Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.03.2025 o 08:00, Xmen napisał:

Ja wiem że ten model to będzie arcydzieło ale mam pytanie do znawców tematu.

Czy ten samolot w oryginale był taki płaski w zaznaczonym miejscu ?

IMG_20250322_075338.jpg

1 godzinę temu, KFS-miniatures napisał:

Kwestia "płaskości" lub też jej braku pozostała nadal nierozstrzygnięta.

W dniu 22.03.2025 o 08:00, Xmen napisał:

Ja wiem że ten model to będzie arcydzieło ale mam pytanie do znawców tematu.

Czy ten samolot w oryginale był taki płaski w zaznaczonym miejscu ?

IMG_20250322_075338.jpg

Czyli ponownie mamy tu stwierdzenie ''Nie znam się ale się wypowiem''. A może po prostu wystarczy popatrzeć na zdjęcia? A gdybyś jeszcze nie był przekonany bo np. same słabe fotki masz.... to podpowiem tak, był taki

• Haha 1

4 minuty temu, zegeye napisał:

Czyli ponownie mamy tu stwierdzenie ''Nie znam się ale się wypowiem''. A może po prostu wystarczy popatrzeć na zdjęcia? A gdybyś jeszcze nie był przekonany bo np. same słabe fotki masz.... to podpowiem tak, był taki

"Kulturalna" odpowiedź przedstawiciela producenta.Nie pierwsza zresztą.

To trochę nieporozumienie, i to podwójne.

Po pierwsze rzeczywiście to stare zdjęcie niepomalowanego modelu bez silnika, sklejonego z testowych, trochę jeszcze pokrzywionych wyprasek może wzbudzać wątpliwości. Często się zdarza, że niegotowa forma na etapie testów "trzyma wypraskę" utrudniając jej wyciągnięcie, i dlatego takie testowe wypraski bywają nieco zdeformowane i tak było też w tym przypadku (a oświetlenie na zdjęciu też nie pomogło).

Załączam parę obrazków które pokazują, jak wygląda prawdziwy samolot, render, plan fabryczny, i jak to wygląda w gotowym modelu. Nasz model jest zgodny z planami fabrycznymi i prawdziwym samolotem. To jest w ogóle bardzo ciekawy kształt, beczkowaty, w kierunku silnika szybko zmieniający się w stronę koła, ale nigdy do koła nie dochodzący - potem przecież do tego samego kadłuba dołączono silnik rzędowy i powstała P-40!

A po drugie Zbyszek "zegeye" nie jest "przedstawicielem firmy", chociaż oczywiście w Arma Hobby pracuje. Ale nie jako przedstawiciel, tylko jako grafik (bardzo dobry z resztą). Więc wypowiada się na Forum w swoim własnym, a nie w Arma Hobby imieniu. 

Pozdrawiam Was!

Grzegorz Mazurowski

przedstawiciel Arma Hobby w mediach społecznościowych i na forach, redaktor bloga Armahobbynews.pl

PS. przy okazji wrzucam także fotkę jak wyglądało płótno na usterzeniu.

plan.jpg

foto warbird.jpg

render.jpg

foto gotowy 2.jpg

usterzenie płótno.jpg

ogon.jpg

Cu75 420 1200.jpg

Edytowane przez GrzeM
  • Like 6
  • Thanks 3

8 godzin temu, Tainan41 napisał:

A teraz pomniejszamy je 72 razy i co zostaje? 😛

Bardzo ładnie ponitowany ClearProp. Jesli puszczą w końcu swojego Hawka ze składanym podwoziem to będzie trudny wybór.

Edytowane przez Qz9

Godzinę temu, HKK napisał:

Też mam takie wrażenie

image.thumb.png.339f8233621f6661fd77963cee6fd0e8.png

ej bo może ja się nie znam bo tylko prostym sklejaczem jestem, ale serio komuś się bardziej podoba takie zassane płótno na lotkach?? Że bardziej realistyczne??

Przecież to musiała by być albo luźna szmata albo ewentualnie  do modelu w locie przy maksymalnie wychylonych lotkach (ale znowuż tylko jedna, 2ga powinna inaczej wyglądać) tak czy inaczej efekt grubo przesądzony. 

Nawet na zdjęciach powyżej widać że lotki nie mają takiego ugięcia płótna ( bo generalnie dobrze naciągnięte płótno praktycznie jest płaskie...)

P.s. dla jasności że nie jestem w twardym elektoracie żadnej z opcji, znowuż kadłub nitowany CP jednak bierze górę ... No i napisy na ster 

Pozdr ww

• Like 2

11 minut temu, wuwumaster napisał:

ewentualnie  do modelu w locie przy maksymalnie wychylonych lotkach

nie muszą być wychylone. w locie te powierzchnie są naprawdę wcale wyraźnie zassane pomiędzy wręgami. co zresztą nie dziwi, patrząc na to, jak pracować potrafi metalowe poszycie.

image.png.a36c1bb088f0c0ae1155e10a643a097d.png

Natomiast w przypadku plastikowej zabawki jest to rzecz absolutnie umowna, podobnie jak wgłębne linie podziału czy nitowanie (szczególnie również wgłębne).