kelly9mm Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja (edytowane) Czołgiem, Do prezentacji wystawiam F-4D, którego zrobiłem już czas temu, ale nie miałem dobrego momentu, żeby go jakoś sfotografować. Chyba najbardziej oklepany Phantom USAF z okresu wojny w Wietnamie (66–7463 z 555th TFS), bo największy z niego był zabójca MiG-ów (aż sześć na koncie) . Za wierność historyczną nie odpowiadam, ten okres i związane z nim maszyny to nie mój konik. Model przyjemny w budowie, dołożyłem do niego tylko blaszki w kokpicie i metalowe rurki od Mastera. Kalkomanie - horror. Grube na palec, żadna chemia nie chciała ich wepchnąć we wgłębienia. Skończyło się na malowaniu numerów i napisach technicznych od Print Scale (badziew, ale przynajmniej na cienkiej folii). Uwaga: model przychodzi bez żadnego uzbrojenia, są dostępne ewentualnie osobne pakiety od FineMolds. Żeby być konsekwentnym użyłem takowego (U.S. Air-to-Air Missile Set #2 ('60s-'70s)), szału nie ma, ale na 1:72 wystarczy. Ciekawostką był zasobnik z działkiem SUU-16/A, skorzystałem. Miłego oglądania i krytykowania. Pozdrawiam, Marcin Edytowane 4 Maja przez kelly9mm 48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Świetna robota Jedyne czego brakuje to drugiego członka załogi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Piękny Phantom, kamuflaż SEA robi robotę. Popraw skalę w opisie tylko . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Bardzo mi się podoba malowanie i wykończenie. To tylko aerograf czy stosowałeś jakieś specjalne zabiegi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja 4 godziny temu, mig napisał: Świetna robota Jedyne czego brakuje to drugiego członka załogi. Dzięki. WSO jest jeszcze w klopie 1 godzinę temu, barszczo napisał: Piękny Phantom, kamuflaż SEA robi robotę. Popraw skalę w opisie tylko . Dzięki, korekta zrobiona. Godzinę temu, Woit napisał: Bardzo mi się podoba malowanie i wykończenie. To tylko aerograf czy stosowałeś jakieś specjalne zabiegi? Dzięki. Nieszczególnie specjalne. Malowanie podstawowe i trochę cieniowania to aerograf. Potem obicia pędzelkiem, a następnie trochę zabawy emaliami i olejami - pędzelki i bawełniane patyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja E no, fajny jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Bardzo fajnie wykonany i zmalowany model...podoba sie przyznam ze zaskoczyłeś mnie opinią z kalkami, na arkuszu sprawiają bardzo pozytywne wrażenia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja 2 godziny temu, hellvis napisał: E no, fajny jest Dzięki ! 39 minut temu, Dzejo napisał: Bardzo fajnie wykonany i zmalowany model...podoba sie przyznam ze zaskoczyłeś mnie opinią z kalkami, na arkuszu sprawiają bardzo pozytywne wrażenia... Dzięki. Kalki są bardzo starannie wydrukowane, ale folia jest koszmarnie gruba i nie poddała się żadnej z posiadanej przeze mnie chemii. Żeby je sensownie szlifować musiałem położyć tyle lakieru, że pogubiła się większość detali. W efekcie usunąłem je wraz z całym malowaniem i drugi raz poszedłem w alternatywę. Nie jestem również fanem grupowania wielu napisów na jednej dużej folii, ale to zawsze można obejść. Cóż, ja nie byłem zadowolony z tych kalek, ale może po prostu brakło umiejętności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Bardzo ładna praca. Trochę odznacza się ta linia pod wiatrochronem schodząca w dół do przodu i wygląda na zdjęciach jakby tam był schodek... Widać, że trochę posiedziałeś przy nim, by uzyskać taki efekt styrania. Robi wrażenie, świetny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Świetny model. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Niestety widać ten uskok linii podziału i łączenia elementów pod wiatrochronem, rzuca się to w oczy i szkoda że tego nie zeszlifowałeś. Całościowo jednak model prezentuje się bardzo ładnie, fajnie zmęczone jest życiem poszycie, a winietka dodatkowo robi robotę Mam sentyment do tej maszyny, kiedyś miałem sklejonych ich kilka, a w szafie wciąż zalega wersja rozpoznawcza starego Esci... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 8 godzin temu, MAREK74 napisał: Trochę odznacza się ta linia pod wiatrochronem schodząca w dół do przodu i wygląda na zdjęciach jakby tam był schodek... 19 minut temu, Rafał B napisał: Niestety widać ten uskok linii podziału i łączenia elementów pod wiatrochronem, rzuca się to w oczy i szkoda że tego nie zeszlifowałeś. W realu tego tak bardzo nie widać, ale niestety po prostu przegapiłem to, nie mam usprawiedliwienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Dla mnie rewelacja! Mam w planach tego F-4D, ale w wersji Night Attacker też od Fine Molds (jak zdobędę, bo na razie krucho u nas z newsami tej firmy), ale pewnie nawet się nie zbliżę do Twojego wykonania. W każdym razie wzorzec jest . Uskok, o którym wspominali koledzy, widać tak naprawdę tylko na jednym ujęciu, pod konkretnym kątem. Co do kalkomanii to niestety potwierdziłeś opinię, którą wyczytałem na Britmodellerze. Przy całej rewelacyjności tego modelu Phantoma, kalkomanie to największy minus - łączenie kilku napisów eksploatacyjnych jedną płachtą folii to zły pomysł. Niestety Fine Molds powieliło to również w swoim F-15... Tak czy owak, gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Cześć! Wygląda dobrze! Dzięki za info o kalkomaniach - chciałem sobie jakiegoś FineMoldsa kupić od jakiegoś czasu, na szczęście zestaw alternatywnych kalek do Phantoma nie jest raczej trudny do dostania... Życzę powodzenia w innych projektach i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Kawał dobrej roboty, wszystko ładnie się komponuje! Mi się bardzo podoba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja Ładnie go zmęczyłeś, całość sprawia doskonałe wrażenie. Podziwiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 8 Maja Share Napisano 8 Maja Bardzo ładny Phantom USAF. Fine Molds wypuścił śliczną serię Phantomów w 72. To najlepsze modele tej maszyny w 72. Ładna dioramka. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Super wyszło - podoba mi się bardzo ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Raju... Ale mi się podoba! Uwielbiam te trójkolorowe amerykańskie malowania. Kiedyś szarpnę się chyba na F-100 w takich barwach. Ale Phantom też piękna maszyna, a wykonanie niesamowicie atrakcyjne. Weathernig miód w sam raz pod mój gust - z daleka niby nic a przy zbliżeniu robi robotę i widać, że styrany życiem. Przepiękny model! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi