BRAVO112 Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca po prostu nie ma zapotrzebowania. Prawa rynku..... Cytuj
barszczo Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia Kolejny model z próbnych wtrysków, wydaje się być lepszy niż poprzednik. Według zapowiedzi Army, właśnie ruszyła produkcja: 2 Cytuj
Moses Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html 1 Cytuj
Tainan41 Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia 6 godzin temu, Moses napisał: Jako ze wpadł mi w ręce nowy F4F-3, dziś zamiast sklejać modele, porównałem go sobie do starszego zestawu F4F-4 Army, o czym napisałem na blogu https://mosesworkshop.blogspot.com/2026/08/wildcaty-dwa-czyli-subiektywna-rzecz-o.html Kilka uwag do Twojego wpisu. 1. Maski. Nie masz ich w swoim pudełku F4F-4, ponieważ jest to edycja bez masek. W tzw. Expert maski są. 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. 3. Stojak - akurat to jest fajny ficzerek. Cytuj
Moses Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Nie narzekam na brak masek w F4F-4, ciesze sie ze są w nowym zestawie. 3 godziny temu, Tainan41 napisał: 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. no nie ma, bo FM-2 poprostu juz nie mial tego. Za to jest imitacja tylnej części silnika, a w nowym zestawie nawet tego brakuje. Co do 3 pktu, nie bede się odnosił do tego, bo jeden rabin mów tak a inny tak Cytuj
martinello Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Cześć. Co do uwagi nr 2 - też uważam, że to błąd. Ale F4F-3 miał różne silniki, co ważne z różnymi sprężarkami, co powodowało znaczne różnice w wygłądzie ściany ogniowej w przedziale podwozia i koniecznośc umieszczenia na ramkach części alternatywnych. Liczę na jakieś dodatki do wydruku, tym bardziej że będę chciał szykować budowę F4F-3A. 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 10 Sierpnia Napisano 10 Sierpnia 1/72 Me-262A-1a/WGr.21 - Arma Hobby #zdrada 1 Cytuj
Tainan41 Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... 9 Cytuj
Xmen Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia 7 godzin temu, Tainan41 napisał: A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... Ciekawe ale czekam na wersję z innym skrzydłem. Cytuj
ArtuRze Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia W dniu 8.08.2026 o 05:50, Tainan41 napisał: 2. Wnętrze wnęk. W FM-2 też nie ma chłodnic i całego innego ustrojstwa. SBS właśnie rozwiązał ten problem, a ja przestaję tym samym modyfikować we Fusion360 silnik od Soyuyo tak, by pasował konfiguracyjnie dla F4F. https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72106/wildcat-f4f-3-undercarriage-bay-update-set-for-arma-hobby https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72104/wildcat-f4f-3-engine---exhaust-set-for-arma-hobby-kit https://www.sbsmodel.com/model/SBS-72105/wildcat-f4f-3-4-intercooler-scoops-for-arma-hobby-kit 2 Cytuj
panDespota Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Arma albo ktoś od dodatków nie myślał żeby zrobić drukowane części do wykonania Wildcata ze złożonymi skrzydłami? Takim żeby po ich odcięciu wkleić w pustą przestrzeń między połówkami skrzydeł. Jak nie, może warto by... Edytowane 19 Sierpnia przez panDespota Cytuj
zatras Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia W dniu 18.08.2026 o 17:44, Xmen napisał: czekam na wersję z innym skrzydłem. Ja też, ale się chyba nie doczekamy Cytuj
Xmen Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 7 minut temu, zatras napisał: Ja też, ale się chyba nie doczekamy Nawet jak nie będzie jakoś to przeżyję. Cytuj
HKK Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia W dniu 18.08.2026 o 09:11, Tainan41 napisał: A we wrześniu...W pudełku malowania z Francji 1940, Vichy i Finlandia... Ale purquois H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2 Cytuj
Tainan41 Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 3 minuty temu, HKK napisał: Ale purquois H75 A1 skoro A1 obejmowała numery seryjne od 1 do 100? Na pudełku egzemplarz n0 130 czyli A2 Je ne sais pás Monsieur. Cytuj
JBZ Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie. Cytuj
HKK Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 2 minuty temu, JBZ napisał: Cyfra po A oznaczała serię/zamówienie. Pierwsze ok. 40 szt A2 było identyczne z A1 jeśli idzie o silnik i uzbrojenie. I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130. Cytuj
Jostein Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 29 minut temu, HKK napisał: I właśnie dlatego egzemplarz 130 należy do serii A2. A z tymi 40-ma identycznymi to owszem, tak piszą. Ale są zdjęcia egzemplarzy między 100 a 140 któe mają km-y w skrzydłach. Tak jak np. ten 130. H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1. 1 Cytuj
HKK Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 1 godzinę temu, Jostein napisał: H75A-2 miał otrzymać uzbrojenie w płacie złożone z czterech kaemów, ale pierwsza czterdziestka otrzymała płat identyczny jak w wersji H75A-1. Dzięki. Nauczka, żeby nie pisać z pamięci. Z serią A1 sprawdzałem dla pewności. Z km-ami nie... Cytuj
iras67 Napisano 20 Sierpnia Napisano 20 Sierpnia (edytowane) 18 godzin temu, Jostein napisał: H75A-1 miał zamontowane w płacie dwa karabiny maszynowe. Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A, czyli bez uzbrojenia. Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło? Edytowane 20 Sierpnia przez iras67 Cytuj
HKK Napisano 20 Sierpnia Napisano 20 Sierpnia 39 minut temu, iras67 napisał: Można wiedzieć skąd taka informacja jest, źródło? Np "Curtiss HAWK H-75 in French Service" z Mushroom Publications: 18 godzin temu, Jostein napisał: Jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak w P-36A Tego akurat nie znalazłem. Jest zdjęcie 1-szego egzemplarza A1 bez km-ów w skrzydłach, ale jeszcze z prób w USA. Natomiast zdjęcie nowo zmontowanego we Francji egz. nr 4 już wyraźnie pokazuje te karabiny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi