Roland_Sebastian Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Na blogu zamieściłem recenzję najnowszego zestawu od Army: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2023/02/ki-84-hayate-special-attack-units-172.html 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 A taka Kobre mam z/BEMOWA 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Arma rozesłała newsa ze stanem przygotowań do Hurricane w 48. Pokazali gotową ramkę oszklenia i skrzydło. Skrzydło niestety "pełne" bez osobnych klap i lotek... Kadłub I ramka wspólną jeszcze nie są gotowe. Termin zapowiadany na dystrybucję modelu to oczatek maja, przedsprzedaż- końcówka kwietnia. O nowościach 72 nie napisali nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Obawiam się że będzie droższy niż Revell w 1:32... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 9 minut temu, barszczo napisał: Obawiam się że będzie droższy niż Revell w 1:32... Ale za to najlepszy na świecie i do tego polskiej firmy.To jest wprost bezcenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 9 minut temu, Xmen napisał: Ale za to najlepszy na świecie i do tego polskiej firmy.To jest wprost bezcenne. Bezapelacyjnie Pawle ! AHa.... już samo to że z,, polskie firmy' czyni go wartym wszystkich pieniędzy-co tam jakiś germański Revrll 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Czyli to będzie Hurricane na skalę naszych możliwości, którym będziemy otwierać oczy niedowiarkom. Będzie nasz, przez nas wykonany i nie będzie to masze ostatnie słowo. I będzie droższy niż większy Revell, i Edek w wersji ProfiPack po podwyżkach... Mam cichutką nadzieję że jednak nie. choć jak mówią nadzieja matką itd. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez barszczo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) No, start model ma niezły. Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. I nie pomoże mu, nawet jak zostanie modelem roku. No cóż. Polskie piekiełko z odrobina sarkazmu i katastrofizmu Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez martinello 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 27 minut temu, martinello napisał: No, start model ma niezły. Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. Czy będzie klapą rynkową to się dopiero okaże, choć myślę że nie. Ja się niestety obawiam o cenę i temu dałem wyraz w swoim wpisie. W pudełku dostaniemy wypraski z kalkami i jakąś pierdółką na zachętę, a zapłacimy więcej jak za Edka na wypasie po podwyżkach. Tak będzie, nie kłamię. A Hurriego i tak kupię bo uwielbiam ten samolot. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, martinello napisał: Jeszcze się nie pokazał a już wiadomo że będzie klapą rynkowa. A Ty kto -Nostradamus jakiś ,czy jak ??? dlaczego taki wniosek ,że będzie klapa . Faktem jest ,że model rodzi się w ,,bólach" , ale pewnie jak się kiedyś tam ,,urodzi''to będzie to model nie ,, na skalę naszych możliwości'',ale na skale całej ludzkości , taki najlepsiejszy na planecie Ziemia . No i z Twojej przepowiedni wynika że będzie ,,naj roku'' -Viva la AH'a Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez zatras 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Spoko. Ja hurasia w 48 I tak kupię ( mimo że nie moja skala), a na lotki jako monolit narzekam, bo mogę Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez martinello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, martinello napisał: a na lotki jako monolit narzekam a po co Czesi " zyletki" robia? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 No, zyletką nie wypełnię wnętrza skrzydła po odciętej lotce, nie zrobię zawiasów itp. Poza tym stracę trochę roboczogodzin... Po prostu lubię jak wszystkie powietzchnie sterowe są oddzielne, szczególnie w 48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 ludzie dawno temu mówili, że AH powinna przeskalować swojego 1/72 i będzie git, bo ich mały Hurricane robił wrażenie wystarczająco szczegółowego nawet jak na 1/48. To nie będzie jednak przeskalowany maluch, a zupełnie nowa konstrukcja i będzie ciekawszy i mimo lotek ze skrzydłami bogatszy od Revella 1/32. Ma fajny, genialny pomysł z armatkami. I parę rzeczy, które wyszły z dokładnego zbadania konstrukcji, a czego nikt wcześniej nie zrobił, bo nie wiedział. No i dwa kółka ogonowe, czego 1/32 z popularnej, zabawkarskiej niemieckiej firmy nie ma. Kiedyś AH zrobi też Hurricane 1/32 i będzie na poziomie 1/24. Mam nadzieję, że z osobnymi lotkami. AH ma jednak konkurencję w tym temacie. HobbyBoss już wydał Mk.I i zapowiada Mk.IIC i D, a Eduard chce zrobić swoje, albo tylko tak mówi, żeby ludzie czekali na możliwość porównania. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja zapodałem kilka postów wyżej konstruktywna krytykę modelu nie posuwając się do krytykanctwa. No cóż, na dzień dzisiejszy,y mam dwa modele w 48 - wildcata i spitfire I Eduarda. W obydwu lotki są osobno, tak jak i pozostałe powierzchnie sterowe. Myślałem, że to norma w nowoczesnych modelach, więc się lekko zasmuciłem widząc pełny płat. Ja lubię lekko "trącić" powierzchnię sterowe, bo uważam, że dodaje to modelowi realizmu. Sama czeska zyletka o której pisał bravo to trochę za mało. To co napisał letalin sprawia, że jeszcze bardziej czekam na model. Może w następnym płacie do kolejnej wersji hurasia AH wysłucha mojego postulatu. Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez martinello 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 17 minut temu, martinello napisał: Sama czeska zyletka o której pisał bravo to trochę za mało. Ja tam się udzielałem jako konsultant. Bez prawa głosu jeśli chodzi o całościową wizję, bo inaczej do dzisiaj byliby na etapie projektowania alternatywnego kadłuba z odmiennym sposobem mocowania płótna na jego tylnej części, a obudowa chłodnicy byłaby z 4 części więcej i byłby nawet Merlin w środku. Wygrała opcja prostoty i czeskiej żyletki dla ambitniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Zestaw ma mieć ok 120 części w porównaniu do 50 elementów z zestawu 72 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 ARMA HOBBY producent modeli plastikowych Naszą misją jest zapewnienie modelarzom jak największej satysfakcji z budowania modeli. Dążymy do tego, aby nasze modele były wiernymi kopiami historycznych maszyn, które łączą wysoką jakość szczegółów i łatwy montaż. Wszystko to, co umożliwia modelarzowi zbudowanie miniaturowej repliki tak szybko, jak to możliwe. Tak aby zacząć malowanie i weathering bez zbędnej zwłoki. Podkreślenie moje. Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka, to następny zestaw AH powinien być chyba w konfiguracji gotowy do malowania. Czy to rzeczywiście jest realny obraz obecnego modelarstwa, czy tylko niefortunnie sformułowany slogan? 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 W tym przypadku to pewnie skrót myślowy. Armie już się wcześniej dostawało za podobne potknięcia np. gdy napisali, że z zestawu Cobry można zbudować 'wszystkie wersje' czy coś w ten deseń. Arma raczej nie zatrudnia copywritera i się pojawia taki weathering językowy i kalki Też mi się to nie podoba, a jestem tylko przeciętnym użytkownikiem tego pięknego langłydża. 'Jeśli wiesz co chcę powiedzieć' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka Nie budowanie, tylko robienie riserczu, poprawianie błędów, dorabianie drobiazgów, pasowanie niepasujących części, szpachlowanie dziur. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Dokładnie, jeżeli ktoś nie wie, co to jest "zbędna zwłoka" przy budowie modelu, niech kupi sobie A-model. Wtedy zrozumie, ile jest zbędnych czynności między budową a malowaniem. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Zaraz się dowiem, że sklejając A-modele zajmuję się poprawiarstwem a nie modelarstwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Oj tam oj tam czepianie się niezgrabnego hasła reklamowego Tymczasem w Martoli jest zapowiedź i cena-> 198,00 nadwiślańskich złotylionów: https://www.martola.com.pl/pl307/produkty107611/hurricane_mk_iic Pozdr ww Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 17 godzin temu, greatgonzo napisał: Tak aby zacząć malowanie i weathering bez zbędnej zwłoki. Podkreślenie moje. Skoro budowa modelu to zbędna zwłoka, to następny zestaw AH powinien być chyba w konfiguracji gotowy do malowania. Czy to rzeczywiście jest realny obraz obecnego modelarstwa, czy tylko niefortunnie sformułowany slogan? Modele 1/72 są wg mnie obecnie zbyt skomplikowane. Tamiya robi zadziwiająco proste, niekoniecznie doskonałe, ale uznawane za wzorzec miniatury w 1/72. Uznawane za świetnie spasowane, b.proste w montażu. Sądzę, że w tym kierunku ciąży AH w 1/72. Jedna duża ramka, mała ramka ze szkłem i kalkomania. Do złożenia w weekend. Wg mnie 1/72 nie potrzebuje maksymalnej komplikacji, setek części, a prostoty i co za tym idzie niższej ceny. Nawet kosztem uproszczeń i skrótów. Odbiorca ma być już z pokolenia nastolatków, żeby dał radę Dziadersy nich sobie waloryzują, albo kleją 1/48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 15 Maja 2023 Share Napisano 15 Maja 2023 Ciekawa strategia. Najpierw firma dąży do jak największej dokładności odwzorowania, a potem chce znowu maksymalnie upraszczać model Upraszcza, wyrzuca dodatki i to wszytko oczywiście dla dobra klienta, no i obniżenia ceny, która ostatecznie i tak jest windowana w kosmos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi