Skocz do zawartości

B-26B Marauder, Hasegawa 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, DamianPoltorak napisał:

A ja mam pytanie czy ta plama na prawym skrzydle obok pasów inwazyjnych to zamierzona?

Obok niej są pięknie zamarkowane odbicia wiaderka bo białej farbie?

Tak. Chciałem dodać różnego rodzaju zabrudzenia na skrzydłach powstałe przy malowaniu pasów- odciśnięte denka od naczyń w których była farba, miejsca gdzie skapywała farba, a to o czym piszesz miało być miejscem gdzie wywaliła się puszka z farbą i ktoś to próbował szmatą ścierać. Tak sobie umyślałem i było to zamierzone 🙂

• Like 2

57 minut temu, przemek261 napisał:

Świetne wykonanie. ślady eksploatacji fantastyczne. Gratulacje. Choć jedna dla mnie  wątpliwość, Czy rama osłony strzelca górnego nie powinna być pomalowana?

To zależało od rodzaju wieżyczki były różne ale fakt myślę że by jej nie zaszkodziło :piwo:

• Thanks 1

Jeszcze raz dziękuję za komentarze. Fajnie że jest pozytywny odzew. Może kogoś zainspiruje  🙂

2 godziny temu, Baas ArK napisał:

Obdarty jak japoniec na Pacyfiku

Z tego co udało mi się wyczytać to od pewnej partii maszyn przestano używać farby podkładowej przez co dosyć szybko schodziła z nich farba maskująca. Poniżej zdjęcia oryginału na których da się zobaczyć ubytki tej farby w zależności od momentu eksploatacji maszyny. Na pierwszym kolorowym zdjęciu bez znaczników misji bojowych jest prawie nowiutki- jedynie spore ubytki na klapach podwozia i osłonie zasobnika z połcalówką. Na następnym pojawiają się już spore ubytki w tym dosyć rozległe na silniku. Na ostatnim dosyć sporo drobnych rozrzuconych po całej powierzchni. Domyślałem się tylko, że na górnych powierzchniach gdzie łaziła załoga i obsługa było to wielokrotnie spotęgowane

image.thumb.png.da124f007ffb302b6a4b8ee994bd1057.png

image.png.52c1221ff789c854401c2a76ffaed371.png

image.png.b75b2d0b390327352944cb608b60b46d.png

2 godziny temu, przemek261 napisał:

Świetne wykonanie. ślady eksploatacji fantastyczne. Gratulacje. Choć jedna dla mnie  wątpliwość, Czy rama osłony strzelca górnego nie powinna być pomalowana?

Też trochę drążyłem temat. I wygląda na to że wieżyczka ta ramek nie miała. To model Martina 250 ce 23a. Używane były też na Liberatorach i Venturach.  Zdaje się że to spory kawał pleksy 

168061-e4b0a41f87603da04f7515fb29403fe2.jpg.63358600f0aef037b0c13a04eac3c0c3.jpg

41-34786-B-26C-Marauder-8AF-323BG456BS-WTO-Buffalo-Gal-ground-crew-fit-the-top-turret-canopy-England-24-July-1943-01.thumb.jpg.09309e4bbd4f9e151644ec535659a997.jpg

Edytowane przez panDespota
  • Like 2

Doskonała robota! Dobre ulepszenia. Nie pamiętam - czy Hasegawa miała nity, czy dodałeś je? Rewelacyjnie wykonane ślady użytkowania! Domyśliłem się śladów z puszek z farbą - widziałem taki pomysł na pojazdach opancerzonych)).
Sam mam taki zestaw i czeka swojego czasu – nawet myślałem o zakupie Hobby2000 ze względu na kalkomanię Valkyrie. Kogero to zestaw z książką, prawda?
Jak zrobiłeś zadrapania na pasach? Co powiesz na zarysowania metalu? Jakiej zieleni użyłeś na brzegach?

Wzorowy model! Gratulacje!

• Thanks 1

W dniu 8.11.2022 o 14:54, panDespota napisał:

Tak. Chciałem dodać różnego rodzaju zabrudzenia na skrzydłach powstałe przy malowaniu pasów- odciśnięte denka od naczyń w których była farba, miejsca gdzie skapywała farba, a to o czym piszesz miało być miejscem gdzie wywaliła się puszka z farbą i ktoś to próbował szmatą ścierać. Tak sobie umyślałem i było to zamierzone 🙂

Świetne - i pomysł i wykonanie. uwielbiam takie łapanie historii na gorącym uczynku.

• Thanks 1

17 godzin temu, JollyMonk napisał:

Doskonała robota! Dobre ulepszenia. Nie pamiętam - czy Hasegawa miała nity, czy dodałeś je? Rewelacyjnie wykonane ślady użytkowania! Domyśliłem się śladów z puszek z farbą - widziałem taki pomysł na pojazdach opancerzonych)).
Sam mam taki zestaw i czeka swojego czasu – nawet myślałem o zakupie Hobby2000 ze względu na kalkomanię Valkyrie. Kogero to zestaw z książką, prawda?
Jak zrobiłeś zadrapania na pasach? Co powiesz na zarysowania metalu? Jakiej zieleni użyłeś na brzegach?

Wzorowy model! Gratulacje!

Model nie posiadał nitów, był przeze mnie nitowany. Trochę to trwało :)  Moja kalkomania to książka Kagero. 

Jeśli chodzi o zadrapania to cały model malowałem na srebro. Na nie lakier bezbarwny i chipping  fluid Vallejo i na to olive drab. Później to drapałem. Z tym konkretnym chipping  fluid trzeba popróbować bo w zależności ile go położysz i jaką ilość wody będziesz używał to będą schodzić większe lub drobniejsze połacie farby. To samo jeśli chodzi o łatwość- będziesz musiał mniej lub bardziej skrobać. Takiej samej metody użyłem do drapania pasów. Gotową powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym, położyłem chipping  fluid i skrobałem. 

Zielony na brzegach skrzydeł to USAF Green Vallejo 71.124.

Gdyby kogoś interesowało na internecie znalazłem wzmiankę o tej maszynie. Na stronie u jednego z producentów, którzy ową kalkomanię robią. Według nich 28 stycznia 1945 roku po starcie jeden z silników przestał pracować. Pilot lądował na zamarzniętym jeziorze lecz maszyna roztrzaskała się o brzeg. Cała załoga zginęła. 

https://fineartofdecals.com/goodiess/?page_id=4511 

Edytowane przez panDespota
  • Thanks 1

38 minutes ago, panDespota said:

Model nie posiadał nitów, był przeze mnie nitowany. Trochę to trwało :)  Moja kalkomania to książka Kagero. 

Jeśli chodzi o zadrapania to cały model malowałem na srebro. Na nie lakier bezbarwny i chipping  fluid Vallejo i na to olive drab. Później to drapałem. Z tym konkretnym chipping  fluid trzeba popróbować bo w zależności ile go położysz i jaką ilość wody będziesz używał to będą schodzić większe lub drobniejsze połacie farby. To samo jeśli chodzi o łatwość- będziesz musiał mniej lub bardziej skrobać. Takiej samej metody użyłem do drapania pasów. Gotową powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym, położyłem chipping  fluid i skrobałem. 

Zielony na brzegach skrzydeł to USAF Green Vallejo 71.124.

Gdyby kogoś interesowało na internecie znalazłem wzmiankę o tej maszynie. Na stronie u jednego z producentów, którzy ową kalkomanię robią. Według nich maszyna 28 stycznie 1945 roku po starcie jeden z silników przestał pracować. Pilot lądował na zamarzniętym jeziorze lecz maszyna roztrzaskała się o brzeg. Cała załoga zginęła. 

Dzięki za szczegółową odpowiedź! Używasz tylko Vallejo? Jaki podkład? Jakie srebro jest w tym modelu? Jaki lakier? Dlaczego pytam: mam dużo Vallejo, ale nie lubię wszystkiego - chcę poznać kombinacje.
A ja pracowałem z chipping  fluid medium Vallejo - podobał mi się. Po prostu mam większe plamy. 😃

63815156_LockheedPV-1Ventura37.thumb.jpg.1be80b1000af625a79b4daae544229ce.jpg

Oczywiście zasmuciłeś mnie ostatnią informacją 🤔