socjo1 Napisano 14 Sierpnia 2023 Share Napisano 14 Sierpnia 2023 3 minuty temu, zaruk napisał: Niezwykle. Dziękuję Dlatego staram się nie pracować przy nim będąc na czczo. Pamiętaj Marcinie, żeby jeść mniej, a częściej. I dużo warzyw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Sierpnia 2023 Share Napisano 14 Sierpnia 2023 Fajny paczłork szlify 5000-ką to tak profilaktycznie, czy śmieci powyłaziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Profilaktycznie, dla wyrównania warstwy farby przed lakierowaniem. Śmieci praktycznie nie było. Zgodnie z radą Gonza, przed każdym większym malowaniem, a na pewno przed lakierowaniem, odkurzam otoczenie (włącznie z lampą chytrze gromadzącą kurz). Potem przeprowadzam test świetlny obserwując w świetle lampy ilość fruwającego syfu. Jeśli jest go za dużo (u mnie to oznacza ciągłą obecność przynajmniej jednego paprocha w polu widzenia) - czekam albo sprzątam raz jeszcze. Po opadnięciu kurzu maluję, jak coś się przyklei delikatnie zdejmuję po wyschnięciu farby. Przy lakierze sprawa jest trudniejsza bo dłużej schnie i taki zabieg może uszkodzić powierzchnię. Ale w tym przypadku, podczas lakierowania, nic się nie przykleiło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Świetnie to wszystko wygląda - szacun! Masz rękę do dwupłatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 6 minut temu, tenzan napisał: Masz rękę do dwupłatów... Dziękuję. Do dwupłatów najlepiej nadają się dwie ręce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Sklejka na kadłubie położona. Cały proces należy uznać za mozolny. Począwszy od wycięcia kalek w kształty odpowiadające poszczególnym płytom ... Poprzez stopniowe nakładanie. Tu muszę pochwalić ponownie kalki Uschi - są wytrzymałe, łatwo usuwa się powietrze, przez długi czas można manipulować, dobrze też znoszą całkowite zdjęcie i ponowne położenie na wilgotną powierzchnię. Uwaga - zbyt intensywne tarmoszenie może uszkodzić wzór, jednak dość łatwo wyretuszować takie miejsca. Potraktowanie Solem z Microscale pozwala na wyrównanie drobnych fałdek, nieuniknionych przy obłych powierzchniach. Po wyschnięciu trzeba było jeszcze skalpelem odciąć naddatki kalek. Czasem leżące na wcześniej położonej warstwie (strzałka): Nerwowa robota Aby uniknąć widocznego schodka, kalkę Edka z literą B położyłem bezpośrednio na kadłub i okleiłem dookoła "sklejką". O ile ciepło wspominam produkt Uschi, to edziowa kalkomania pozostawi złe wspomnienia. Jedyna jej zaleta to ta, że się nie porwała przy kładzeniu. Ale potem, po podlaniu Solem na jej powierzchni powstały brzydkie fałdy, które już nie zniknęły. W miejscu łączenia dwóch kawałków kalek powstał garb. Dostarczyło to sporo pracy. Fałdy musiałem wyciąć, ubytki wypełnić lakierem i pomalować. Po położeniu lakieru spiłowałem garb i inne nierówności szmerglem. Kolejny psikus miał miejsce gdy chciałem pomalować szlifowane miejsca. Przy zdejmowaniu ostatniej maski - cienkiego paseczka tamijuniowej taśmy - odeszła kalka w miejscu niebieskiego pasa. Zabezpieczona wcześniej lakierem! Cierpliwie zdjąłem oderwaną kalkę z taśmy i przykleiłem ją z powrotem na lakier. Retusz farbką i warstwa lakieru. Z uwagi na widoczne z bliska plamki druku na kalkomanii, planowałem pierwotnie prysnąć wszystko rozcieńczonym roztworem jakiejś sensownej farby. Jednak z obawy przed zatarciem, i tak dość delikatnych słojów, zrezygnowałem. Niemałą rolę w podjęciu tej decyzji miała też obawa przed maskowaniem, a właściwie zdejmowaniem masek. Miałem już dość atrakcji. Z efektu jestem w miarę zadowolony. Słoje, w mojej ocenie, prezentują się dobrze. Całość jednak jest zbyt pstrokata, co jest spowodowane zbyt dużym zróżnicowaniem kolorów podkładu. Lekcja na przyszłość. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 E tam panie, marudzisz, wygląda świetnie. A pasy następnym razem chyba łatwiej będzie malować od początku - po wielu własnych turbulencjach z kalkami "obwodowymi" teraz praktycznie zawsze maskuję i pryskam. Jedyne zmarszczki na czole to wtedy tylko dobór koloru P.S. czy te kalki Edka nie są przypadkiem "nowego typu"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2023 4 minuty temu, jachud3 napisał: . A pasy następnym razem chyba łatwiej będzie malować od początku - po wielu własnych turbulencjach z kalkami "obwodowymi" teraz praktycznie zawsze maskuję i pryskam. Jedyne zmarszczki na czole to wtedy tylko dobór koloru No tak, ale ta litera B z wcięciami wchodzącymi w niebieskie pasy wydawała mi się trudna do namalowania. 5 minut temu, jachud3 napisał: P.S. czy te kalki Edka nie są przypadkiem "nowego typu"? Chyba nie. Kalki rodem z 2009 roku, a próby w white spiritem były nieskuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 Ech. @zaruk - żebym ja tak umiał . Zazdrośc mnie zżera!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Sierpnia 2023 Share Napisano 26 Sierpnia 2023 6 godzin temu, zaruk napisał: Kalki rodem z 2009 roku To na pewno nie, nowe są od połowy 2020. 6 godzin temu, zaruk napisał: No tak, ale ta litera B z wcięciami wchodzącymi w niebieskie pasy wydawała mi się trudna do namalowania. Ach, bo litera była jako całość z pasem... Wszystko jasne. To też bym nie chojraczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Września 2023 Autor Share Napisano 24 Września 2023 Niewielka aktualizacja. Niewielka, bo wakacje, ładna pogoda, czasem leń, chyba też po prostu lubię tak powoli. Kadłub skończony (tak mi się w tej chwili wydaje). Ster kierunku przyklejony prowizorycznie. Postanowiłem (jak zwykle zresztą) wymalować znaki ale okazało się, że malowanie na kalkomanii pokrytej lakierem daje efekt podobny do grubej kalki. Numer egzemplarza nie przypominał oryginału... Konieczny był retusz. Z kalkomaniami też nie było łatwo (bogatszy o doświadczenia z ogona, znaki na bokach kadłuba postanowiłem nakleić). Grube, sztywne - jak nie kalkomanie Na początku wszelkich prac konieczne było oszlifowanie kadłuba z dodatków - miał być pokryty kalkomaniami. Dopiero po ich położeniu i po lakierowaniu mogłem naklejać blaszki. Dorobiłem zasobnik na race. No, i na koniec zdejmowana osłona silnika. Dopiero po obejrzeniu zdjęcia uświadomiłem sobie, że powinienem ją rozciąć. Ale już nie będę tego dobił. Jakoś ją tam położę - zresztą, niech to pozostanie między nami. Nikt z zewnątrz się nie zorientuje. Skrzydła są w zasadzie gotowe do malowania, podwozie też złożone. Może do Świąt zdążę... 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Piękności, super robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Pięknie to wygląda, aczkolwiek raster na zbliżeniach sklejki psuje końcowy efekt wizualny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Września 2023 Autor Share Napisano 24 Września 2023 12 minut temu, Rafał B napisał: Pięknie to wygląda, aczkolwiek raster na zbliżeniach sklejki psuje końcowy efekt wizualny. Nie da się ukryć, pisałem o tym wcześniej. Na szczęście to tylko na zbliżeniach fotek. Gołym okiem, nawet z bliska nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Podziwiam, dla mnie takie drewniaki z pajęczyną są nieosiągalne. Chyba bym przy tych linkach wykończył się psychicznie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Śliczności podziwiam cierpliwość i pewną rękę przy korekcie numerów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Wielki szacunek za ten projekt! Wygląda to niesamowicie a zabawy z tym masz co nie miara! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 15 godzin temu, zaruk napisał: Nie da się ukryć, pisałem o tym wcześniej. Na szczęście to tylko na zbliżeniach fotek. Gołym okiem, nawet z bliska nie przeszkadza. Przeszkadza, jeśli uznamy, że makro w necie to docelowa prezentacja modelu. A trzeba wybierać, bo czasami nie da się osiągnąć efektu świetnego i w tym makro i w patrzeniu na żywo. Kalkomanii to wprawdzie nie dotyczy (w sensie, że nie ma czego wybierać), ale koniec końców i tak większość chyba się jeszcze zgodzi, że spojrzenie żywym okiem oglądacza jest ważniejsze. To poszycie rzeczywiście było takie kolorowe? Mega dobrze się ogląda ten warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Września 2023 Autor Share Napisano 25 Września 2023 15 godzin temu, rymulus napisał: Podziwiam, dla mnie takie drewniaki z pajęczyną są nieosiągalne. Rozśmieszasz bezkonkurencyjnie. 21 minut temu, greatgonzo napisał: To poszycie rzeczywiście było takie kolorowe? No nie było raczej. Biłem się już w piersi, że pstrokaty. Ale uderzę się raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Taki pstrokaty ma urok. Nie sztuka zrobić płaską beżową deskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Września 2023 Autor Share Napisano 25 Września 2023 Był miód, musi być i dziegieć. W kosmos wystrzeliła głowica radiatora (to sterczące do góry) Przeszukałem i, oczywiście, nic. Aż się chce zanucić Pszczółkę Maję: "gdzieś jest, lecz nie wiadomo, gdzieeee..." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Pal licho ten raster, wygląda wyśmienicie, sama przyjemność oglądania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Całość wygląda bardzo ładnie. Wyczekuję dalszych aktualizacji Twojego warsztatu z niecierpliwością. Można raster zminimalizować zmianą ustawienia światła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 (edytowane) Faktyczne zacna robota Nie moja bajka, ale aż mnie korci, żeby sobie takiego sklecić - oczywiście na podstawie wytycznych z Twojego warsztatu Edytowane 25 Września 2023 przez Thalgonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi