abtb Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Zacząłem trochę nietypowo dzisiejszą galerię ale jakoś taki miałem kaprys Trochę to wprowadziło zamieszania i chaosu ale jak wiadomo wszystko rodzi się z owego chaosu A teraz parę słów o modelu Jest to dość stary wypust Revella - ostatni raz był chyba dostępny około 10 lat temu (potem to już z drugiej ręki), więc jakimiś tam uproszczeniami jest z automatu obarczony. Rozpocząłem jego budowę ok 2011 roku i tak się jakoś złożyło, że przyjąłem zasadę starych szkutników, że kadłub to się musi wysezonować. I tak się sezonował aż do 2019. Wtedy wziąłem się za porządki wśród "pułkowników" i przez rok z hakiem jakoś go skończyłem. Dość upierdliwym tematem była potrzeba przerycia wszystkich linii gdyż oryginalnie były dość płytkie i mdłe i miałem obawy czy będzie to dobrze wyglądać na gotowym modelu. A model nie jest mały - rozpiętość 52,5cm, długość 48,5cm. Z racji swojej specyficznej budowy, wymagał dość sporego obciążenia - jakieś 150 -160g ołowiu. I powiem szczerze - swoje to waży. Model jest pomalowany guziakami H305 i C62 plus Nato black od Tamki. Całość zalakierowana półmatem Gunze C, miejscowo gaszona matem tegoż samego producenta. Łosze to: na dół Medium Grey a na górę Neutral Grey plus odrobina sieny palonej i czarnego pigmentu za wydechem po prawej stronie kadłuba. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pojawią się głosy, że i tak jest za brudny czy też "zbyt wyraźny" w porównaniu z egzemplarzem z filmu ale proszę mi wierzyć na słowo - zrobić go bez "efektowności" to zmarnować model. To jest tak duże, że musi się trochę bronić modulacją kolorystyki bo inaczej wyszedł by beznamiętny kloc. Druga sprawa mająca wpływ na odbiór to fotki. Niestety przy takim gabarycie nie było szans żeby wcisnąć go do namiotu bezcieniowego. Z tego też powodu za "podłogę " robi arkusz brystolu a za "ścianę" - ściana. Całość oświetlona światłem naturalnym i jakąś tam żarówą z góry A teraz czas na galerię: Breguet 1150 Atlanic 1 (MPA), Marineflieger Geschwader MFG 5, baza lotnicza w Nordholz, Niemcy Także tego ten , lecimy I tyle w temacie Można pif pafać Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 eeee - a dlaczego to jest w tym dziale? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Chyba nie ten dzial 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Trzeba trochę pokombinować. Tzw. Preorder 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 18 minut temu, lesio-69 napisał: Tzw. Preorder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Bardzo ładnie wyszedł.Bardzo rzadko pokazywany "ptaszek". Jak zobaczyłem to zdjęcie wspólnie ze"śledziem" to zaraz przyszło mi na myśl że pora na takie samo zdjęcie holenderskiego " śledzia" razem z P-3C Orion w barwach Koninklijke Marine. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Ciekawy model i wykonanie na wysokim poziomie, gratsy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Teraz orzeł wylądował. Kawał modelu i super wykonanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Co to za galerie spod lady bez zadnego warsztatu? Jak tak mozna1!? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 7 minut temu, Moses napisał: Co to za galerie spod lady bez zadnego warsztatu? Jak tak mozna Andrzej, ja cię proszę, zrozum człowieka 5 godzin temu, abtb napisał: Rozpocząłem jego budowę ok 2011 roku i tak się jakoś złożyło, że przyjąłem zasadę starych szkutników, że kadłub to się musi wysezonować. I tak się sezonował aż do 2019. Wtedy wziąłem się za porządki wśród "pułkowników" i przez rok z hakiem jakoś go skończyłem. 10 lat warsztatu - kto to wytrzyma A poza czasoprzestrzenią, to jak oceniasz tego ulepa? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 Jaki znowu ulep, całkiem ładny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 WitamFajny, duży, samoloty z tej kategorii bardzo przyjemnie wyglądają (napędzane śmigłem).Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Schones Flugzeug Herr Modeler Das Jahrzehnt in einer Kiste zu liegen hat im gut getan Edytowane 24 Lutego 2021 przez M.A.V. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lutego 2021 Autor Share Napisano 25 Lutego 2021 Dziękuję wszystkim za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 (edytowane) Rzadki ptaszek i całkiem ładnie wygląda, a materiał wyjściowy o ile dobrze pamiętam to nie porywał. Biorąc pod uwagę ilość wystawianych przez ciebie modeli, ciekawy jestem czy ty kiedyś śpisz w ogóle . Edytowane 25 Lutego 2021 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Lutego 2021 Autor Share Napisano 25 Lutego 2021 16 minut temu, barszczo napisał: Biorąc pod uwagę ilość wystawianych przez ciebie modeli, ciekawy jestem czy ty kiedyś śpisz w ogóle . Śpię, pracuję, a nawet trawę koszę w sezonie Takie skomasowanie galerii wynika z prostego faktu - zbieram kilka gotowców do kupy i cyk. Wszystkie modele które pokazałem w tym rzucie zostały rozpoczęte mniej więcej w lipcu/sierpniu ubiegłego roku (poza Breguetem oczywiście) więc czasu na ich zrobienie trochę miałem. A że w chwili obecnej wracam do "grubych" tematów to w "pokazie gotowych wyrobów" zagoszczę dopiero w drugim półroczu albo i później. Może z małym przerywnikiem na C-133. 22 minuty temu, barszczo napisał: materiał wyjściowy o ile dobrze pamiętam to nie porywał. Istotnie. Ale jak widać, dało się zlepić z tego kawałek całkiem (wg mnie) niezłego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 Model zrobiony bardzo ładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Podoba mi się: - wybór nietypowego i oryginalnego tematu (jak zresztą w większości Twoich modeli); - ładne technicznie poradzenie sobie z zestawem; Nie podoba mi się: - wprawdzie wytłumaczone, ale jednak zignorowanie faktów co do wyglądu samolotu - a da się go wyeksploatować subtelniej - sporo materiału na stronie breguetatlantic.de; - trwanie w sztampie - choćbyś nie wiem jaki model zapowiedział, wiadomo z góry jak będzie wyglądał... I owszem, będzie sporo braw, ale czy one przypadkiem nie usypiają chęci rozwijania się..? Namawiam na eksperymentowanie i poszukiwanie rozwiązań pod każdy indywidualny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Godzinę temu, Mikolaj75 napisał: wprawdzie wytłumaczone, ale jednak zignorowanie faktów co do wyglądu samolotu - Za brudny, za czysty, za ciemny, za jasny, za jednolity, za pstrokaty, za wyraźny preszejding ? "Marmuru" nie robię bo nie lubię. W ogóle ta technika do mnie nie przemawia. Może większości się podoba, ale ja , podobnie jak moje niszowe ulepy jestem w mniejszości, której się nie podoba. Godzinę temu, Mikolaj75 napisał: trwanie w sztampie - choćbyś nie wiem jaki model zapowiedział, wiadomo z góry jak będzie wyglądał. Jak to mówią - "ruskij standard" Niektórym na tym forum ta "przewidywalność" odpowiada, innym nie - takie życie. Jak bym chciał każdego "oglądacza" zadowolić to bym musiał każdy panel malować wg innych wymagań i pomysłów. Dzięki za opinię, ale na zbyt wiele nie licz. Bo we mnie jak grochem w ścianę, a jak widziałeś w Łasku, ściana ze mnie duża Edytowane 26 Lutego 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 10 godzin temu, abtb napisał: "Marmuru" nie robię Marmur to dobry jest na pomnik.Moda na robienie modeli jak każda inna.Kiedyś przeminie jak ktoś wymyśli coś nowego. Najważniejsze że autor modelu jest zadowolony.Nikt inny być nie musi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 9 minut temu, Xmen napisał: Marmur to dobry jest na pomnik. Pomnik samolotu 9 minut temu, Xmen napisał: Najważniejsze że autor modelu jest zadowolony. Złota myśl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Bardzo przyjemnie się patrzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi