Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. panDespota Napisano 7 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Share Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) Model skończyłem jakiś czas temu. Wypust Hasegawy. Kalki Kagero. Wzbogacony Edkiem- wnętrzem, komorą bombową, bombami, połcalówkami, kołami plus jakas blaszka upgrade. Reszta luf wymieniona na Quickboosta. Pancerze taśm karabinów bocznych strzelców z Mini World, taśmy z Abera. Model przenitowany. Malowany Vallejo. Część oznaczeń malowana od szablonów. Dorobionych kilka rzeczy, w tym celownik Norden. Pusto bez niego było na stanowisku bombardiera. Praca z kilkoma przerwami zajęła mi kilka miechów, ale z budowy jestem bardzo zadowolony. Zapraszam do galerii Jeszcze kilka strzałów z warsztatu Relację z warsztatu można było zobaczyć w ostatnim numerze Super Modelu. Praca dostała też wyróżnienie w Bytomiu. Cieszę się, tym bardziej że to moje pierwsze na tego rodzaju imprezie. EDIT Edytowane 8 Listopada 2022 przez panDespota 49 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Brawo, gratulacje, praca fantastyczna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) REWELACJA !!! A w Bytomiu na tyle zwrócił moją uwagę ze pozwoliłem sobie parę fotek mu cyknąć Edytowane 7 Listopada 2022 przez Dzejo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 Jakieś dokładniejsze zdjęcie 'nose art' mile widziane A na poważnie - model wygląda świetnie. Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Elegancki. Styrany i poobijany tak jak potrzeba. Podoba mi się, robi wrażenie. Jedna z najlepszych prac jakie ostatni widziałem w internetach. Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 No, po prostu piękności - jak ta lala. Brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Robi wrażenie Bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 A ja mam pytanie czy ta plama na prawym skrzydle obok pasów inwazyjnych to zamierzona? Obok niej są pięknie zamarkowane odbicia wiaderka bo białej farbie? Całość pięknie się prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 Dziękuję za komentarze i ciepłe przyjęcie modelu. Wczoraj wieczorem już późno było i umknęło mi wrzucenie zdjęć od spodu, tak że w pierwszym poście uzupełniłem jeszcze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 3 godziny temu, DamianPoltorak napisał: A ja mam pytanie czy ta plama na prawym skrzydle obok pasów inwazyjnych to zamierzona? Obok niej są pięknie zamarkowane odbicia wiaderka bo białej farbie? Tak. Chciałem dodać różnego rodzaju zabrudzenia na skrzydłach powstałe przy malowaniu pasów- odciśnięte denka od naczyń w których była farba, miejsca gdzie skapywała farba, a to o czym piszesz miało być miejscem gdzie wywaliła się puszka z farbą i ktoś to próbował szmatą ścierać. Tak sobie umyślałem i było to zamierzone 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Bardzo ładny! Fajne obicia, wytarcia farby, brudek, zacieki.... No elegancko i miło dla oka po prostu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Mnie również się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Świetna praca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Obdarty jak japoniec na Pacyfiku . Ale ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Świetne wykonanie. ślady eksploatacji fantastyczne. Gratulacje. Choć jedna dla mnie wątpliwość, Czy rama osłony strzelca górnego nie powinna być pomalowana? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 Pisałem na PWM, napiszę i tu, że bardzo podobają mi się Twoje prace, ponieważ potrafisz wszystko ładnie wyważyć. Gratuluje też wyróżnienia, bo Twój Maruder w pełni na to zasłużył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 57 minut temu, przemek261 napisał: Świetne wykonanie. ślady eksploatacji fantastyczne. Gratulacje. Choć jedna dla mnie wątpliwość, Czy rama osłony strzelca górnego nie powinna być pomalowana? To zależało od rodzaju wieżyczki były różne ale fakt myślę że by jej nie zaszkodziło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Jeszcze raz dziękuję za komentarze. Fajnie że jest pozytywny odzew. Może kogoś zainspiruje 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Obdarty jak japoniec na Pacyfiku Z tego co udało mi się wyczytać to od pewnej partii maszyn przestano używać farby podkładowej przez co dosyć szybko schodziła z nich farba maskująca. Poniżej zdjęcia oryginału na których da się zobaczyć ubytki tej farby w zależności od momentu eksploatacji maszyny. Na pierwszym kolorowym zdjęciu bez znaczników misji bojowych jest prawie nowiutki- jedynie spore ubytki na klapach podwozia i osłonie zasobnika z połcalówką. Na następnym pojawiają się już spore ubytki w tym dosyć rozległe na silniku. Na ostatnim dosyć sporo drobnych rozrzuconych po całej powierzchni. Domyślałem się tylko, że na górnych powierzchniach gdzie łaziła załoga i obsługa było to wielokrotnie spotęgowane 2 godziny temu, przemek261 napisał: Świetne wykonanie. ślady eksploatacji fantastyczne. Gratulacje. Choć jedna dla mnie wątpliwość, Czy rama osłony strzelca górnego nie powinna być pomalowana? Też trochę drążyłem temat. I wygląda na to że wieżyczka ta ramek nie miała. To model Martina 250 ce 23a. Używane były też na Liberatorach i Venturach. Zdaje się że to spory kawał pleksy Edytowane 8 Listopada 2022 przez panDespota 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Ładny model, pomalowany interesująco i inspirująco. Dodatkowe uznanie za przeprowadzenie analizy szaty graficznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Cudeńko...odpowiednie tło i jak w realu Brawo !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Doskonała robota! Dobre ulepszenia. Nie pamiętam - czy Hasegawa miała nity, czy dodałeś je? Rewelacyjnie wykonane ślady użytkowania! Domyśliłem się śladów z puszek z farbą - widziałem taki pomysł na pojazdach opancerzonych)). Sam mam taki zestaw i czeka swojego czasu – nawet myślałem o zakupie Hobby2000 ze względu na kalkomanię Valkyrie. Kogero to zestaw z książką, prawda? Jak zrobiłeś zadrapania na pasach? Co powiesz na zarysowania metalu? Jakiej zieleni użyłeś na brzegach? Wzorowy model! Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 W dniu 8.11.2022 o 14:54, panDespota napisał: Tak. Chciałem dodać różnego rodzaju zabrudzenia na skrzydłach powstałe przy malowaniu pasów- odciśnięte denka od naczyń w których była farba, miejsca gdzie skapywała farba, a to o czym piszesz miało być miejscem gdzie wywaliła się puszka z farbą i ktoś to próbował szmatą ścierać. Tak sobie umyślałem i było to zamierzone Świetne - i pomysł i wykonanie. uwielbiam takie łapanie historii na gorącym uczynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) 17 godzin temu, JollyMonk napisał: Doskonała robota! Dobre ulepszenia. Nie pamiętam - czy Hasegawa miała nity, czy dodałeś je? Rewelacyjnie wykonane ślady użytkowania! Domyśliłem się śladów z puszek z farbą - widziałem taki pomysł na pojazdach opancerzonych)). Sam mam taki zestaw i czeka swojego czasu – nawet myślałem o zakupie Hobby2000 ze względu na kalkomanię Valkyrie. Kogero to zestaw z książką, prawda? Jak zrobiłeś zadrapania na pasach? Co powiesz na zarysowania metalu? Jakiej zieleni użyłeś na brzegach? Wzorowy model! Gratulacje! Model nie posiadał nitów, był przeze mnie nitowany. Trochę to trwało Moja kalkomania to książka Kagero. Jeśli chodzi o zadrapania to cały model malowałem na srebro. Na nie lakier bezbarwny i chipping fluid Vallejo i na to olive drab. Później to drapałem. Z tym konkretnym chipping fluid trzeba popróbować bo w zależności ile go położysz i jaką ilość wody będziesz używał to będą schodzić większe lub drobniejsze połacie farby. To samo jeśli chodzi o łatwość- będziesz musiał mniej lub bardziej skrobać. Takiej samej metody użyłem do drapania pasów. Gotową powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym, położyłem chipping fluid i skrobałem. Zielony na brzegach skrzydeł to USAF Green Vallejo 71.124. Gdyby kogoś interesowało na internecie znalazłem wzmiankę o tej maszynie. Na stronie u jednego z producentów, którzy ową kalkomanię robią. Według nich 28 stycznia 1945 roku po starcie jeden z silników przestał pracować. Pilot lądował na zamarzniętym jeziorze lecz maszyna roztrzaskała się o brzeg. Cała załoga zginęła. https://fineartofdecals.com/goodiess/?page_id=4511 Edytowane 10 Listopada 2022 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 38 minutes ago, panDespota said: Model nie posiadał nitów, był przeze mnie nitowany. Trochę to trwało Moja kalkomania to książka Kagero. Jeśli chodzi o zadrapania to cały model malowałem na srebro. Na nie lakier bezbarwny i chipping fluid Vallejo i na to olive drab. Później to drapałem. Z tym konkretnym chipping fluid trzeba popróbować bo w zależności ile go położysz i jaką ilość wody będziesz używał to będą schodzić większe lub drobniejsze połacie farby. To samo jeśli chodzi o łatwość- będziesz musiał mniej lub bardziej skrobać. Takiej samej metody użyłem do drapania pasów. Gotową powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym, położyłem chipping fluid i skrobałem. Zielony na brzegach skrzydeł to USAF Green Vallejo 71.124. Gdyby kogoś interesowało na internecie znalazłem wzmiankę o tej maszynie. Na stronie u jednego z producentów, którzy ową kalkomanię robią. Według nich maszyna 28 stycznie 1945 roku po starcie jeden z silników przestał pracować. Pilot lądował na zamarzniętym jeziorze lecz maszyna roztrzaskała się o brzeg. Cała załoga zginęła. Dzięki za szczegółową odpowiedź! Używasz tylko Vallejo? Jaki podkład? Jakie srebro jest w tym modelu? Jaki lakier? Dlaczego pytam: mam dużo Vallejo, ale nie lubię wszystkiego - chcę poznać kombinacje. A ja pracowałem z chipping fluid medium Vallejo - podobał mi się. Po prostu mam większe plamy. Oczywiście zasmuciłeś mnie ostatnią informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi