Skocz do zawartości

P-47D Eduard 1/144

rymulus

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego oto olbrzyma zbudowałem sobie na boku. Pewna dobra dusza podpuszczała, namawiała "spróbuj tej skali" i jest. To mój pierwszy kontakt z 1/144, ciekawe doświadczenie szczególnie w kwestii malowania i wszelkich zabiegów upiększających.

Model poza tym co z pudła (torebki foliowej) dostał ode mnie kabinę, mocno uproszczoną ale i tak lepszą niż pustka, poza fotelem, od Edka. A żeby to było choć trochę widać to rozciąłem owiewkę i wykonałem model z otwartą kabiną.

Wielkie dzięki koledze greatgonzo za pomoc i wyjaśnienie pewnych niejasności. 

Po konsultacji z greatgonzo schemat malowania został zmieniony w porównaniu do tego co proponuje Eduard i oparty został o dokumentację zdjęciową oryginału.

Z minusów tego zestawu wymienię kalki. Są dość grube, przeźroczysty film jest rozlany dość daleko poza część kolorową, na niektórych kalkach było widać dziurki, takie zapadnięcia na powierzchni. Słabo także reagowały na płyn do kalek. Ja przed ich naklejeniem odciąłem jak najwięcej zbędnych części mimo to kalka po polakierowaniu dość widocznie odcinała się od powierzchni modelu. Jako, że kalki nie siadły dobrze w liniach to postanowiłem je trochę ponacinać, po tym zabiegu okazało się, że kalkomania się zaczyna rozwarstwiać i srebrzyć. Po bliższych oględzinach okazało się, że z kalki złuszcza się wierzchnia jej warstwa wraz z naniesionym lakierem. Po zdjęciu tej warstwy kalka się mocno odchudziła więc taki sam zabieg wykonałem na wszystkich pozostałych.

0pCcRuR.jpg

Tyle tytułem wstępu, zapraszam do oceniania.

DrFhLup.jpg

2GC0fK5.jpg

AHtP0B8.jpg

BN32Bi3.jpg

IX9zh1l.jpg

OQC0LEL.jpg

dSy0Rgx.jpg

QtFTa2e.jpg

YZXNAi1.jpg

qu0e2B5.jpg

rLQ82Gk.jpg

j6w1IWy.jpg

WcfcbLa.jpg

XnWBx8P.jpg

gJdWkiK.jpg

2ANZieO.jpg

3yiexIh.jpg

K39eI4V.jpg

Akurat ten model miałem pod ręką więc takie porównanie z 1/48

pd7k7Wp.jpg

• Like 18

Noo, naprawdę elegancki szkrab. A propos tych kalek to już chyba gdzieś czytałem, chyba nawet tu na forum, że te eduardowskie kalki właśnie mają to do siebie, że niektóre mają na sobie jakby taki film, który jeśli go ściągnąć to się dopiero wtedy ładnie kładą. Niestety chyba tego nigdzie nie znajdę już na potwierdzenie.

• Thanks 1

6 godzin temu, Vieh_san napisał:

Niestety chyba tego nigdzie nie znajdę już na potwierdzenie.

Na KFS Miniatures kilka razy był poruszany ten temat.

Świetnie zrobiony model, jednak dopiero zdjęcie na pudełku oddaje jakość pracy.

• Thanks 1

Bardzo ładny model. Dla mnie skala 1/144 jest już trochę za mała :) A jeśli chodzi o zrywanie filmu z nowych kalek Eduarda, to kiedy się to robi? Przed nałożeniem Micro sola, czy po? Ja próbowałem zrywać film po nałożeniu mirco sola, gdy kalka została już wtopiona w powierzchnię i o ile na samej kalce film zszedł ładnie, o tyle tam gdzie klisza miała styczność bezpośrednio z farbą, to zeszła razem z nią do warstwy C08 od gunze (stosuję C08 jako podkład zamiast np. surfacerów)

• Thanks 1

z małej chmury duży deszcz!

Gratuluję

PS. A ja właśnie siadam do takiego, ale :72 Do zobaczenia za kilka tygodni 😉

Edytowane przez kozborn
  • Thanks 1

Dziękuję Wam za pozytywną ocenę modelu, jest to dla mnie zachęta żeby jeszcze kiedyś zmierzyć się z tą skalą robiąc coś tym razem bez śmigła.

W dniu 3.09.2021 o 00:30, M.A.V. napisał:

rozumiem że ten "szew" na zbiorniku podkadłubowym zostawiony celowo

Tak.

W dniu 3.09.2021 o 11:43, sad23141 napisał:

A jeśli chodzi o zrywanie filmu z nowych kalek Eduarda, to kiedy się to robi? Przed nałożeniem Micro sola, czy po? Ja próbowałem zrywać film po nałożeniu mirco sola, gdy kalka została już wtopiona w powierzchnię i o ile na samej kalce film zszedł ładnie, o tyle tam gdzie klisza miała styczność bezpośrednio z farbą, to zeszła razem z nią do warstwy C08 od gunze (stosuję C08 jako podkład zamiast np. surfacerów)

Na to pytanie nie mam odpowiedzi, w instrukcji nie ma żadnej informacji, że trzeba zdejmować z nich film. Mogę napisać tylko jak to było u mnie. Ja przyciąłem kalki jak się tylko dało, po nałożeniu potraktowałem je płynem na kalki, potem warstwa lakieru, łosz, kolejna warstwa lakieru i po tej ostatniej warstwie wystarczyło delikatnie wykałaczką naruszyć obszar nad kalkomanią i całość odchodziła bez problemu. Inaczej zrobiłem z kalkomanią z tablicą przyrządów, położyłem ją w całości bez przycinania (film wystawał sporo poza część plastikową) i potraktowałem to płynem. Potem bez zabezpieczania lakierem próbowałem podważyć i zdjąć wierzchnią warstwę ale się nie udało, odrywała się kalkomania w całości. Wnioskuję więc, że albo przycięcie kalki wpłynęło na naruszenie spójności jej warstw albo niezbędna jest warstwa lakieru. 

A tak wygląda moja kabina.

PICT0006.JPG.5fbb2d249201d84a0f339c96e2ffeefb.JPG

To jednak specyficzna skala. Gołym okiem nic nie widać, a zdjęciowe powiększenia są tak drastyczne, że nie sposób utrzymać poczucie skali. W rezultacie na pierwszy plan wyciągnięte są deformacje kształtu i proporcji, w zasadzie dyskwalifikujące modele w większych podziałkach. Pewnie, że ciekawe modelarskie doświadczenie i solidna modelarska robota; zapewne satysfakcjonujące dla autora. Dla widza to raczej, gdy mamy do czynienia z modelarską manifestacją, jak ma to miejsce np. w przypadku Łosia Andrzeja Ziobera.

Nie wiem, może OK, gdy tworzymy kolekcje tematyczne obszerne gabarytowo i mamy ograniczenia miejsca - coś w stylu: box B-17 z osłoną myśliwską.

Moim zdaniem, oczywiście.

Konsultacje urwały się trochę za wcześnie... . 😉

Edytowane przez greatgonzo

4 godziny temu, greatgonzo napisał:

To jednak specyficzna skala. Gołym okiem nic nie widać, a zdjęciowe powiększenia są tak drastyczne, że nie sposób utrzymać poczucie skali. W rezultacie na pierwszy plan wyciągnięte są deformacje kształtu i proporcji, w zasadzie dyskwalifikujące modele w większych podziałkach.

Jak mawiają Anglosasi - it is all relative. 😉

Zdjęcia można zrobić w różny sposób, ale fakt, że 144-ka wymaga pewnej gimnastyki. No i w takim małym modelu trzeba uważać przy utrzymaniu geometrii - zarówno montażu jak i maskowania przy malowaniu - bo odchyłka 0,5 mm (pomijalna w większej skali) potrafi być już mocno widoczna.

Omawiany Dzbanek jest akurat bardzo poprawny wymiarowo oraz ładnie spasowany – model składa się sam (nie dotyczy oczywiście wnętrza kabiny – umówmy się jednak,  że wnętrza w tej skali to faktycznie na granicy manifestu są). Pomalowany też jest bardzo zmyślnie, zaś Edkowe kalki z usuwalną górną folią będą świetnym wyborem w tej skali. Zdjęcia zrobiłbym natomiast nieco inne - zdecydowanie z mocnym źródłem światła rozproszonego, równomiernie oświetlającego cały model  oraz raczej na białym tle.  Dodatkowo polecam zdobienie 1-2 zdjęć z perspektywy płyty lotniska, trochę wtedy znika rzeczywista wielkość modelu.

Warto spróbować, bo ta skala potrafi wciągnąć. 😉

Pozdrawiam, Marek 

Edytowane przez donalyah00

Modelik jak zwykle świetny, tak jak pisze greatgonzo dopiero ostatnie zdjęcie pozwala uświadomić sobie jakie to jest maleńkie. 

Co do kalek eduarda i sciągania z nich filmu ostatnio natknąłem się na ciekawy filmik odnośnie tej praktyki:

Edytowane przez Roland_Sebastian