Skocz do zawartości

INFANTERIEWAGEN/Ommr/SCHWERER PLATF./PANZERJÄGERWAGEN 1:35

Gościu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 933
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jak byłem mały to dostawałem histerii na widok parowozu.

Aaaaa koszmarna maszyna z piekieł powróciła.... RATUNKU

Bardzo fajna ta ciufa, zwłaszcza na ostatniej fotce. Brakuje tylko kłębów dymu, może by tak jakiś generatorek z alledrogo? ;)

Dzięki modelarze !

Generatorek - możnaby,ale na poziomie budowy, teraz nijak to wrzucić w boiler.

Jako że w życiu nie widziałem parowozowego wnetrza, zwymysliłem sobię taki oto widok.

DSCF0591.jpg

DSCF0590.jpg

DSCF0588.jpg

czekam az mi to wyschnie i gdzieniegdzie, na śrubach itd dam minimalny smar.

Jakie macie zdanie w tej kwestii - bo juz kompletnie nie mam pojecia, co dalej z tym fantem robić

Nieco zardzewiałych zacieków, trochę pyłu/popiołu wydobywającego sie z paszczy ciuchci i oczywiście resztki węgla,który to zsuwał się z łopaty ,podczas przenoszenia szuflą(?)

Eeeh, co tu gadać - mistrzowska robota. Człowiek patrząc na to wnętrze modelu czuje się jak, nie przymierzając, maszynista prawdziwy. Aż musiałem wytrzeć odruchowo ręce ze smaru po dotknięciu monitora

Superowe drzwiczki do paleniska, ale mógłbyś bardziej ufyfrać (ubrudzić) wszystkie pokrętła jakąś imitacja smarów. Bo jak się wchodzi do budki maszynisty to czuć smarami a o parze nie wspominając.

Cyferblaty masz tak zamiar zostawić bez podziałki??

hmmmm pamiętam za moich czasów gówniarstwa rok 2001-2004 była taka bajka o takiej lokomotywie, która gadała ale cho**** nie dam rady sobie przypomnieć, oglądałem ją dzień w dzień

kabina lokomotywy poprostu kozak totalny , strasznie Ci realistycznie wyszła, naprawde super . Patrząc na poprzednią stronę również zastosowałeś oryginalne kamo , jeszcze nie spotkałem się z takim na jakimś modelu tego typu gdzieś , jeżeli sam bym miał robić tę lokomotywe chyba nie potrafiłbym się oprzeć jednak ' pasiastemu ' malowaniu na tych też lokomotywach , ma coś w sobie , ale Twoje również ciekawe i co najważniejsze oryginalne.

Pzd|2

Super wyszła ta "ciuchcia". Jestem pod wielkim wrażeniem

hmmmm pamiętam za moich czasów gówniarstwa rok 2001-2004 była taka bajka o takiej lokomotywie, która gadała ale cho**** nie dam rady sobie przypomnieć, oglądałem ją dzień w dzień

Jeśli dobrze kojarzę to było coś w stylu "Thomas the tankengine & Friends" ale to było za moich "gówniarskich" czasów ok. roku 1994/95

Tak jak koledzy wcześniej napisali: koniecznie w kabinie musi się znaleźć szmatka (a jak to stwierdził mój znajomy który pracował przy naprawach wagonów a teraz jest maszynistą nawet dwie - jedna do rąk druga do wycierania nadmiaru smaru itp.) do tego skrzynka z puszką smaru, olejarką, zapasowymi zegarami i narzędziami: młot do ostukiwania kół, młotek, klucze, łom...

nie no to zabrudzenie jest super, tylko jeszcze eine szpadel tan brakuje

Rafałe a czy czasem nie to zainspirowało się do tego projektu ??? http://pl.youtube.com/watch?v=VrOQsyel7iQ&feature=related

Dzięki za tak szybki odzew i porady.

Kammo - pomysł na nie był dość prozaiczny, po pierwsze są czarne,szare w żółte pasy i trójbarwne kammo - ale z zielenią.

Ja postanowiłem, aby kolorem trzecim pozostał panzergrau.

Kolejny mój dylemat odnosi sie do błysku farb.Oglądając zdjęcia widac, że te składy były malowane trójbarwnie, ale jakby innym rodzajem farb, aniżeli czołgi(chyba poza białym wapniastym).

Czekając na sugestie z Waszej strony wrzuciłem kalki, oczywiście z inwencja własna.Wrona otrzymała swastykę po stronach, zmieniłem nr wozu(odcinając dwie ostatnie cyfry z innego nr i zamieniłem by nie były takie same, jak wszystkie inne), oraz w moich urojeniach powstał pomysł dodania swastyki na boilerze, nie wiem czy mi sie zwidzimisiało, ale jakbym gdzieś na starych filmach widział taki motyw(tyle, że z białą)

DSCF0596.jpg

DSCF0595.jpg

Umiejscowiłem juz szybki, zacząłem je także babrać.

Pomysł ze szmata "kupuję" i szuflą także, co do narzedziowni na podłodze obwiam się ze będzie to zbyteczne.Po dostawieniu tendra wnętrze będzie czarną dziurą i wszystko to zniknie pod przykryciem dachu

Przeglądając Twoją relację zauważyłem, że walnąłeś babola z montażem kół - z obu stron parowozu przykleiłeś je w tej samej pozycji, powinne być przestawione względem siebie (dokładnie nie wiem, ale z fotek tak wynika) o mniej więcej 90 st.

c5f794499625871cm.jpg

62bbc686c616c262m.jpg

Rozumiem, że chodzi o przesuniecie względem siebie, o 90 stopni,tak jak zaznaczyłem na foto?

Dokładnie tak. Przed chwilą sprawdziłem jak to jest w mojej ciuchci i przyznam się bez bicia, że ja również popełniłem podobnego babola W moim Ty2 koła względem siebie są przestawione o około 120 st. Widocznie podczas montażu niechcący musiałem obrócić pierwsze koło, a reszte przykleiłem za nim

Edytowane przez Gość

Niestety, idealnie 90 nie udało mi się uzyskać.Nie chciałbym już "rozkładać" 2 strony, by uzyskać to po prawej musiałbym także poruszyć i lewą.Zostawiłem w odchyle mniej wiecej 75 - 80 stopni.Dobrze, że w ogóle udało mi sie to rozdłubac bez uszczerbku dla konstrukcji( zawsze mawiam, dobry klej idealnie cementuje.......... buble )

więc jak kupiłem, to konsumuję.

wieszak:

DSCF0618.jpg

pomimo ze nie będzie widać podjąłem sie zrobienia puchy ze smarem i w nim utytłanej szmaty:

DSCF0621.jpg

DSCF0619.jpg

wyszedło ?

A tu ostatnia pozorantka markowana(podręczna, sucha)

DSCF0620.jpg

I kolejne utrudnianie sobie sprawy:

DSCF0615.jpg

Tygrys leci na 6 osi, a na 4 osi prawdopodobnie sfh18