rymulus Napisano 2 Września 2021 Share Napisano 2 Września 2021 Takiego oto olbrzyma zbudowałem sobie na boku. Pewna dobra dusza podpuszczała, namawiała "spróbuj tej skali" i jest. To mój pierwszy kontakt z 1/144, ciekawe doświadczenie szczególnie w kwestii malowania i wszelkich zabiegów upiększających. Model poza tym co z pudła (torebki foliowej) dostał ode mnie kabinę, mocno uproszczoną ale i tak lepszą niż pustka, poza fotelem, od Edka. A żeby to było choć trochę widać to rozciąłem owiewkę i wykonałem model z otwartą kabiną. Wielkie dzięki koledze greatgonzo za pomoc i wyjaśnienie pewnych niejasności. Po konsultacji z greatgonzo schemat malowania został zmieniony w porównaniu do tego co proponuje Eduard i oparty został o dokumentację zdjęciową oryginału. Z minusów tego zestawu wymienię kalki. Są dość grube, przeźroczysty film jest rozlany dość daleko poza część kolorową, na niektórych kalkach było widać dziurki, takie zapadnięcia na powierzchni. Słabo także reagowały na płyn do kalek. Ja przed ich naklejeniem odciąłem jak najwięcej zbędnych części mimo to kalka po polakierowaniu dość widocznie odcinała się od powierzchni modelu. Jako, że kalki nie siadły dobrze w liniach to postanowiłem je trochę ponacinać, po tym zabiegu okazało się, że kalkomania się zaczyna rozwarstwiać i srebrzyć. Po bliższych oględzinach okazało się, że z kalki złuszcza się wierzchnia jej warstwa wraz z naniesionym lakierem. Po zdjęciu tej warstwy kalka się mocno odchudziła więc taki sam zabieg wykonałem na wszystkich pozostałych. Tyle tytułem wstępu, zapraszam do oceniania. Akurat ten model miałem pod ręką więc takie porównanie z 1/48 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Września 2021 Share Napisano 2 Września 2021 cacy maluch ! co tu pisać.... wystarczy spojrzeć na fotkę na zapałkach rozumiem że ten "szew" na zbiorniku podkadłubowym zostawiony celowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 2 Września 2021 Share Napisano 2 Września 2021 Noo, naprawdę elegancki szkrab. A propos tych kalek to już chyba gdzieś czytałem, chyba nawet tu na forum, że te eduardowskie kalki właśnie mają to do siebie, że niektóre mają na sobie jakby taki film, który jeśli go ściągnąć to się dopiero wtedy ładnie kładą. Niestety chyba tego nigdzie nie znajdę już na potwierdzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 6 godzin temu, Vieh_san napisał: Niestety chyba tego nigdzie nie znajdę już na potwierdzenie. Na KFS Miniatures kilka razy był poruszany ten temat. Świetnie zrobiony model, jednak dopiero zdjęcie na pudełku oddaje jakość pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sad23141 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Bardzo ładny model. Dla mnie skala 1/144 jest już trochę za mała A jeśli chodzi o zrywanie filmu z nowych kalek Eduarda, to kiedy się to robi? Przed nałożeniem Micro sola, czy po? Ja próbowałem zrywać film po nałożeniu mirco sola, gdy kalka została już wtopiona w powierzchnię i o ile na samej kalce film zszedł ładnie, o tyle tam gdzie klisza miała styczność bezpośrednio z farbą, to zeszła razem z nią do warstwy C08 od gunze (stosuję C08 jako podkład zamiast np. surfacerów) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 podoba się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Mnie również się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Model spoko 72 jest mała a co mówić o tym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Bardzo ładny "dzbaniuniuszek" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) z małej chmury duży deszcz! Gratuluję PS. A ja właśnie siadam do takiego, ale :72 Do zobaczenia za kilka tygodni Edytowane 3 Września 2021 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Fajnie wyszedł. Świetne porównanie z Aero w 1:48. Dzbanek wygląda przy nim jak większy model RC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 Dziękuję Wam za pozytywną ocenę modelu, jest to dla mnie zachęta żeby jeszcze kiedyś zmierzyć się z tą skalą robiąc coś tym razem bez śmigła. W dniu 3.09.2021 o 00:30, M.A.V. napisał: rozumiem że ten "szew" na zbiorniku podkadłubowym zostawiony celowo Tak. W dniu 3.09.2021 o 11:43, sad23141 napisał: A jeśli chodzi o zrywanie filmu z nowych kalek Eduarda, to kiedy się to robi? Przed nałożeniem Micro sola, czy po? Ja próbowałem zrywać film po nałożeniu mirco sola, gdy kalka została już wtopiona w powierzchnię i o ile na samej kalce film zszedł ładnie, o tyle tam gdzie klisza miała styczność bezpośrednio z farbą, to zeszła razem z nią do warstwy C08 od gunze (stosuję C08 jako podkład zamiast np. surfacerów) Na to pytanie nie mam odpowiedzi, w instrukcji nie ma żadnej informacji, że trzeba zdejmować z nich film. Mogę napisać tylko jak to było u mnie. Ja przyciąłem kalki jak się tylko dało, po nałożeniu potraktowałem je płynem na kalki, potem warstwa lakieru, łosz, kolejna warstwa lakieru i po tej ostatniej warstwie wystarczyło delikatnie wykałaczką naruszyć obszar nad kalkomanią i całość odchodziła bez problemu. Inaczej zrobiłem z kalkomanią z tablicą przyrządów, położyłem ją w całości bez przycinania (film wystawał sporo poza część plastikową) i potraktowałem to płynem. Potem bez zabezpieczania lakierem próbowałem podważyć i zdjąć wierzchnią warstwę ale się nie udało, odrywała się kalkomania w całości. Wnioskuję więc, że albo przycięcie kalki wpłynęło na naruszenie spójności jej warstw albo niezbędna jest warstwa lakieru. A tak wygląda moja kabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) To jednak specyficzna skala. Gołym okiem nic nie widać, a zdjęciowe powiększenia są tak drastyczne, że nie sposób utrzymać poczucie skali. W rezultacie na pierwszy plan wyciągnięte są deformacje kształtu i proporcji, w zasadzie dyskwalifikujące modele w większych podziałkach. Pewnie, że ciekawe modelarskie doświadczenie i solidna modelarska robota; zapewne satysfakcjonujące dla autora. Dla widza to raczej, gdy mamy do czynienia z modelarską manifestacją, jak ma to miejsce np. w przypadku Łosia Andrzeja Ziobera. Nie wiem, może OK, gdy tworzymy kolekcje tematyczne obszerne gabarytowo i mamy ograniczenia miejsca - coś w stylu: box B-17 z osłoną myśliwską. Moim zdaniem, oczywiście. Konsultacje urwały się trochę za wcześnie... . Edytowane 4 Września 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Uważaj, bo klubik 144 potrafi wciągnąć.. A modelik urokliwy, podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) 4 godziny temu, greatgonzo napisał: To jednak specyficzna skala. Gołym okiem nic nie widać, a zdjęciowe powiększenia są tak drastyczne, że nie sposób utrzymać poczucie skali. W rezultacie na pierwszy plan wyciągnięte są deformacje kształtu i proporcji, w zasadzie dyskwalifikujące modele w większych podziałkach. Jak mawiają Anglosasi - it is all relative. Zdjęcia można zrobić w różny sposób, ale fakt, że 144-ka wymaga pewnej gimnastyki. No i w takim małym modelu trzeba uważać przy utrzymaniu geometrii - zarówno montażu jak i maskowania przy malowaniu - bo odchyłka 0,5 mm (pomijalna w większej skali) potrafi być już mocno widoczna. Omawiany Dzbanek jest akurat bardzo poprawny wymiarowo oraz ładnie spasowany – model składa się sam (nie dotyczy oczywiście wnętrza kabiny – umówmy się jednak, że wnętrza w tej skali to faktycznie na granicy manifestu są). Pomalowany też jest bardzo zmyślnie, zaś Edkowe kalki z usuwalną górną folią będą świetnym wyborem w tej skali. Zdjęcia zrobiłbym natomiast nieco inne - zdecydowanie z mocnym źródłem światła rozproszonego, równomiernie oświetlającego cały model oraz raczej na białym tle. Dodatkowo polecam zdobienie 1-2 zdjęć z perspektywy płyty lotniska, trochę wtedy znika rzeczywista wielkość modelu. Warto spróbować, bo ta skala potrafi wciągnąć. Pozdrawiam, Marek Edytowane 4 Września 2021 przez donalyah00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Modelik jak zwykle świetny, tak jak pisze greatgonzo dopiero ostatnie zdjęcie pozwala uświadomić sobie jakie to jest maleńkie. Co do kalek eduarda i sciągania z nich filmu ostatnio natknąłem się na ciekawy filmik odnośnie tej praktyki: Edytowane 5 Września 2021 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 Gratuluję fotki tygodnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Września 2021 Autor Share Napisano 6 Września 2021 50 minut temu, zaruk napisał: Gratuluję fotki tygodnia. Dzięki, jest to dla mnie duże zaskoczenie bo po raz pierwszy zostałem tak wyróżniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi