barszczo Napisano 20 Listopada 2024 Napisano 20 Listopada 2024 36 minut temu, Grzes napisał: Bies w barwach aeroklubowych ze strony Answera zrobiony przez Tomasza Jatczaka. Bardzo ładny, dużo poprawek zrobionych. Cytuj
Grzes Napisano 7 Grudnia 2024 Napisano 7 Grudnia 2024 (edytowane) Blaszki do Biesa od Yahu już są Edytowane 7 Grudnia 2024 przez Grzes 4 2 Cytuj
kopernik Napisano 29 Stycznia 2025 Autor Napisano 29 Stycznia 2025 W wątku IBG, w sprawie Dromadera 1:72 Kolega Kolekcjoner WP napisał, że Answer wiele obiecuje ... Odpowiem : jak widać, powoli realizuje ... Zdaje się , że to oni kontynuują projekt Karaya. Casa, Bies, Sokół, Anakonda już są , z wcześniejszych zapowiedzi pozostała Wilga . Nie jest tak źle ... 2 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 30 Stycznia 2025 Napisano 30 Stycznia 2025 12 godzin temu, kopernik napisał: W wątku IBG, w sprawie Dromadera 1:72 Kolega Kolekcjoner WP napisał, że Answer wiele obiecuje ... Odpowiem : jak widać, powoli realizuje ... Zdaje się , że to oni kontynuują projekt Karaya. Casa, Bies, Sokół, Anakonda już są , z wcześniejszych zapowiedzi pozostała Wilga . Nie jest tak źle ... Ja im nic nie zarzucam przecież. Widzę po prostu, że wydawanie modeli mają rozciągnięte w czasie. Ale Answer w sumie jeszcze raczkuje w dziedzinie modeli plastikowych, a IBG wypluwa jeden za drugim. Tutaj widzę, że przez opinie "Liczynitów" firmy nie mają lekko i projektowanie modeli długo zajmuje, żeby ta głębokość i rozmieszczenie nitów się zgadzała . Jeśli o mnie chodzi to mi obojętne ile będzie nitów na modelu, byle ten model był, bo poloniki przede wszystkim i teraz prym w polonikach wiedzie Kovozavody Cytuj
zenek_65 Napisano 13 Lipca 2025 Napisano 13 Lipca 2025 Dromader podobno we wrześniu ma ładować w sklepach - 1/72. Info z profilu Answera na fb. 2 Cytuj
Grzes Napisano 13 Lipca 2025 Napisano 13 Lipca 2025 (edytowane) Jeszcze wrzucę nowe pudełka i info o malowaniach: - Polska lata '70-'80 (x4) - Chiny - Kuba - Iran (x2) - Czechosłowacja - NRD - Węgry Ruszyła przedsprzedaż Edytowane 13 Lipca 2025 przez Grzes Cytuj
tomaszzt Napisano 13 Lipca 2025 Napisano 13 Lipca 2025 No to ja tak: przepraszam Panie Answer, że chu...owałem na was za case, sokoła, częściowo biesa. Ale jeśli wielbłąd będzie wielbłądem i to dobrze składalnym, pojadę do Olkusza, klęknę i przeproszę publicznie.... 1 Cytuj
barszczo Napisano 13 Lipca 2025 Napisano 13 Lipca 2025 35 minut temu, tomaszzt napisał: pojadę do Olkusza, klęknę i przeproszę publicznie.... Przyjeżdżaj, nawet Cię pod Answera podrzucę, dwa kroki ode mnie... Cytuj
socjo1 Napisano 13 Lipca 2025 Napisano 13 Lipca 2025 Godzinę temu, tomaszzt napisał: No to ja tak: przepraszam Panie Answer, że chu...owałem na was za case, sokoła, częściowo biesa. Ale jeśli wielbłąd będzie wielbłądem i to dobrze składalnym, pojadę do Olkusza, klęknę i przeproszę publicznie.... A w cóż byś chciał ich ucałować, by swą wdzięczność wyrazić? Cytuj
tomaszzt Napisano 14 Lipca 2025 Napisano 14 Lipca 2025 6 godzin temu, barszczo napisał: Przyjeżdżaj, nawet Cię pod Answera podrzucę, dwa kroki ode mnie... Ja też z Krakówka daleko nie mam. 5 godzin temu, socjo1 napisał: A w cóż byś chciał ich ucałować, by swą wdzięczność wyrazić? Kluczowe słowa - "składalny wielbłąd" I "przeprosić" zboczeńcu 1 Cytuj
MarCorp Napisano 14 Lipca 2025 Napisano 14 Lipca 2025 Niedowidzę trochę, ale czy ten model ma wgłębne nity? Cytuj
Bedrzich Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 (edytowane) Przedsprzedaż RWD-13 i to od razu w 3 pudełkach. Na fejsie są też fotki wyprasek Za fejsbukiem: Dobry Wieczór Dzisiaj prezentujemy naszą ostatnią wrześniową nowość, czyli model polskiego samolotu RWD-13. Zapowiadaliśmy go już jakiś czas temu, ale dzisiaj trafił do answerowego sklepu. Będzie trochę informacji ogólnych, pudełka i garść zdjęć elementów plastikowych oraz blaszki fototrawionej. Schematy malowania pierwszych trzech zestawów zaprezentujemy jutro. I trochę o niektórych z nich sobie pogadamy, bo zapewne będą pytania. A teraz do rzeczy. Generalnie planujemy wydanie wszystkich podstawowych wersji RWD, czyli zarówno sportowej, jak i sanitarnej. Są też uwzględnione różnice wczesnych jak i późnych serii produkcyjnych. Będzie też wersja z podwoziem zimowym - nartami. Ale to w przyszłości. Póki co zaczynamy od podstawowego, najpopularniejszego i wyprodukowanego w największej ilości wariantu sportowego. Pierwsze trzy pudełka zatytułowaliśmy "Wrzesień 1939", "Hiszpańska Wojna Domowa" oraz "RWD-13 w służbie cywilnej" Wszystkie elementy pokazujemy dzisiaj na zdjęciach. Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie one znajdą się w każdym pudełku. Model można zrobić w dwóch opcjach - gotowy do lotu, oraz ze złożonymi skrzydłami. Zestaw składa się z: - części plastikowych szarych i przezroczystych - części fototrawionych - elementów wykonanych w technologii druku 3d - kalkomanii wydrukowanej przez Techmod - maski winylowej do elementów oszklenia. Słowo o elementach drukowanych - są one uzupełnieniem części plastikowych a niekiedy ich zamiennikami (np. koła, kołpaki śmigła czy dysze venturiego). Z kolei drukowane fotele stanowią inną, alternatywną wersję. Plastikowe odzwierciedlają te z egzemplarza znajdującego się w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie, natomiast drukowane to fotele jednego z wariantów produkcji DWL. Przy okazji - są już wyposażone w pasy, więc nie trzeba ich oklejać elementami fototrawionymi. Drukowane koła są opcjonalne, posiadają grawerunek "Polska Opona Lotnicza STOMIL", którego nie byliśmy w stanie uzyskać w odpowiedniej jakości w plastiku - kółka RWD-13 są jednak dość małe. W skład zestawu 3d wchodzi komplet sześciu kół z trzema różnymi rodzajami felgi zewnętrznej (różnią się ilością śrub mocujących). Dysze venturiego w wariancie drukowanym to elementy naprawdę filigranowe, za to nie wymagają już rozwiercania. No i to na dzisiaj już wszystko. Do zobaczenia jutro (późnym wieczorem). Model RWD-13 można już kupić w przedsprzedaży w promocyjnej cenie w naszym sklepie: www.answerkits.pl Edytowane 6 Sierpnia 2025 przez Bedrzich 1 Cytuj
Bedrzich Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 No i wypraski RWD-13, blaszka i rendery dodatków 3D 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 Ale urodzaj! Coś wspaniałego! Dobrze, że jednocześnie RS Model wydaje RWD-13 w mniejszej skali, bo zaraz byłoby jęczenie - szkoda, że nie w 1:72 Cytuj
Qz9 Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 (edytowane) 34 minuty temu, Grzes napisał: Dobrze, że jednocześnie RS Model wydaje RWD-13 w mniejszej skali, bo zaraz byłoby jęczenie - szkoda, że nie w 1:72 Z tego co kojarzę to w 72 tez zapowiadali. Inna sprawa czy to dowiozą Edytowane 6 Sierpnia 2025 przez Qz9 Cytuj
barszczo Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 Są malowanki. Trzeba będzie nabyć więcej niż jednego, Hiszpany są świetne: Cywilne Wrzesień 1939 Hiszpany 4 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 1 godzinę temu, barszczo napisał: Są malowanki. Trzeba będzie nabyć więcej niż jednego, Hiszpany są świetne: Cywilne Wrzesień 1939 Hiszpany a jesdzcze podobno sanitarny ma być Cytuj
filipsg Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 RWD to jedno, ale to też ciekawa wiadomość warta odnotowania: nowy kadłub - nowa nadzieja... 3 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 6 minut temu, filipsg napisał: nowy kadłub - nowa nadzieja Ależ Stary kadłub nie jest zły . Wiele wersji można z niego zrobić. Swoją drogą ciekawe które wnętrze będzie odwzorowane. Zapewne "nowe" od 0915. Bo stare do 0914 jest raczej mało znane. Cytuj
Grzes Napisano 6 Sierpnia 2025 Napisano 6 Sierpnia 2025 36 minut temu, filipsg napisał: nowy kadłub - nowa nadzieja... Na przykład na mniejsze rozdrobnienie całego modelu 1 Cytuj
em Napisano 7 Sierpnia 2025 Napisano 7 Sierpnia 2025 (edytowane) Z fb model w wykonaniu p.Greinert Edytowane 7 Sierpnia 2025 przez em 5 Cytuj
Bedrzich Napisano 14 Października 2025 Napisano 14 Października 2025 (edytowane) U mnie kurier już był! Ładnie wydany model, delikatny detal, niewiele nadlewek. Ciekawe jak się poskłada… Edytowane 14 Października 2025 przez Bedrzich 6 Cytuj
Artek82 Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 Tu spokojnie jeszcze dwa zestawy by się zmieściły Lubiłem modele z czsów "słusznie minionych" kiedy RWD-5 z ZTSu można było w kieszeń wsadzić razem z Jakiem-23 z Kovozavodów 2 Cytuj
abtb Napisano 15 Października 2025 Napisano 15 Października 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Artek82 napisał: Tu spokojnie jeszcze dwa zestawy by się zmieściły Może to model w skali 1/72, a nawet 1/144 Edytowane 15 Października 2025 przez abtb Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi