Marcin Witkowski Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 OK, poczesałem japońskie książki, bo tam zdjęć z końca lat 70tych najwięcej. Jest kilka ciekawostek. Na przykład podmalówki na wkrętach, czyli zabezpieczenie antykorozyjne. Co ciekawe pewną prawidłowością wtedy w JR było malowanie zapadki z pochwytem na dłoń dla załogi na czarno. To ten mały prostokącik idealnie w osi drabinki, tuż pod owiewką. Nie pamiętam by ktoś na to zwrócił uwagę. Faktura stateczników przy glossie na całym płatowcu to satyna. Ślady olejku do opalania na górnych powierzchniach według uznania 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Mały prostokącik czyli uchwyt na dłoń Tamiya zrobiła jako kalkomanię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Kwietnia 2022 Share Napisano 23 Kwietnia 2022 Łoo ale maszyna. Też kiedyś jak już się nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Mam pytanie o uzbrojenie noszone przez Tomcaty. Szukam, żywicznych Sidewinderów i Phoenixów. Jaki wersje tych pocisków były noszone przez F-14A Eduard produkuje AIM54-A i C, Sidewinderów całe mnóstwo. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 20 minut temu, Juffre napisał: Mam pytanie o uzbrojenie noszone przez Tomcaty. Szukam, żywicznych Sidewinderów i Phoenixów. Jaki wersje tych pocisków były noszone przez F-14A Eduard produkuje AIM54-A i C, Sidewinderów całe mnóstwo. Co wybrać? AIM-54 raczej jednoznacznie A. Ale z Sidewinderami to nie jest tak prosto bo wiele zależy od okresu Żeby nie utrudniać ja bym śmiało walił wersję J, chyba, że budujesz jakiś bardzo wczesny samolot to wtedy D. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Super! Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2022 Czy ma ktoś dobre zdjęcia prezentujące jak malowane były wloty powietrza? W którym miejscu jest biały kolor a w którym zaczyna się kolor spodu samolotu? Szukałem w książce od Daco ale ciężko coś sensownego wywnioskować z tych fotografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 6 Sierpnia 2022 Share Napisano 6 Sierpnia 2022 53 minuty temu, Juffre napisał: Czy ma ktoś dobre zdjęcia prezentujące jak malowane były wloty powietrza? W którym miejscu jest biały kolor a w którym zaczyna się kolor spodu samolotu? Szukałem w książce od Daco ale ciężko coś sensownego wywnioskować z tych fotografii Nie wybrałeś przypadkiem wczesnego malowania z białym spodem? Jeśli tak to nie powinieneś mieć problemu z rozgraniczeniem kolorów. Na fotach masz inny dywizjon ale schemat ten sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2022 Tak malowanie to wczesny Jolly Rogers. Czyli cały kanał jest biały a dopiero końcówka wlotu jest w kolorze spodu? Masz może jakąś fotkę ze zbliżeniem na tę okolice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Cały wlot na biało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 22 godziny temu, Juffre napisał: Tak malowanie to wczesny Jolly Rogers. Czyli cały kanał jest biały a dopiero końcówka wlotu jest w kolorze spodu? Masz może jakąś fotkę ze zbliżeniem na tę okolice? Będziesz używał kalek z zestawu czy jakichś innych? To w kwestii numerologii / okresu z jakiego chcesz zrobić ten model. Tak, cały kanał jest biały - spójrz na pierwsze zdjęcie jakie zamieścił Ci w tym wątku @Marcin Witkowski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Białym jedziesz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Kibicuję budowie. Przyda mi się fa relacja jak będę budował swoją 14A z tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Wielkie dzięki za podpowiedzi. Będą białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Czy ktoś orientuje się czy ten zestaw podejdzie do Tamiya? https://www.mojehobby.pl/products/F-14-Alfa-probe-Angle-Of-Attack-probe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 18 minut temu, Juffre napisał: Czy ktoś orientuje się czy ten zestaw podejdzie do Tamiya? https://www.mojehobby.pl/products/F-14-Alfa-probe-Angle-Of-Attack-probe.html Oczywiście, że się nada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Po przerwie wracam do budowy Tomcata. Położyłem szary podkład Mr. Finishing Surfacer 1500. Całość została przeszlifowana i jest gotowana do właściwego malowania. Zastanawiam się nad techniką malowania. W pierwszym zamyśle chciałem położyć klasyczny marmurek. Dzisiaj natrafiłem na artykuł Piotra Słomińskiego odnośnie malowania jego Su-33. Kolejność była taka: - srebrny podkład - czarny preshading + pomalownaie na biało klapek inspekcyjnych - pierwsza warstwa koloru bazowego - delikatny marmurek - finalna warstwa koloru bazowego Powiem szczerze, że zaczynam się zastanawiać Nie wiem co będzie mniej czasochłonne. Malowanie marmurka z ręki zajmuję mnóstwo czasu... a ja chciałbym spędzić go na marmurkowaniu jak najmniej Idąc dalej za ciosem pomalowałem stabilizatory. I pojawił się klops. Spod czarnego glossa wyszły niedoskonałości powierzchni - tak jakby jamki skurczowe albo uszkodzenia cienkiego plastiku od zbyt dużej ilości kleju. Chcę to poprawić. Stateczniki wrzucę do cleanluxa zdejmując farbę. I tu pojawia się pytanie - jak pozbyć się takich artefaktów? Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 7 minut temu, Juffre napisał: I tu pojawia się pytanie - jak pozbyć się takich artefaktów? Obejrzyj sobie od 6:30 min. a najlepiej cały film. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 @_OldMan_ Dzięki! Czy ten klej od Tamki jest bardziej miękki od zwykłego kleju CA. Mam dość złe wspomnienia z próbami szlifowania CA - zawsze wybieram plastik zamiast kleju co powiększa mój problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Do zwykłego CA można dodać talku. Robi się podatny na szlifowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 3 minuty temu, HKK napisał: Do zwykłego CA można dodać talku. Robi się podatny na szlifowanie. Zrobię testy gdzieś na boku. Dzięki! Ile tego dodać żeby to miało sens? Ostatnio kupiłem Light Curing Putty. Jeszcze nie miałem okazji z niej skorzystać. Podobno dają się ją w miarę łatwo szliwować. Może pójdę w tym kierunku jak CA mnie zawiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 3 minuty temu, Juffre napisał: Zrobię testy gdzieś na boku. Dzięki! Ile tego dodać żeby to miało sens? Co najmniej 2:1 talku do kleju objętościowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Juffre napisał: Czy ten klej od Tamki jest bardziej miękki od zwykłego kleju CA. Tamten klej nie wiem jak się szlifuje. Sądząc po prezentacji na filmie nie jest jakoś specjalnie twardy. Ale Tamiya ma specjalny klej, podatny na szlifowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Dałes ewidentnie za duzo kleju i zrobiły sie wciagnięcia. Stateczniki tego modelu maja niestety fabrycznie wciagniecia na tej cześci która maluje sie na srebrno. Ja to zaszpachlowałem po prostu klejem Tamiya Cement. Gdy dobrze stwardnieje łatwo się szlifuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 8 minut temu, Jacek Kryszak napisał: Dałes ewidentnie za duzo kleju i zrobiły sie wciagnięcia. Stateczniki tego modelu maja niestety fabrycznie wciagniecia na tej cześci która maluje sie na srebrno. Ja to zaszpachlowałem po prostu klejem Tamiya Cement. Gdy dobrze stwardnieje łatwo się szlifuje. Dałeś jedną warstwę kleju czy na kilka razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi