Roland_Sebastian Napisano 27 Lutego 2023 Autor Napisano 27 Lutego 2023 Na blogu zamieściłem recenzję najnowszego zestawu od Army: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2023/02/ki-84-hayate-special-attack-units-172.html 2 Cytuj
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 Arma rozesłała newsa ze stanem przygotowań do Hurricane w 48. Pokazali gotową ramkę oszklenia i skrzydło. Skrzydło niestety "pełne" bez osobnych klap i lotek... Kadłub I ramka wspólną jeszcze nie są gotowe. Termin zapowiadany na dystrybucję modelu to oczatek maja, przedsprzedaż- końcówka kwietnia. O nowościach 72 nie napisali nic. Cytuj
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 Obawiam się że będzie droższy niż Revell w 1:32... Cytuj
Xmen Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 9 minut temu, barszczo napisał: Obawiam się że będzie droższy niż Revell w 1:32... Ale za to najlepszy na świecie i do tego polskiej firmy.To jest wprost bezcenne. Cytuj
zatras Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 9 minut temu, Xmen napisał: Ale za to najlepszy na świecie i do tego polskiej firmy.To jest wprost bezcenne. Bezapelacyjnie Pawle ! AHa.... już samo to że z,, polskie firmy' czyni go wartym wszystkich pieniędzy-co tam jakiś germański Revrll 1 Cytuj
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Czyli to będzie Hurricane na skalę naszych możliwości, którym będziemy otwierać oczy niedowiarkom. Będzie nasz, przez nas wykonany i nie będzie to masze ostatnie słowo. I będzie droższy niż większy Revell, i Edek w wersji ProfiPack po podwyżkach... Mam cichutką nadzieję że jednak nie. choć jak mówią nadzieja matką itd. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez barszczo 2 Cytuj
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) No, start model ma niezły. Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. I nie pomoże mu, nawet jak zostanie modelem roku. No cóż. Polskie piekiełko z odrobina sarkazmu i katastrofizmu Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez martinello 1 Cytuj
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 27 minut temu, martinello napisał: No, start model ma niezły. Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. Czy będzie klapą rynkową to się dopiero okaże, choć myślę że nie. Ja się niestety obawiam o cenę i temu dałem wyraz w swoim wpisie. W pudełku dostaniemy wypraski z kalkami i jakąś pierdółką na zachętę, a zapłacimy więcej jak za Edka na wypasie po podwyżkach. Tak będzie, nie kłamię. A Hurriego i tak kupię bo uwielbiam ten samolot. 2 Cytuj
zatras Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, martinello napisał: Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. A Ty kto -Nostradamus jakiś ,czy jak ??? dlaczego taki wniosek ,że będzie klapa . Faktem jest ,że model rodzi się w ,,bólach" , ale pewnie jak się kiedyś tam ,,urodzi''to będzie to model nie ,, na skalę naszych możliwości'',ale na skale całej ludzkości , taki najlepsiejszy na planecie Ziemia . No i z Twojej przepowiedni wynika że będzie ,,naj roku'' -Viva la AH'a Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez zatras 1 Cytuj
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Spoko. Ja hurasia w 48 I tak kupię ( mimo że nie moja skala), a na lotki jako monolit narzekam, bo mogę Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez martinello Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, martinello napisał: a na lotki jako monolit narzekam a po co Czesi " zyletki" robia? 1 Cytuj
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 No, zyletką nie wypełnię wnętrza skrzydła po odciętej lotce, nie zrobię zawiasów itp. Poza tym stracę trochę roboczogodzin... Po prostu lubię jak wszystkie powietzchnie sterowe są oddzielne, szczególnie w 48. Cytuj
letalin Napisano 2 Kwietnia 2023 Napisano 2 Kwietnia 2023 ludzie dawno temu mówili, że AH powinna przeskalować swojego 1/72 i będzie git, bo ich mały Hurricane robił wrażenie wystarczająco szczegółowego nawet jak na 1/48. To nie będzie jednak przeskalowany maluch, a zupełnie nowa konstrukcja i będzie ciekawszy i mimo lotek ze skrzydłami bogatszy od Revella 1/32. Ma fajny, genialny pomysł z armatkami. I parę rzeczy, które wyszły z dokładnego zbadania konstrukcji, a czego nikt wcześniej nie zrobił, bo nie wiedział. No i dwa kółka ogonowe, czego 1/32 z popularnej, zabawkarskiej niemieckiej firmy nie ma. Kiedyś AH zrobi też Hurricane 1/32 i będzie na poziomie 1/24. Mam nadzieję, że z osobnymi lotkami. AH ma jednak konkurencję w tym temacie. HobbyBoss już wydał Mk.I i zapowiada Mk.IIC i D, a Eduard chce zrobić swoje, albo tylko tak mówi, żeby ludzie czekali na możliwość porównania. 1 1 Cytuj
martinello Napisano 3 Kwietnia 2023 Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja zapodałem kilka postów wyżej konstruktywna krytykę modelu nie posuwając się do krytykanctwa. No cóż, na dzień dzisiejszy,y mam dwa modele w 48 - wildcata i spitfire I Eduarda. W obydwu lotki są osobno, tak jak i pozostałe powierzchnie sterowe. Myślałem, że to norma w nowoczesnych modelach, więc się lekko zasmuciłem widząc pełny płat. Ja lubię lekko "trącić" powierzchnię sterowe, bo uważam, że dodaje to modelowi realizmu. Sama czeska zyletka o której pisał bravo to trochę za mało. To co napisał letalin sprawia, że jeszcze bardziej czekam na model. Może w następnym płacie do kolejnej wersji hurasia AH wysłucha mojego postulatu. Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez martinello 2 Cytuj
letalin Napisano 3 Kwietnia 2023 Napisano 3 Kwietnia 2023 17 minut temu, martinello napisał: Sama czeska zyletka o której pisał bravo to trochę za mało. Ja tam się udzielałem jako konsultant. Bez prawa głosu jeśli chodzi o całościową wizję, bo inaczej do dzisiaj byliby na etapie projektowania alternatywnego kadłuba z odmiennym sposobem mocowania płótna na jego tylnej części, a obudowa chłodnicy byłaby z 4 części więcej i byłby nawet Merlin w środku. Wygrała opcja prostoty i czeskiej żyletki dla ambitniejszych. Cytuj
zenek_65 Napisano 6 Kwietnia 2023 Napisano 6 Kwietnia 2023 Zestaw ma mieć ok 120 części w porównaniu do 50 elementów z zestawu 72 2 Cytuj
greatgonzo Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 ARMA HOBBY producent modeli plastikowych Naszą misją jest zapewnienie modelarzom jak największej satysfakcji z budowania modeli. Dążymy do tego, aby nasze modele były wiernymi kopiami historycznych maszyn, które łączą wysoką jakość szczegółów i łatwy montaż. Wszystko to, co umożliwia modelarzowi zbudowanie miniaturowej repliki tak szybko, jak to możliwe. Tak aby zacząć malowanie i weathering bez zbędnej zwłoki. Podkreślenie moje. Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka, to następny zestaw AH powinien być chyba w konfiguracji gotowy do malowania. Czy to rzeczywiście jest realny obraz obecnego modelarstwa, czy tylko niefortunnie sformułowany slogan? 1 2 Cytuj
lord_karton Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 W tym przypadku to pewnie skrót myślowy. Armie już się wcześniej dostawało za podobne potknięcia np. gdy napisali, że z zestawu Cobry można zbudować 'wszystkie wersje' czy coś w ten deseń. Arma raczej nie zatrudnia copywritera i się pojawia taki weathering językowy i kalki Też mi się to nie podoba, a jestem tylko przeciętnym użytkownikiem tego pięknego langłydża. 'Jeśli wiesz co chcę powiedzieć' Cytuj
TM48 Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka Nie budowanie, tylko robienie riserczu, poprawianie błędów, dorabianie drobiazgów, pasowanie niepasujących części, szpachlowanie dziur. 2 Cytuj
giberes Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 Dokładnie, jeżeli ktoś nie wie, co to jest "zbędna zwłoka" przy budowie modelu, niech kupi sobie A-model. Wtedy zrozumie, ile jest zbędnych czynności między budową a malowaniem. 2 Cytuj
lord_karton Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 Zaraz się dowiem, że sklejając A-modele zajmuję się poprawiarstwem a nie modelarstwem Cytuj
wuwumaster Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 Oj tam oj tam czepianie się niezgrabnego hasła reklamowego Tymczasem w Martoli jest zapowiedź i cena-> 198,00 nadwiślańskich złotylionów: https://www.martola.com.pl/pl307/produkty107611/hurricane_mk_iic Pozdr ww Cytuj
letalin Napisano 14 Maja 2023 Napisano 14 Maja 2023 17 godzin temu, greatgonzo napisał: Tak aby zacząć malowanie i weathering bez zbędnej zwłoki. Podkreślenie moje. Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka, to następny zestaw AH powinien być chyba w konfiguracji gotowy do malowania. Czy to rzeczywiście jest realny obraz obecnego modelarstwa, czy tylko niefortunnie sformułowany slogan? Modele 1/72 są wg mnie obecnie zbyt skomplikowane. Tamiya robi zadziwiająco proste, niekoniecznie doskonałe, ale uznawane za wzorzec miniatury w 1/72. Uznawane za świetnie spasowane, b.proste w montażu. Sądzę, że w tym kierunku ciąży AH w 1/72. Jedna duża ramka, mała ramka ze szkłem i kalkomania. Do złożenia w weekend. Wg mnie 1/72 nie potrzebuje maksymalnej komplikacji, setek części, a prostoty i co za tym idzie niższej ceny. Nawet kosztem uproszczeń i skrótów. Odbiorca ma być już z pokolenia nastolatków, żeby dał radę Dziadersy nich sobie waloryzują, albo kleją 1/48. Cytuj
arhtus Napisano 15 Maja 2023 Napisano 15 Maja 2023 Ciekawa strategia. Najpierw firma dąży do jak największej dokładności odwzorowania, a potem chce znowu maksymalnie upraszczać model Upraszcza, wyrzuca dodatki i to wszytko oczywiście dla dobra klienta, no i obniżenia ceny, która ostatecznie i tak jest windowana w kosmos 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi