krzy65siek Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca 7 godzin temu, zloty napisał: P-40 no wreszcie https://www.armahobby.pl/70094-curtiss-hawk-81-a2.html?hash=4124d1af9a7ea1f5bece2c836dcc1e82 W końcu. Bałem się, że nic w tym roku do kupienia nie będzie. Cytuj
jachud3 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Bedrzich napisał: W 48 też by się przydał… Ale - może edek pójdzie za ciosem czyli po wersjach E-N wyda te najwcześniejsze P-40tki… Jeśli dobrze kojarzę to najpierw ma być jeszcze F/L, ale kniaź potwierdzał też B/C. Trzeba poczekać Edytowane 13 Czerwca przez jachud3 Cytuj
jachud3 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca (edytowane) Edit: dubel, do usunięcia Edytowane 13 Czerwca przez jachud3 Cytuj
zatras Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca 9 godzin temu, zloty napisał: P-40 no wreszcie https://www.armahobby.pl/70094-curtiss-hawk-81-a2.html?hash=4124d1af9a7ea1f5bece2c836dcc1e82 Mają plany stworzone przez ,,mistrza''Japończyka Jumpei Temma to korzystają na całego , a co z tej współpracy się urodzi??? Przy P-36 też korzystali i Jumpei Temma musiał poprawiać model powstały z jego planów Cytuj
Qz9 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca O! to już wiadomo coKniaź za chwilę będzie drążył...pewnie na Eday ogłosi P-40 w 72 za 2-3 miesiące dostępne. Cytuj
Dzejo Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca (edytowane) 11 godzin temu, Qz9 napisał: O! to już wiadomo coKniaź za chwilę będzie drążył...pewnie na Eday ogłosi P-40 w 72 za 2-3 miesiące dostępne. nie miałbym nic przeciwko Edkowej P-40N w 1/72 Edytowane 14 Czerwca przez Dzejo Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca 4 godziny temu, Dzejo napisał: nie miałbym nic przeciwko Edkowej P-40N w 1/72 Pytanie, czy będą chcieli wejść w drogę Special Hobby, z nimi akurat raczej dobrze żyją. Cytuj
letalin Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca W dniu 13.06.2026 o 19:44, zatras napisał: Mają plany stworzone przez ,,mistrza''Japończyka Jumpei Temma to korzystają na całego , a co z tej współpracy się urodzi??? Przy P-36 też korzystali i Jumpei Temma musiał poprawiać model powstały z jego planów Akurat ten problem w P-36 został przez AH poprawiony. Jumpei to opisał na swoim blogu. https://soyuyo.main.jp/h75/h75.html#tuiki Japończyk zauważył problem, ale na swoim blogu opisał go jako kompromis dla spasowania obu wersji limuzyny kabiny. Nie da się jej zrobić w 1/72 tak cienkiej, żeby zarówno otwarta i zamknięta pasowała bez małego odstępstwa od planów. Przy okazji mogę sprzedać coś, o czym japoński Mistrz może nie wie. W AH nie biorą jego planów bez dokładnej weryfikacji. Pierwsze zdjęcie po modyfikacji dyskutowanego problemu. Cytuj
ArtuRze Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca Przecież geneza tego rozdęcia była zupełnie inna i nie miała nic wspólnego z limuzyną: 1 Cytuj
letalin Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca 8 minut temu, ArtuRze napisał: Przecież geneza tego rozdęcia była zupełnie inna i nie miała nic wspólnego z limuzyną: OK, widocznie Japończyk tak to zinterpretował, podawałem z przetłumaczonego przez Google jego wpisu. Jeśli AH pójdzie za jego rysunkami, to zaznaczyłem na pomarańczowo moje priorytety. 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca W dniu 8.06.2026 o 22:22, barszczo napisał: Karuzela wersji ruszyła: Słów kilka o malowankach wersji z granatnikami: https://armahobbynews.pl/blog/2026/06/27/messerschmitt-me-262-a-1a-z-wyrzutniami-wgr-21-70084/?utm_term=WGr.21&utm_campaign=PL-Newsletter-WGr.21+2026-06-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click Pozdr ww Cytuj
BRAVO112 Napisano 28 Czerwca Napisano 28 Czerwca tak, ale.....w Bundesarchiv Me262 a1 to jest "rote Eins " a nie zielone..... 1 Cytuj
mirage3 Napisano 28 Czerwca Napisano 28 Czerwca Samolot Sinnera we wszystkich opracowaniach ma zieloną jedynkę pod godłem JG7. Ma też niebiesko-czerwony pas na ogonie, porównaj odcienie to się temat może rozstrzygnie Cytuj
BRAVO112 Napisano 28 Czerwca Napisano 28 Czerwca w jednym miejscu pisza tak, a w drugim troche inaczej...... dobrze, ze nie chodzi o skrzyzowanie ze światlami chociaz.... Cytuj
kamilzoszak Napisano 28 Czerwca Napisano 28 Czerwca I cyk... wyczuwam kolejną wojenkę o rozpoznawanie kolorów z czarno białego zdjęcia 1 Cytuj
letalin Napisano 28 Czerwca Napisano 28 Czerwca Zaraz tam wojenkę. Ja się na teutońskich samolocikach nie znam, więc chętnie poczytam dyskusję światłych ludzi. Czasem zdjęcie nie jest jedynym dowodem. Są wspomnienia, są regulaminy. Cytuj
mirage3 Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca (edytowane) Delikatne zajawki wyprasek co by nie odpalać burzy... >>KLIK<< Oraz kolejne pudłko z Hayate do kompletu. >>KLIK<< Edytowane 12 Lipca przez mirage3 2 Cytuj
barszczo Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca 28 minut temu, mirage3 napisał: Delikatne zajawki wyprasek co by nie odpalać burzy... Na pewno wygląda lepiej niż Airfix. 1 Cytuj
India Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Cieszy mnie każdy nowy polski model. Nie każdy kupię, mam swoje przyzwyczajenia, ale doceniam wkład pracy. PS : nowy, nie znaczy przepak wyprasek starych jak świat 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca (edytowane) W dniu 12.07.2026 o 10:37, mirage3 napisał: Delikatne zajawki wyprasek co by nie odpalać burzy... >>KLIK<< Oraz kolejne pudłko z Hayate do kompletu. >>KLIK<< Nowinki tak rozgrzały internet że aż serwer Army padł... Edytowane 14 Lipca przez wuwumaster Cytuj
barszczo Napisano 21 Lipca Napisano 21 Lipca Malowanki na P-40 przedstawione na jeszcze ciepłym blogu Army. Są też kalki i układ ramek: https://armahobbynews.pl/blog/2026/07/21/curtiss-hawk-81-a2-flying-tigers-pierwszy-model-z-nowej-rodziny-curtiss-hawk-81-tomahawk-ii-i-p-40b-c-70094/ 1 Cytuj
Maxy Napisano 22 Lipca Napisano 22 Lipca Czy ktoś może pokazac zdjęcie tego P-51D VLR z malym prętem podkadlubowej anteny? W sekcji IBG specjaliści oceniają szerokośc liter na Su-20 to ja chcę wiedzieć czy dlugośc tego patyka jest dobra. 2 Cytuj
martinello Napisano 25 Lipca Napisano 25 Lipca Ciekawostki o nowym F4F-3, zanim pojawi się recenzja u KFS... Model jak wiadomo jest opracowany od nowa, nie ma wspólnych ramek z wcześniejszym F4F-4. Ale jest kilka różnic technicznych w datalach. 1. W kabinie lewy panel jest teraz jako 1 część, wcześniej były dwie, 2. Przedział podwozia jest (niestety) pozbawiony detali tyłu silnika, sprężarek i ramy mocowania silnika. Wieje tam pustķą jak w modelu FM-2, 3. Silnik nie ma typowych dotychczas dla ARMY osobno doklejanych popychaczy zaworów - odlano je razem z cylindrami, 4. Podwozie jest inaczej (moim zdaniem lepiej) pomyślane i łatwiejsze do sklejenia, 5. Celownik jest z przeźroczystego plastiku. Cytuj
wuwumaster Napisano 26 Lipca Napisano 26 Lipca (edytowane) Całkiem sympatyczny artykuł na blogu Army, przedstawiający w pigułce historię AVG wraz z użytkowaniem Hawka 81 /P-40: https://armahobbynews.pl/blog/2026/07/25/dlaczego-hawk-81-a2-byl-najlepszym-wyborem-dla-flying-tigers-70094/ Pozdr ww Edytowane 26 Lipca przez wuwumaster 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi