orzechu500 Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Jeszcze nigdy nie kleiłem tyle kalek co przy całym tym projekcie. Kalki od Live resin na mundur - sztos, supercienkie, świetnie się układają, dopasowują, trzeba się jednak trochę naciąć kawałeczków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Z grubsza kalki położone, odstawiam do porządnego wyschnięcia by ocenić gdzie trzeba poprawek. Na dziś zamykam warsztat - żmudna robota, wytężanie wzroku, muszę dać odpocząć plecom. Edytowane 12 Marca 2022 przez orzechu500 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 świetna robota.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Ale czad... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Jak żywy. Piekina sprawa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Cenka opada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Sztos pacyna, świetnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 89 kawałków, musiałem to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Toż to hardcore , po takiej zabawie to dobrze oczy na zielone przekierować 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Figurant miażdży - cała pracochłonność procesu kalkowania munduru w pełni odwdzięczyła się w niesamowitym efekcie końcowym. Kamizela, buty i cieniowanie kominiarki też super. Jednym słowem sztos! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) 17 minutes ago, TAW said: Figurant miażdży - cała pracochłonność procesu kalkowania munduru w pełni odwdzięczyła się w niesamowitym efekcie końcowym. Kamizela, buty i cieniowanie kominiarki też super. Jednym słowem sztos! Dzięki to mega budujace, zwłaszcza, że odkładałem figurantów na bok przy każdej podstawce usprawiedliwiając się brakiem umiejętności. Ten figurant przeleżał od maja... Pomalowałem może z 3 figurki w życiu i za każdym razem efekt był taki, że nadawały się do tego żeby przywalić im obicia, rdze i błoto obejrzałem ostatnio Martina jak malował figurki na zasadzie pokrywania glazem i w końcu zaskoczyło. Co do samej figurki to brakuje mi wykończenia oczodołów ale są tak małe, że nawet ich nie widzę dobrze na żywo. Edytowane 13 Marca 2022 przez orzechu500 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Czas na drobnicę, mam nadzieję skończyć dzisiaj Zdziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) W tak zwanym międzyczasie i wykorzystując to, że miałem już aerograf w ruchu to zrobiłem maly eksperyment na moim zasłużonym dla nauki modelarstwa kadlubie od F6F ktory zawsze maluje równolegle z modelem. Testowałem kolorystykę kurzenia i sprawdziłem kilka wariantów kolorystycznych. Mam wbity w glowie koncept który zakłada, że Gaz będzie ubłocony ciemnym błotem które będzie mieć jasne, przesuszone krawędzie. Sprawdziłem kilka wariantów z 3 kolorów- buff z tamki, earth yellow rc030 i raf dark earth rc287. Jeden testowany wariant to wyjście z buffa na szerszej powierzchni i stopniowe zawężanie ściemniając kolory, efekt nieciekawy. Następnie wykluczyłem buffa i zrobiłem to samo z pozostalymi kolorami, lepiej ale dalej nie to. Konkluzja i wnioski są takie, że potrzebuję ciemniejszego koloru ziemi to raz, a dwa to, że będę musiał zbudować odrobinę faktury pod takie brudzenie. Z założenia model nie ma być jakoś bardzo utytlany - nadkola, koła i może tak do wysokości 1/4 - 1/3 drzwi. Dodatkowo z testow kilka wniosków: Po pierwsze primo, te nakrętki od AK to jakaś porażka, są chyba celowo tak zrobione, żeby nakrętka się sklejała ze słoiczkiem, w Mr hobby jest takie wgłębienie gdzie farba się zlewa zapobiegając rozlaniu na powierzchnie styku z gwintem Po drugie primo FA180X to bardzo fajny sprzęt, moje główne narzędzie pracy to procon 0,3 ale ten FA jest naprawdę porządnym aerografem. Gdyby tylko dało się w nim cofać powietrze do zbiornika jak w proconach to byłoby już mega super Po trzecie primo jako, że bawię sie w modelarstwo w tym tysiącleciu od niedawna to właśnie skończyłem swoją pierwszą 400ml butelkę płynu do czyszczenia sprzętu. Czy to należy uczcić dobrym bourbonem? Edytowane 13 Marca 2022 przez orzechu500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 Budowę Gaza zacząłem na początku lutego, liveresin zamówiłem mniej więcej w tym czasie, na kilka tygodni przed tą barbarzyńską inwazją.Dlugo się zastanawiałem jak modelarsko wyrazić swój sprzeciw wobec tego co się dzieje na Ukrainie, bezsensowny rozlew krwi... operacje wojskowe bezpardonowo wymierzone w ludność cywilną. Mam drogowskaz, mam kilka napisów które wymaluje na elementach podstawki ale to raczej wyrażenie poglądu antyruskiego a nie ogolnego sprzeciwu wobec przemocy... Dlatego od dzisiaj kazdy karabin, broń ręczną będę malował na kolor różowy aby pokazać jak bezsensowna jest ta przemoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 Zdzisek aka ZDZIS3K dostał cały osprzęt, teraz dostanie lakierem mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) No i finisz Edytowane 14 Marca 2022 przez orzechu500 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 PS what the fuck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Wamod tak już ma, takie to mocne środki, podmień od jakiejś koli czy wody i będzie git. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Jaką farbką i kolorem malowałeś oporządzenie ? buty to "nato black" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Jak masz kałacha prawdopodobnie ak-74m to za muszką utnij ten drucik bo go tam nie ma. Od lufy idzie kolanko gazowe bez połączenia z muszką. A i czemu ten akacz jakiś taki upaprany jakby w składzie cegieł leżał? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Figurki wow! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 6 hours ago, chorąży said: Jaką farbką i kolorem malowałeś oporządzenie ? buty to "nato black" ? Osprzęt i buty malowałem tymi kolorami mieszając je w różnych proporcjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 5 hours ago, SnajperTBG said: Jak masz kałacha prawdopodobnie ak-74m to za muszką utnij ten drucik bo go tam nie ma. Od lufy idzie kolanko gazowe bez połączenia z muszką. A i czemu ten akacz jakiś taki upaprany jakby w składzie cegieł leżał? Dzięki za wskazówkę, poprawie. Co do koloru to jest on pomalowany na różowo, pisałem troszkę wyżej dlaczego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 W ramach nawiązania do różowego AK to tak to wygląda z literą Z. W ramach ciekawostki oczywiście. Używanie w Polsce symbolu "Z" - znaku wojsk rosyjskich i proputinowskiej propagandy wojennej - jako wyraz aprobaty dla działań zbrojnych Rosji w Ukrainie może stanowić przestępstwo. W zależności od sytuacji eksponowanie znaku "Z" będzie przestępstwem pochwalania wszczęcia lub prowadzenia wojny (art. 117 § 3 k.k.), a także propagowania ustroju totalitarnego lub nawoływania do nienawiści na tle różnic narodowościowych (art. 256 § 1 k.k.). Proputinowskie "Z" trzeba obecnie traktować analogicznie do nazistowskiej swastyki. Przestępstwa dopuszcza się nie tylko ten, kto własnoręcznie np. "na sobie" prezentuje zakazany symbol w ramach wspierania agresji wojennej, ale także ten, kto przekazuje zdjęcia, nagrania czy grafiki zawierające przestępczą Zetkę, w celu wspierania zbrodniczego reżimu. Przykładowo, przestępstwem będzie udostępnienie propagandowego filmu z ludźmi formującymi literę ZET, ze słowami pochwały lub w kontekście jednoznacznie świadczącym o zamiarze aprobowania tego typu działań, nawet jeśli nie są to bezpośrednio słowa chwalące wojnę/konkretne zbrodnie wojenne. Dobrym przykładem penalizowanego w Polsce wyeksponowania symbolu "Z" była sytuacja z ceremonii medalowej gimnastyków sportowych, podczas której reprezentant Rosji wystąpił w stroju z przyczepionym symbolem "Z" na piersi*. Była to sytuacja oficjalna, tuż po zaatakowaniu Ukrainy przez Rosję, a zawodnik był jednoznacznie kojarzony z danym państwem mimo zakazu eksponowania flagi narodowej nałożonego na Rosję i Białoruś. Symbol "Z" został przez zawodnika celowo przyczepiony do koszulki w miejsce flagi narodowej, jako wyraz solidaryzowania się z działaniami zbrojnymi własnego państwa w Ukrainie. Sytuacja była tym bardziej rażąca, że na podium obok Rosjanina znalazł się także zawodnik Ukrainy. Zachowanie rosyjskiego sportowca miało więc charakter celowy i demonstracyjny. Dla tego typu sytuacji przewidziana jest w Polsce karalność używania symboliki "Z", dziś już jednoznacznej w kontekście zbrodni wojennych popełnianych przez reżim Putina w Ukrainie. Dogmatycznie należy dopowiedzieć, że pokazywanie symbolu "Z" w ramach działalności dziennikarskiej czy edukacyjnej/naukowej (dokumentowanie zdarzeń, podawanie informacji, analiza znaczeń) nie jest karalne. Nie są też zakazane neutralne filmy czy bajki o Zorro czy też powstałe wcześniej logotypy firmowe, zawierające literę "Z". Są one chronione jako znaki, które nie promują zbrodni putinowskich w Ukrainie. Jeśli jednak "Zet" pojawi się w charakterystycznym kontekście, określanym przez polski Kodeks karny mianem "propagowania" (totalitaryzmu, czyli państwa rosyjskiego pod rządami Putina) bądź "pochwalania" (wojny napastniczej), staje się ono zakazane, a czyn zaczyna być przestępstwem. __________ Chyba się zgodzimy, że modelarstwo jest (może być) działalnością edukacyjną, tak więc chyba paczek z prowiantem nie będziemy musieli Tobie przysyłać 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 o kurczę. Nie wiedziałem. Myślę, że w zestawieniu z drogowskazem i kilkoma napisami, bedzie mozna z całą pewnością założyć, że nie popierm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi