kopernik Napisano 5 Lipca 2022 Share Napisano 5 Lipca 2022 Ka-52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Lipca 2022 Share Napisano 14 Lipca 2022 Nic nie spada, wszystko lata tego lata... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lipca 2022 Share Napisano 14 Lipca 2022 Czesi przekazują, a my dalej kisimy poradziecki sprzęt w pierwszej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Lipca 2022 Share Napisano 15 Lipca 2022 Pytanie czy nas stać na zakup nowego wszystkiego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Lipca 2022 Share Napisano 15 Lipca 2022 No chyba musi nas stać... Lepsze nowe dobre niż stare poradzieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Lipca 2022 Share Napisano 15 Lipca 2022 Zwiedzanie lotniska Hostomel z przed dwóch tygodni: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 W dniu 14.07.2022 o 23:04, kopernik napisał: Czesi przekazują, a my dalej kisimy poradziecki sprzęt w pierwszej linii. Czesi są w innej sytuacji. Szansa, że przydadzą im się te hokeje jest mniejsza niż u nas. Poza tym budują się już dla nich następcy (całe 4 sztuki). Mieli też maszyny znacznie młodsze niż nasze i podejrzewam że te zostały przekazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 17 minut temu, Wymysl napisał: Czesi są w innej sytuacji. Szansa, że przydadzą im się te hokeje jest mniejsza niż u nas. Poza tym budują się już dla nich następcy (całe 4 sztuki). Mieli też maszyny znacznie młodsze niż nasze i podejrzewam że te zostały przekazane. Pewnie ze są w innej sytuacji , od lat pozbywają się ruskiego sprzętu. Nam wcisnęli Miga 29. Można się pozbyć ? Można ! A swoją drogą, to warto zadać sobie pytanie : Jaki potencjał bojowy ( obronny ) stanowi ten ruski sprzęt, i nie chodzi tylko o jakość ale i o ilość ! Jest moc : 28 Mig 29 18 Su 22 58 Mi 2 28 Mi 24 25 Mi 8 19 Mi 17 Takie dane znalazłem w necie. I jeśli te maszyny stanowią siłę naszej armii , to przypomina mi się takie hasło " Silni, Zwarci, Gotowi ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 14 minut temu, kopernik napisał: Pewnie ze są w innej sytuacji , od lat pozbywają się ruskiego sprzętu. Nam wcisnęli Miga 29. Można się pozbyć ? Można ! A swoją drogą, to warto zadać sobie pytanie : Jaki potencjał bojowy ( obronny ) stanowi ten ruski sprzęt, i nie chodzi tylko o jakość ale i o ilość ! Jest moc : 28 Mig 29 18 Su 22 58 Mi 2 28 Mi 24 25 Mi 8 19 Mi 17 Takie dane znalazłem w necie. I jeśli te maszyny stanowią siłę naszej armii , to przypomina mi się takie hasło " Silni, Zwarci, Gotowi ". Ja nie odnoszę się do całokształtu sytuacji, tylko do oddawania Mi-24. Jeśli walczącej Ukrainie mogą przynieść korzyści to nam w sytuacji awaryjnej też. Jak Czesi "wycisnęli" się z MiGa-29 to potem 6 lat latali na MiG-23 i 21, a następne 6 na samych 21, model MF, a nie na żadnej zachodniej technice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) EDIT ---------------- jeszcze śmiglaki : + filmik : https://www.facebook.com/groups/1153690335138463/posts/1381755175665310/ Edytowane 22 Lipca 2022 przez M.A.V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Na bieżaco śledzę " Air Force Monthly i sporządzany z pewnym poślizgiem bilans strat obu stron . Generalnie straty w jetach są mniej wiecej równe z delikatnym wskazaniem na jedną lub drugą stronę w danym miesiącu . Innymi słowy żadna ze stron nie ma gamechangera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 (edytowane) Kilka dni temu gość z rosji napisał iż w rannym ataku na lotniska 24 lutego nie zniszczyli żadnego sprawnego samolotu bo te wystartowały wcześniej po info od amerykanów że się zaczęło Edytowane 24 Lipca 2022 przez em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 W dniu 17.07.2022 o 00:19, kopernik napisał: Nam wcisnęli Miga 29. Dziś są to samoloty ponad 30-letnie, a wtedy... Przekazanie czeskich MiGów dla naszego lotnictwa było w 1995. więc MiGi były u nas zaledwie od kilku lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 8 Sierpnia 2022 Share Napisano 8 Sierpnia 2022 W dniu 26.07.2022 o 09:55, Grzes napisał: Dziś są to samoloty ponad 30-letnie, a wtedy... Przekazanie czeskich MiGów dla naszego lotnictwa było w 1995. więc MiGi były u nas zaledwie od kilku lat. Był to czas, ze nie było niczego jeżeli chodzi o dostawy dla wojska . Polityka obronna sprowadzał się do realizacji częściowej programu " armia mniejsza , ale nowocześniejsza" poprzez zmniejszania jej rozmiaru bez unowocześniania. Wzięcie z Czech migów - 29 jawiło się jako dobry deal , bo za nasze sokoły je dostaliśmy . O zachodnich samolotach nikt nie myślał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Warto odnotować integrację AGM-88 HARM z MIGiem-29. Dla modelarzy szykuje się atrakcyjna konfiguracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Kacapy ukradli ukraińskiego czajnika Bo oznaczenia na pojazdach na to wskazuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Po prostu zdobyli. Co ciekawe - w lusterku widoczna jest kolejna ciężarówka ze śmigłowcem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 Ma podstawie takiej foty w NCIS doszli by czy i kiedy był wymieniany olej w przekładni wirnika ogonowego Ba nawet kto wymieniał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 33 minuty temu, mirage3 napisał: Ma podstawie takiej foty w NCIS doszli by czy i kiedy był wymieniany olej w przekładni wirnika ogonowego Ba nawet kto wymieniał... Horatio Caine z Miami podałby jeszcze dokładną godzinę wymiany tego ojeju 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2022 Share Napisano 9 Września 2022 Su-27 z HARM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 O, to jest prawdziwa atrakcja modelarska. Zapewne integracja podobna jak na mig 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 Kolejne rakiety nie trafiają w Su-25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 opis jest mylący.Zdjęty przez drona samolot to Su-34 ktory zrzuca bomby /to te wybuchy/ i odlatuje,na zblizeniu, w koncowce filmu widac slady po flarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Września 2022 Share Napisano 30 Września 2022 (edytowane) Co prawda wątek dotyczy współczesnej wojny nad Ukrainą ale jednak chciałem zadać pytanie trochę z innych czasów. Otóż na stronie http://ava.org.ru/index.htm "Pułki i samoloty ZSRR w II wojnie światowej" przy opisie 486.(12.) pułk lotnictwa myśliwskiego http://ava.org.ru/iap/486.htm widnieje zapis "Podczas wyzwalania Ukrainy Zachodniej podczas pracy bojowej został zestrzelony 1 samolot Polskich Sił Powietrznych." Czy ktoś wie o co chodzi? Co to był za samolot i jakie były okoliczności jego zniszczenia? Jeżeli mój wpis jest w nieprawidłowym miejscu proszę moderatorów o usunięcie/przeniesienie we właściwe. Edytowane 30 Września 2022 przez jmx62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Co jest? Temat umarł? Nic się nie dzieje w powietrzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi