Bercik Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Cześć, Straciłem serce do tego projektu po napaści na Ukrainę ale mimo wszystko postanowiłem dokończyć. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Niepotrzebnie, inne czasy, inny tyran, a na tym samolocie mógł nawet jakiś chachoł latać. Temat nie mój, ale wykonanie mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Bardzo ładny Podoba mi się "wymalowanie" powierzchni. Szkoda tylko, że "w całości" tylko jedno zdjęcie. Chętnie obejrzałbym go "w całości" z kilku ujęć a nie tylko z bliska. 5 minut temu, giberes napisał: a na tym samolocie mógł nawet jakiś chachoł latać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Bardzo fajny efekt końcowy, podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Mnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Bardzo ładny "dzbanuszek z inną gwiazdką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Pięknie zmalowany, podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Bardzo ładny model. Podoba mi się. Skromnie podniszczony tak jak lubię chociaż logika podpowiada, że jak na czerwonego operatora to powinien być bardziej ubabrany ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) 'Logika' może tu być w zgodzie z modelem. Generalnie te samoloty nie były używane szczególnie intensywnie. Parametry P-47 nie zgrywały się z potrzebami frontu wschodniego. Wprawdzie na ETO Thunderbolty znakomicie sprawdzały się zwalczając cele na ziemi, ale Rosjanie niemal nie dostrzegli tej możliwości. Zresztą, użycie P-47 wiązało się z różnymi problemami. Istnieje opinia, że samolot był zbyt zaawansowany technologicznie, by można go było skutecznie serwisować w realiach radzieckich pułków. Jakimś problemem mogła być logistyka - trudno o bardziej paliwożerny myśliwiec z tych czasów. Tak, czy inaczej P-47 skończył w jednostkach raczej 'tyłowych'. To 'niemal' powyżej jest zasługą jednostek floty północnej (sorki jeśli terminologia wychodzi mi koślawo - słabo się tu orientuję), gdzie przetestowano samoloty w roli szturmowej i zaakceptowano do służby. 255 IAP używał ich jeszcze rok po wojnie. Tu wykonywano loty operacyjne, ale to też nie była intensywność z frontowej szpicy. Głównie rozpoznanie i osłona morskich A-20. P-47 weszły do służby późno, jakieś starcia z Niemcami były wówczas już historią. 15 godzin temu, Bercik napisał: Straciłem serce do tego projektu Dziwie się, że w ogóle je miałeś. Co to za pomysł: stalinowski P-47 !? Ładny model. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 4 minuty temu, greatgonzo napisał: Dziwie się, że w ogóle je miałeś. Co to za pomysł: stalinowski P-47 !? Ładny model. Stalinowski stoi wysoko w skali ekstrawagancji. Meksykańskie, czy brazylijskie są dużo niżej w tej klasyfikacji. Podobno latały na rozpoznanie za Żelazną Kurtynę? Masz jakąś teorię tłumaczącą tą białą obwódkę przed wylotem z interculera? Jakieś uszczelnienie? Nie widziałem tego na amerykańskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Nie obracam się w tych rejonach. Nawet nie widziałem zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Dobrze, że go dokończyłeś bo wyszedł elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Bardzo podoba mi się zmalowanie i wykończenie. Gładka powierzchnia robi robotę. Swietnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 Cześć Panowie, bardzo dziękuję za ciepły odbiór 10 godzin temu, greatgonzo napisał: Co to za pomysł: stalinowski P-47 !? To tak w ramach powiększania kolekcji samolotów w obcych barwach. Jeszcze B-25 z gwiazdami jest w planach, kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 19 godzin temu, letalin napisał: Masz jakąś teorię tłumaczącą tą białą obwódkę przed wylotem z interculera? Jakieś uszczelnienie? Nie widziałem tego na amerykańskich. Może resztka niezamalowanego oznakowania USA Ciężko wytłumaczyć co człowiek radziecki miał na myśli, może tak znakowali ten wylot Model elegancki w "innym", ciekawym malowaniu. Sam mam w planach wydłubać kiedyś serię maszyn zachodnich przekazanych w użytkowanie ZSRRowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 Bardzo mi się podoba, subtelny weathering, świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Artek82 napisał: Może resztka niezamalowanego oznakowania USA Że niby jak? I dlaczego Amerykanie mieliby zostawić jakieś resztki? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 W dniu 3.04.2022 o 13:21, letalin napisał: Stalinowski stoi wysoko w skali ekstrawagancji. Meksykańskie, czy brazylijskie są dużo niżej w tej klasyfikacji. Podobno latały na rozpoznanie za Żelazną Kurtynę? Masz jakąś teorię tłumaczącą tą białą obwódkę przed wylotem z interculera? Jakieś uszczelnienie? Nie widziałem tego na amerykańskich. Moja teoria jest z realnego lotnictwa, choć nie wojskowego. Zwykłe ostrzeżenie wszystkićh iż jest tam dziura i ruchoma zasłonka. Otóż kilka lat temu dyzurny portu imienia...podał na wieze iż kołujący samolot ma dziure w kadłubie.Kontrolerzy oczywiście w radio ...Janek 33 masz dziure w tylnej części kadłuba . Chłopy w szoferce mieli obowiazek wrócić na stanowisko.Zamieszanie, wszyscy co maja nasłuch na radio w samochody i pod samolot .Przybył też gość który rozpetał to piekło. Przyjechali inzyniery od tego bolida z zapytaniem gdzie ta dziura ? padło tu, o tu popatrzyli i spytali czy mówi poważnie .Chłop zaczoł coś przeczuwać i bladł w oczach .W tzw miedzyczasie podstawili schody i zszedł cpt.przywitał chłopów i spytał o tę sama dziure. Chłop już słabszy wskazał wylot powietrza zamykany po starcie zasłonką. Nie chcecie wiedzieć co się działo dalej... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Kwietnia 2022 Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, em napisał: Otóż kilka lat temu dyzurny portu imienia...podał na wieze iż kołujący samolot ma dziure w kadłubie. No to się chłop wykazał . Biorąc pod uwagę dobór personelu do służby dyżurnej nie zdziwiłbym się gdyby to było u mnie w porcie, ale nie pamiętam takiej historii . Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, giberes napisał: Taki? Dokładnie ten, pudełkowy. https://www.mojehobby.pl/products/B-25J-Mitchell-Foreign-Air-Force.html Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Bercik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Kwietnia 2022 Share Napisano 5 Kwietnia 2022 Ciekawy model, przyciąga uwagę nietypowym zestawieniem typu, koloru i oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi