Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minut temu, Moses napisał:

Człowiek uzewnętrznia się,

Z tym bym uważał.:haha:

Napisano

Ladnie sobie poczynasz Moses 👌 Mam nadzieje, ze Cie szlag nie trafi na wieść o tym, ze wolpack właśnie wypuścił ponownie składane skrzydła do Crusadera 😛

Napisano

Skrzydła machniete tylko podkładem więc nic nie straconego 😉

Ale to już by była zmiana konceptu. I tak w porównaniu do refpica pobawiłem się z mechanizacja skrzydeł, ale jak można Crusadera pokazać pez tego charakterystycznego podniesionego płata

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Zakończyłem cieniowanie elementów przed malowaniem kolorami bazowymi. Liczę że w sobote/ niedziele uda się polozyc bazę przy świetle dziennym

WIP F-8 Academy 1/72 WIP F-8 Academy 1/72 WIP F-8 Academy 1/72 WIP F-8 Academy 1/72 WIP F-8 Academy 1/72

• Like 6
Napisano (edytowane)

Świetny! Piękny marmurek Ci wyszedł 

Edit:
Jakiej farby do pomalowania tego zółtego podładu?

Edytowane przez Juffre
Napisano

Ciekawe "patenty" tu widzę 🧐. Czekam na malunki, żeby ocenić efekt końcowy tej metody

Napisano (edytowane)

Gunziakowy Offwhite H-21 z dodatkiem bazy matowej. Matt dodany bo ten bialy jest błyskiem a mi osobiście glosami się słabo maluje. Farba rozcienczona na oko, tak aby zamocno nie kryła. Może z 20%. Kompresor ustawiony na ok 1bar.

Ten żółty to tamiyowski XF-21 Sky

Edytowane przez Moses
  • Like 1
Napisano

Już wiem na czym się wzorować. 😀

Napisano
13 godzin temu, abtb napisał:

Ciekawe "patenty" tu widzę 🧐. Czekam na malunki, żeby ocenić efekt końcowy tej metody

Mówiłem Ci żebyś spróbował to nie chcesz się dać do tego przekonać :wink:

Napisano (edytowane)

Zmalowany Gull gray Gunziak H, biały Hataka. Białego poszło trochę na dół,

. Niestety jak to biały, krycie słabe, i w momencie gdy kolor zaczął być odpowiedni, subtelny marmurek zaginął. Rada na przyszłość i dla naśladowców, marmurek musi być wyraźniejszy, bardziej kontrastowy. Nie mniej nie jest źle, jestem zadowolony, teraz pora na postshading

WIP F-8E Crusader 1:72 Academy WIP F-8E Crusader 1:72 Academy WIP F-8E Crusader 1:72 Academy WIP F-8E Crusader 1:72 Academy WIP F-8E Crusader 1:72 Academy

Edytowane przez Moses
  • Like 3
Napisano

Happy St. Patrick's Day!

Zaletą gunziaków jest to, ze przy dobrze przygotowanej powierzchni, dają gładką satynową powierzchnię,  dzięki czemu można olać warstwę bezbarwnego, bez obawy o srebrzenie. Póki co uciekam do dziury, i zaczynam nakładać stencile.

WIP F-8E 1/72 Academy

• Like 2
Napisano

Cześć!

"Koniczyny" są fajne, ale w moim (jak kiedyś do tego dojdę) to chciałem jakieś malowanie z Wietnamu zrobić.

Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Brałem pod uwagę czerwonego diabła z zestawu który z tego co kojarzę jest z Da Nang, ale jako że mam już Phantoma z tego dywizjony, a żadnego modelu od koniczynek, padło na tæ maszynę

• 4 weeks later...
Napisano

Crusader dostal komplet kalek. Trochę bylo z nimi jazdy bo ciężko reagują na płyny. Nawet Bilmodelowa trójka słabo z nimi sobie radzi. 

WIP F-8E 1:72 WIP F-8E 1:72

• Like 2
Napisano

to kalki acadmy czy catrograf?

mam na magazynku f-8p i na kalkach widnieje napis cartograf

Napisano

To jeszcze Academy, o Cartografa możesz być spokojny.

Napisano

Bardzo mi się podoba co robisz. Ale pytanie godne "chłopaka z baraka"zadam. Te  bąbelki  na stojaku dają radę...czy z perspektywy  użytkownika  sugerowałbyś coś innego? W obliczu nowej kanciapy   przymierzam się do zakupu i jedyne co mi nie  pasuje to  szorstkie  punkty  styku.

Napisano

Bąbelki są do kufry. Albo gąbką, albo filc, no i zapomnij wtedy że używasz go do malowania. Tylko jako pomoc do montażu. 

No i cieszę się że się podoba :)

Napisano
26 minut temu, Moses napisał:

Bąbelki są do kufry. Albo gąbką, albo filc, no i zapomnij wtedy że używasz go do malowania. Tylko jako pomoc do montażu. 

To jak?. Brać ji zostawić jak jak zrobione? Czy nie brać ? Bo właśnie do  malowania ma być

Napisano

Powiedz lepiej, jaki kolor jest na górze? Zawsze mam ogromny kłopot z tym konkretnym odcieniem. Niby używam dedykowanego FS, czy to Gunze czy AK RC, ale ostatnio na Prowlerze robiłem mieszanke z jakichs farb Tamki (XF-20 i XF-80 zdaje się) i byłem zadowolony.

Twoj kolor wygląda przekonująco.

Napisano

@MatesZ kolorem jest problem. Wcześniej używałem Gunze H305 który był idealny, teraz kupiłem ten sam kolor, i kolormjest inny. 16440 powinno być lekko kremowe, tutaj tego brakuje, tak samo jak w Twoim Prowlerze.

@golf czarnyja te bombelki sam doklejalem, a do malowania, wg mnie lepszy jest stojak od Tamiya

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Szaro, buro i ponuro. Ale cóż, taki mamy klimat.

Proszę feedback, jeszcze jest czas na zmycie 😉

WIP F-8E 1 72 Academy WIP F-8E 1 72 Academy WIP F-8E 1 72 Academy

Edytowane przez Moses
  • Like 10
Napisano

Coś tam się niedobrego chyba stało z amerykańską gwiazdką na lewej burcie. Chyba mały fragment odpadł. Poza tym jest świetny, aż sam nabrałem ochoty na Crusadera.