisów – fotka poniżej. To chyba z lotniskowca eskortowego Gambier Bay z okresu bitwy pod Samar. Nie jest to zestaw pozbawiony wad i chyba medalu jak Jak nie dostanie, a za te pieniądze powinien być lepiej dopracowany. Błędy drobne, ale widoczne – do skorygowania, tyle, że chyba niespecjalnie łatwego. Ale mimo wszystko to co najmniej dobry zestaw. A ekspert set nie wartuje tej swojej ceny 8 dych. Co do normal set to rozmowa jest zupełnie inna, bo tak prawdę mówiąc, to zestawów Airfixa i Army nie można aż tak bardzo porównywać, bo to jednak dwa trochę inne samoloty. Czyli – chcesz mieć F4 kupujesz Airfixa, chcesz FM2 - Arma wita i zaprasza. Natomiast jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość jest lepszy jeśli chodzi o Airfixa, niż w przypadku Army. Tej jaśniejsze to wypraski Airfixa Łączenie elementów z ramkami momentami boli Brak łańcuszków w wersji "bidul" Walnięta instrukcja - deko Edytowane 23 Maja 2020 przez WujekAlice 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) Dodajmy jeszcze...delikatne nadlewki na płacie z hmm trymerem?(taka mała loteczka) W moich 4 widać lekkie wklęśnięcia na górnych połówkach płatów( nad tym mega wypychaczem)--mam 99% pewności ..zginą pod surfacerem..ba nawet pod podkładem:). Zbyt subtelne imitacje na lotkach( to już subiektywna ). i.. jest skaza (moim zdaniem) na formie.. na każdym egzemplarzu ..element 13 taki wystający pipek na krawędzi spływu. Co by tu jeszcze:) Z tymi łańcuchami to masz racje coś w ubogim by się przydało. Szkoda, że nie było możliwości dokupienia kompletnych kalek do zestawu 1+3. Model wygląda ładnie nie było "łał" jak przy Jaku, ale to bardzo fajny zestaw. tak popaczyłem na te wlewy...:D to taki sam błąd jak ..o .. za dużo części .. i mam jeszcze coś..są skurcze na ruchomej części statecznika pionowego:) Przepraszam mało fahowo:), ale nie mogłem się powstrzymać:). Edytowane 23 Maja 2020 przez dedrey nie wszystko napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Zapadnięcia są jeszcze na częściach 19 i 21, ale nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 żeby nie było:) ja się dość mocno nabijam z "wad"...bo zaraz wyjdzie kolejna g.burza:) są zonki ale jak na razie baboli nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Co do ceny to zrobiłem sobie takie porównanie: P.11c ibg 1:32 ma 12 ramek i kosztuje ok. 198 zł, więc ramka wychodzi 16,50, a AH ma 2 ramki i 82 zł, czyli 41 zł za ramkę. Chyba trochę za drogo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 widocznie tak sobie wykalkulowali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 jak przeliczę koszt jednej strony PKL a koszt jednej strony P(olskich)S(krzydeł) to też się zastanawiam czemu tak drogo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 20 minut temu, Pires napisał: Co do ceny to zrobiłem sobie takie porównanie: P.11c ibg 1:32 ma 12 ramek i kosztuje ok. 198 zł, więc ramka wychodzi 16,50, a AH ma 2 ramki i 82 zł, czyli 41 zł za ramkę. Chyba trochę za drogo. Pires, nie idź tą drogą:) Ta kalkulacja nie jest adekwatna do tego typu produktów i bardzo upraszcza przedmiot sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 A gdyby wszystko upchnąć w jedną ramkę? Wtedy to by była drożyzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 bronilaby sie wielkością jednej ramki...A gdyby jeszcze dodać pudełko połączone z instrukcją w formie zrob to sam..to byłby juz ewenement i precedens w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Godzinę temu, dedrey napisał: Szkoda, że nie było możliwości dokupienia kompletnych kalek do zestawu 1+3. Widzę, że nie tylko ja poszedłem tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 gdyby tak exito zestwik strzeliło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 zwróćcie uwagę też na te części zaznaczone na czerwono, czyli tylne ściany komory podwozie - obie mają inne detale - przy czym F4 się zgadza, bo sprawdzałem z monografią - czyli albo w FM2 faktycznie były inne, albo Arma się potknęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Godzinę temu, dedrey napisał: gdyby tak exito zestwik strzeliło ... To kup w Armie - no chyba że mają cie na liście - "Tych klientów nie obsługujemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) hmm ,ze zestaw kalek do wszystkich 3 owertasów? Gwiazdy to w zapasie mam:) te maciupcie napisy są poczebne:) nie widziałem takiego zestawu w ofercie a po prosbie...to nie tędy mojA droga..możliwe, że coś by się dało uzyskać.(chyba , że w Techmodach są napisy do wszystkich wariantów:) Edytowane 23 Maja 2020 przez dedrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) FM-2 gródź z elementami napędu chowania podwozia. A tu źródło: https://www.cybermodeler.com/aircraft/f4f/fm-2_walk5.shtml Edytowane 23 Maja 2020 przez thor_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 6 godzin temu, dedrey napisał: gdyby tak exito zestwik strzeliło ... Nie strzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Wildcat to nie moja działka, ale wlazłem kiedyś do wnęki FM-2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 12 godzin temu, thor_ napisał: A tu źródło: https://www.cybermodeler.com/aircraft/f4f/fm-2_walk5.shtml Dzięki za źródło - jednak jeden KM trochę wystaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Chciałem zapytać Kolegów czy w swoich wypraskach FM-2 dostali w ,,promocji '' ,,spracowane'' poszycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
apsynth Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 3 godziny temu, zatras napisał: Chciałem zapytać Kolegów czy w swoich wypraskach FM-2 dostali w ,,promocji '' ,,spracowane'' poszycie ? Tak, objęła mnie ta "promocja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Czyli miło ze strony firmy -nieprawdaż ? Dziś po lekturze na czeskim ,, Modelforum'' ,wyciągnąłem z woreczka ,przyjrzałem się uważnie w dziennym świetle i.... też -karwa kawka- jestem szczęśliwym posiadaczem tej ,,promocji'' ,oprócz oczywiście paru innych ,,udogodnień'' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 To już teraz wiem dlaczego taka cena.Wykonanie takiego poszycia musiało kosztować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Maja 2020 Share Napisano 31 Maja 2020 A o co chodzi z tym poszyciem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 31 Maja 2020 Share Napisano 31 Maja 2020 https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=1&t=95825&start=9570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi