jerzype Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Byłem. Impreza świetna. Poniżej moja subiektywna ocena:) Na plus: Ci co nie byli niech żałują.... już teraz zachęcam do wizyty oby za rok. Impreza bardzo duża, chyba największa w kraju w tym roku. Bardzo miarodajna, duża konkurencja, warto zatem tam jechać bo tylko duża impreza z poważną stawką da Wam informacje zwrotne, zmotywuje lub podbuduję, da inspirację i możliwośc wymiany myśli. Poziom był bardzo wysoki, porównywalny a miejscami wyższy jak w Bytomiu. Ogromna ilość pięknych modeli, trochę mniej jak w Bytomiu statków i okrętów. Zadziwiły mnie modele w 48, zróżnicowanie tematyczne w potężnie obsadzonej 35, dużo pojazdów i samolotów w scratchu, na bardzo wysokim poziomie. Znakomite rozplanowanie sali i giełdy, wygodne wejścia i wyjścia, przezabawne karteczki nie dotykać modeli i bardzo intuicyjne kategorie, łatwe do znalezienia. Obsługa... wręcz idealna, ciepła,rozmowna, pomocna, pełna pasji do modeli, życzliwość na takim poziomie widziałem jeszcze w Olsztynie. Impreza na absolutnym topie w kraju pod wieloma względami. Myśle że można ją uznać za niepisane mistrzostwa Polski. Duża giełda, ceny bardzo zróżnicowane, możliwość upustów. Wyróżnienia dostały te modele, które mi się bardzo podobały stąd oceniam tą sferę sędziowania wysoko. Lokalizacja może odległa od centrum ale z powodu marszu w niedzielę okazało się to świetnym wyborem. Parking dostatecznie przepustowy, wejscie na halę bardzo łatwe i intuicyjne. Ogólnie trudno znaleźć mi jakieś minusy organizacyjno- logistyczne. Zachwyciły mnie też zdalnie sterowane pojazdy w 72 na stoisku IPMS. Ludzie, którzy to uczyniliście... jesteście koty. Z minusów jest jeden, który uzasadnię. Nadpodaż nagród specjalnych (tzn puchary i nagrody rzeczowe) w tematach lotniczych i współczesnych. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale kapitalna i poniewierająca mocno kolekcja pojazdów PSZ w 72 nie otrzymała chyba nagrody specjalnej? Chciałbym się mylić...ale jeśli nie, to drogi autorze kolekcji, jeśli to czytasz to ściskam Ci dłoń z serdecznymi gratulacjami. Zachwyciło mnie kilka innych 72ek a w 35 chwilami dostawałem oczopląsu od ilości pięknych modeli. Genialne były też pojazdy cywilne z PRL np autobusy. Smuci mnie to gdyż np. organizatorzy np Ciupagi choć zbytnio nie ukrywają raczej lotniczego profilu (regulamin jasno precyzuje listę nagród specjalnych, głównie lotniczych) to mimo to nawet tam nie zauważyłem tej zależności tak jaskrawo jak w stolicy, bo nawet tam szereg nagród także rzeczowych trafiło do szczurów lądowych.. Bardzo dużo nagród rzeczowych trafiło do młodzieży i myślę że przy tej podaży pięknych pojazdów i dioram w seniorze, dyplom i metalowa wpinka mogły sprawić przykrość niejednemu seniorowi. Myślę, że warto promować modele lądowe gdyż zauważyłem zależność (niedziela godziny 12-14), że więcej widzów oglądało pojazdy wojskowe i dioramy co jednak nie przełożyło się na nagrody specjalne przy ogromnej frekwencji w pięknych pojazdach. Okręty, których było mniej otrzymały wg mnie adekwatną liczbę wyróżnień specjalnych np. wspaniałe modele papierowe. Budowanie terenu i malowanie figurek uważam poza scratchem za sedno kunsztu modelarskiego, w dioramach jest więc wszystko: model, teren i figurki. Wymaga to mozolnej nauki i pracy na kilku polach tematycznych, podczas gdy samoloty są z reguły bez podstawek i figurek, często stoją na lusterku lub deseczce a ich weathering jest w miarę zbliżony z racji pracy w powietrzu. Modelarze lotniczy unikają wątpliwego zaszczytu mozolnego uczenia się budowania terenu, zieleniny i figurek. Może to być jakaś informacja zwrotna dla tych co szukają swojej drogi i dziedziny modelarskiej. . Tutaj plus dla K.Trębacza za jego wyróżniającą się lotniczą dioramę, dostał zresztą nagrodę specjalną. Ja niezależnie od tego b chętnie wrócę na Babarybę. Wiodąca impreza w kraju wg mnie. Daję szczere 9/10. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, jerzype napisał: Z minusów jest jeden, który uzasadnię. Nadpodaż nagród specjalnych (tzn puchary i nagrody rzeczowe) w tematach lotniczych i współczesnych. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale kapitalna i poniewierająca mocno kolekcja pojazdów PSZ w 72 nie otrzymała chyba nagrody specjalnej?........ ....... Bardzo dużo nagród rzeczowych trafiło do młodzieży i myślę że przy tej podaży pięknych pojazdów i dioram w seniorze, dyplom i metalowa wpinka mogły sprawić przykrość niejednemu seniorowi. Wyprowadzam. 1. Nagrody specjalne to nagrody klubowe lub sponsorskie i tylko od fundatora takiej nagrody zależy komu ją przyzna. 2. Nie bardzo wiem jak zdobycie wyróżnienia może sprawić przykrość, ale może się nie znam. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Flachenty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 A podacie listę zwycięzców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Godzinę temu, Dudzio napisał: A podacie listę zwycięzców? Zapewne nie. Było ich sporo w różnych kategoriach. Zajrzyj na oficjalną stronę Babaryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Na imprezie nie tylko można było pooglądać czy kupić modele. Nieocenione były rozmowy o modelarstwie. A ja doświadczyłem INDYWIDUALNYCH korepetycji z dziedziny obchodzenia się ze starymi kalkami. Korepetytorem był sam Tomasz Bilkiewicz ! Niesamowity Gość ! Przy okazji pochwalił się, że już ma gotową ( wkrótce w sprzedaży ) konwersję Mi-2 na Kanię w 72. UWAGA ! Konwersja nie na 72 ( już od dawna jest ) tylko na 48 !!!. Mój błąd wyłapał Kon_Bar. Dzięki. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 26 minut temu, kopernik napisał: Zapewne nie. Było ich sporo w różnych kategoriach. Zajrzyj na oficjalną stronę Babaryby. Zapewne tak, jak już wrócimy z urlopów na które właśnie się wybieramy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 2 godziny temu, Flachenty napisał: Wyprowadzam. 1. Nagrody specjalne to nagrody klubowe lub sponsorskie i tylko od fundatora takiej nagrody zależy komu ją przyzna. 2. Nie bardzo wiem jak zdobycie wyróżnienia może sprawić przykrość, ale może się nie znam. Chodzi o to ze te wyroznienia odbierano w biurze zawodów...tylko młodzież i specjalne byli wyczytywani;) Tzn nawet nie wiedzialem kto dostał jakie wyroznienia i za co;) Zal mi kilku modeli ze nie dostaly nic wiecej, nawet nie poznalem autorów z nazwiska. Tylko tyle. Bez spiny, impreza Wam się udała! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Godzinę temu, kopernik napisał: Przy okazji pochwalił się, że już ma gotową ( wkrótce w sprzedaży ) konwersję Mi-2 na Kanię w 72. Hmmm… Przyrzekłbym, ze 72-kę ma w ofercie od dawna. Może mówiło 48-ce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 1 minutę temu, jerzype napisał: Chodzi o to ze te wyroznienia odbierano w biurze zawodów.. Jak widać - nie dogodzisz Mnie to akurat „pasiło” - bez tego czas zakończenia byłby pewnie 3 razy dłuższy… A dla rozluźnienia atmosfery - znalezione właśnie na FB zdjęcie „stoiska rybnego” 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 1 minutę temu, Kon_Bar napisał: Hmmm… Przyrzekłbym, ze 72-kę ma w ofercie od dawna. Może mówiło 48-ce? Ja kupiłem od niego 1/72 w 2014, sprawdziłem w korespondencji. Wystarczy wpisać u wujka Google "kania 1/72" i kliknąć "Grafika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: znalezione właśnie na FB zdjęcie „stoiska rybnego” Qrcze - "śledzie" w sieci 2 godziny temu, jerzype napisał: tzn nawet nie wiedzialem kto dostał jakie wyroznienia i za co Min. ja dostałwem - za "stoisko rybne" Dodatkowo za Ił-a 14P w "cywilach" 1:144 i za Mi-24W w "wiatrakach" w 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 4.06.2023 o 18:11, robertmodelarz napisał: Impreza bardzo udana - bardzo wysoki poziom prezentowanych modeli. Publiczność dopisała, producenci-dystrybutorzy modeli oraz akcesoriów modelarskich również. Do zobaczenia za rok!!!! I jam to nie chwaląc się uczynił With a little help of my friends! @mac eyka Niestety, niewiele więcej, taka karma, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej. W ogóle to z modelarskich dyskusji, najbardziej lubię zasuwanie przed imprezami. Jak śpiewał klasyk: " - Kiedy z Tobą tańczę, myślę o miłości - Ja tam wolę tańczyć, mnie gadanie złości" Before: and after: Dzięki za super imprezę i cieszę się, że i ja tam byłem, Leveling Thinera piłem! A już w ogóle wzruszyło mnie i ogromnie ucieszyło, że mimo że moje modele były nie brały udziału w konkursie i były najmniejsze na stole (te dwa wypierdki na dole): ...to nastąpiła taka oto niespodzianka! Koledzy z ISMR Inowrocław - ogromne dzięki, to bardzo miłe! No i Żona do salonu zaprosiła, to słuchać się trzeba! @zegeye @Flachenty @gajowy z wąsami@bondarek Edytowane 6 Czerwca 2023 przez socjo1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 6 godzin temu, socjo1 napisał: I jam to nie chwaląc się uczynił With a little help of my friends! @mac eyka Niestety, niewiele więcej, taka karma, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej. W ogóle to z modelarskich dyskusji, najbardziej lubię zasuwanie przed imprezami. Jak śpiewał klasyk: " - Kiedy z Tobą tańczę, myślę o miłości - Ja tam wolę tańczyć, mnie gadanie złości" Before: and after: Dzięki za super imprezę i cieszę się, że i ja tam byłem, Leveling Thinera piłem! A już w ogóle wzruszyło mnie i ogromnie ucieszyło, że mimo że moje modele nie brały udziału w konkursie, to... Koledzy z ISMR Inowrocław - ogromne dzięki, to bardzo miłe! @zegeye @Flachenty @gajowy z wąsami@bondarek Same znaki zakazu wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 2 godziny temu, Xmen napisał: Same znaki zakazu wjazdu. Mylisz się, mój drogi! Te znaki oznaczają "serdecznie zapraszamy za rok"! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Godzinę temu, socjo1 napisał: Te znaki oznaczają "serdecznie zapraszamy za rok"! Niestety dla mnie za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Te znaki zakazu to takie szare ikony, które wyświetlają się zamiast zdjęć. Nie wiem, czy na pewno zapraszają... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 35 minut temu, greatgonzo napisał: Nie wiem, czy na pewno zapraszają... . To zależy czy się ogląda z dołu do góry, czy od tyłu do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 2 minuty temu, socjo1 napisał: To zależy czy się ogląda z dołu do góry, czy od tyłu do przodu Nie mędrkuj tylko popraw zdjęcia, bo nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Wczoraj były widoczne, dziś już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 @Xmen @greatgonzo @OldMan - już zrozumiałem o co Wam chodzi - dzięki. Poprawię wieczorem, jak wrócę z roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, socjo1 napisał: Poprawię wieczorem, Zuch chłopak Ale jakby co to nie musisz się spieszyć - teraz terminem obligatoryjnym są 4 miesiące Edytowane 6 Czerwca 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Jak powiedziałem, tak zrobiłem. Zdjęcia poprawione. Dorzucę w ramach bonusu jeszcze trochę zdjęć obiektów które przykuły moją uwagę. O co w tym kryzysie obfitości nie było łatwo. Prezes powiedział: będzie mało modeli, weź co tam możesz! 1 Combined Babaryba Task Force ready for department: Efekt: szaleństwo nr 1 czyli nasz klubowy stolik, IPMS Warszawa świetne modele kartonowe: Tylko na BABIERYBIE - MotoBaba: I na koniec, widać było wyraźnie po której stronie są sympatie modelarzy wobec dzisiejszej rzeczywistości. I dobrze. Na zdjęciu poniżej, jak mówił klasyk "rozj... ruskie g..." (kto chce, na YT znajdzie) Michał 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 W dniu 5.06.2023 o 21:18, jerzype napisał: Chodzi o to ze te wyroznienia odbierano w biurze zawodów...tylko młodzież i specjalne byli wyczytywani;) Tzn nawet nie wiedzialem kto dostał jakie wyroznienia i za co;) Zal mi kilku modeli ze nie dostaly nic wiecej, nawet nie poznalem autorów z nazwiska. Tylko tyle. Bez spiny, impreza Wam się udała! Pozdrawiam Które to tak się podobały? Pewnie da się namierzyć Co do oceniania, to wiadomo, to co się Tobie podoba, sędziemu wcale nie musi. A bo za bardzo zużyty, czy zabrudzony, a on lubi czyste. Inny znowu zwróci uwagę na włożony wkład własny i przeróbki, drugi oceni tylko malowanie. Nigdy się nie dogoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Cytat Co do oceniania, to wiadomo, to co się Tobie podoba, sędziemu wcale nie musi. A bo za bardzo zużyty, czy zabrudzony, a on lubi czyste. Inny znowu zwróci uwagę na włożony wkład własny i przeróbki, drugi oceni tylko malowanie. Nigdy się nie dogoni Opis kompletnej niekompetencji sędziów. Oby nieprawdziwy... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 40 minut temu, greatgonzo napisał: Opis kompletnej niekompetencji sędziów. Oby nieprawdziwy... . Jak najbardziej prawdziwy. Na większości wystaw sposób oceniania to "podoba się, nie podoba się". Masz to nawet zapisane w niektórych regulaminach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi