Bobek Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Kolejny jednokolorowiec, tym razem P-38. Nowy zestaw Tamiyii polecam z czystym sumieniem, nie trzeba żadnych dodatków żywicznych żeby wyszło ładnie, dokupiłem lufy mastera, zegary Yahu (nic nie widac :(, wiec nie wiem czy warto wydawac cos na nie, pasy oraz nitowanie GHW (jestem nim zachwycony), kalki Exito (tez polecam), Edytowane 6 Października 2020 przez Bobek 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 usuń znaczniki [img][/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 Ogarnałem linki, chyba dostałem zaćmienia bo zrobienie galerii mi nie szło, a może cos się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Fantastyczny, świetnie pobrudzony, nie schamatycznie. Bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Mi też sie podoba tylko oponki przygas matem lub kurzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 BARDZO mi się podoba zdradź jak robiłeś to nitowanie "na kalkach" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 11 minut temu, M.A.V. napisał: BARDZO mi się podoba zdradź jak robiłeś to nitowanie "na kalkach" ? Nic trudnego, same nity GHW sa wybitna rzecza bo nie sa plaskie i wystarczy tylko przeszlifować papierem sciernym i mozna sie do nich "dokopac" Polceam z czystym sumieniem, proste przyejmne i daje znacznie wiecej WOW factoru niż np żywica kokpitu. Edytowane 6 Października 2020 przez Bobek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Bardzo fajny model, świetnie i ze smakiem dopracowany malarsko. Co do wyrobów GHW to ja mam całkowicie odmienne zdanie. Kupiłem dwa arkusze z nitami do 1/72 i okazało się, że są całkowicie płaskie. Jedyny ślad jaki pozostaje po ich nałożeniu to srebrne kropeczki, które mają około 0,5 mm średnicy i wyglądają jak całkowicie płaskie kropki farby. Po pokryciu ich cienką warstwą farby czy podkładu nie ma po nich śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 (edytowane) 25 minut temu, rymulus napisał: Bardzo fajny model, świetnie i ze smakiem dopracowany malarsko. Co do wyrobów GHW to ja mam całkowicie odmienne zdanie. Kupiłem dwa arkusze z nitami do 1/72 i okazało się, że są całkowicie płaskie. Jedyny ślad jaki pozostaje po ich nałożeniu to srebrne kropeczki, które mają około 0,5 mm średnicy i wyglądają jak całkowicie płaskie kropki farby. Po pokryciu ich cienką warstwą farby czy podkładu nie ma po nich śladu. 72 nie sprawdzałem choc kupiłem , jedno co jest pewne to ja kładłem dość późno te nity na pierwsza warstwę koloru. Czyli podkład, jakieś zabawy tzw. marmurek, warstwa farby pierwszej i maziaje olejnymi farbami dopiero wowczas nity i na koniec kolor. Edytowane 6 Października 2020 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Ja położyłem je testowo na kawałek hipsu. Po oględzinach stwierdziłem, że pewnie coś zrobiłem źle lub akurat ten arkusz jest wadliwy. Jakież było moje rozczarowanie jakością tych wcale nie tanich kalek jak się okazało, że nity z drugiego arkusza wyglądają identycznie, czyli nie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 11 minut temu, rymulus napisał: Ja położyłem je testowo na kawałek hipsu. Po oględzinach stwierdziłem, że pewnie coś zrobiłem źle lub akurat ten arkusz jest wadliwy. Jakież było moje rozczarowanie jakością tych wcale nie tanich kalek jak się okazało, że nity z drugiego arkusza wyglądają identycznie, czyli nie wyglądają. No cóż, mi wyszło jak chciałem i prawdę mówiąc efekt jest świetny. Kwestia zapewne połączenia kilku zmiennych, wyczucia, obróbki, samej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 Nie moja tematyka, ale model prima sort! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 (edytowane) Bardzo ładne malowanie i cioranie Też mam G w planie z kalkami Exitowskimi, ale 1/72. Już któryś model widzę z takimi kolorami spalin, co one takie brązowo piaskowe? Edytowane 7 Października 2020 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 7 Października 2020 Autor Share Napisano 7 Października 2020 (edytowane) W sumie zasugerowałem się schematem malowania od exito i poniższymi zdjeciami. Edytowane 7 Października 2020 przez Bobek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Bardzo mi się podoba , świetnie pomalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Października 2020 Share Napisano 8 Października 2020 Kolorowe zdjęcia z epoki ( te gdzie balans barw pozwala coś stwierdzać) pokazują, że okopcenia od spalin P-38 nie różnią się szczególnie od innych konstrukcji i dominującym odcieniem jest szary. Na pokazanych zdjęciach okolice sprężarki to niemalowana nierdzewka. Widoczny efekt to w znacznej mierze rezultat jej przegrzania. W oryginale ta strefa była malowana, zatem prezentowało się to trochę inaczej. Z warbirdami to w ogóle trzeba trochę uważać. Może występować nieco różnic bo inna jest eksploatacja, zmiany pojawiają się w silnikach, osprzęcie, składzie paliwa. Zresztą, gdy spojrzeć na całego tego Lightninga J, latającego jako 162 Skidoo, to widać, że ku ogonowi okopcenia stają się klasycznie szare. Stopniowe szarzenie poza nierdzewką dostrzegalnie jest także na pokazanych tu zbliżeniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 17 Października 2020 Share Napisano 17 Października 2020 Pięknie pomalowany model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi