Skocz do zawartości

PT- 91 TWARDY (Trumpeter + Konwersja) 1/35

TAW

Rekomendowane odpowiedzi

"Trza być twardym, a nie miętkim" :)

G0001.jpg

Rok 1994. Cała Polska nuci "Zanim Zrozumiesz" i "Księżycową Piosenkę" Varius Manx a Edyta Górniak robi furorę na Eurowizji śpiewając "To nie ja". W kinach ukazały się m.in.  Pulp Fiction, Leon Zawodowiec, Maska czy Forrest Gump a mały Tomuś - autor tej galerii oglądał Króla Lwa na VHS nagrywanym kamerą prosto z sali kinowej. Tak właśnie mniej więcej wyglądał nasz świat kiedy ruszała produkcja polskiego czołgu podstawowego PT-91 Twardy.

PT-91 jest głęboką modernizacją czołgu T-72. Najważniejsze zmiany względem wersji podstawowej to dodanie pancerza reaktywnego ERAWA, wymiana silnika na mocniejszy, wyposażenie w nowy system kierowania ogniem Drawa i system samoosłony Obra. Twardy wszedł na wyposażenie Wojska Polskiego w 1995 r. i służy w nim do dziś. Był też eksportowany do Malezji oraz nieznana liczba egzemplarzy została przekazana Ukrainie broniącej się przed rosyjską agresją. I podobno w warunkach bojowych spisuje się całkiem nieźle.

Za bazę do budowy modelu posłużył zestaw Trumpetera wzbogacony ruchomymi gąsienicami tej samej firmy, zapinkami z ET,  linami Eureki i oczywiście i przede wszystkim konwersją do budowy Twardego opracowaną przez Kapitana Kurta i odlaną przez Snajpera TBG. Dziękuję Panowie, dzięki Waszej pracy mogłem spełnić jeden z moich najśmielszych modelarskich celów. Tyle by już było wstępu a teraz zapraszam do oglądania. Mam nadzieję, że wyszedł twardy, a nie miętki i będzie się Wam podobał.
Pierwsze parę zdjęć bez tła, żeby lepiej uchwycić sylwetkę samego czołgu, kolory i efekty, które trochę kamuflują się w drzewiastej scenerii. Potem już z docelową podstawką.

G1.jpg

G2.jpg

G3.jpg

G4.jpg

G5.jpg

G6.jpg

G7.jpg

G8.jpg

G9.jpg

G10.jpg

G11.jpg

G12.jpg

G13.jpg

G14.jpg

G15.jpg

-------->LINK DO WARSZTATU<--------

• Like 35
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Pierwszy:) 

Kawał Twardziela, model wyborny, malowanie z brudzeniem "zdjęciowe".

Gratulacje! 

Edytowane przez FAHR
  • Thanks 1

Zachwycał już w trakcie budowy, a efekt końcowy jest rewelacyjny! Gratulacje!

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Nie martw się, następnym razem na pewno będzie lepiej.

😉

A na poważnie petarda, od początku do końca. 

Edytowane przez halset
  • Thanks 1

No ładne cacko. Prawdziwy majstersztyk. :super:

Jak się nic nie p........i to za tydzień oglądam go na żywo.  :jupi2:

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Taw, trzeba być twardym a nie miętkim. Podstawka wielkościowo fajna i  krzaczory. Trawkę to ty ogrodnik certyfikowany :).

Modelik spoko, taki modern tank dla mnie wygląda ładnie.

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Thanks 1

"Trza być twardym, a nie miętkim"  Na razie jestem na tej drugiej pozycji, w miarę oglądania fotek zarówno twojego modelu  jak i Kapitana zaczynam dojrzewać do wiekopomnej decyzji. Jaki model najlepiej pasuje pod budowę Twardego . Pytam dlatego iż ty musiałeś się zmierzyć nie tylko z samym modelem ale również z pewnymi niedomaganiami konwersji . Co do zdjęć  PT-ka : fotka 1 jest  ,, the best ,,  a sam model jest po prostu zajebisty .  Podziwiam i zazdroszczę jednocześnie wykonania Twardziela.

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Dziękuję jeszcze raz za miłe opinie. Bardzo się cieszę, że się podoba :wojo:

13 godzin temu, Sam100 napisał:

Bezczelnie, po chamsku i z premedytacją zajumałem Ci zdjęcia i będę z nich zrzynał przy budowie swojego 😉

Bierz Pan i korzystaj w słusznej sprawie. Nie ma chyba większej satysfakcji dla modelarza, kiedy jeden model stanowi inspirację do powstania kolejnego.

12 godzin temu, bulik58 napisał:

zaczynam dojrzewać do wiekopomnej decyzji.

I mi się ten tok myślenia bardzo podoba :super:

12 godzin temu, bulik58 napisał:

Jaki model najlepiej pasuje pod budowę Twardego . Pytam dlatego iż ty musiałeś się zmierzyć nie tylko z samym modelem ale również z pewnymi niedomaganiami konwersji .

Swojego PeTeka robiłem z zestawu do niego pierwotnie przeznaczonego, więc nie mogę z czystym sumieniem odpowiedzieć na to pytanie bo nie próbowałem żadnej innej opcji. Teoretycznie inne zestawy bliźniaczych konstrukcji T-72 też powinny się nadawać ale to tylko teoretycznie. Są trzy główne styczne między zestawem bazowym a konwersją: pierścień wieży, fartuch przed przednią dolną płytą i fartuchy boczne. Teoretycznie żaden z tych punktów nie powinien być trudny do "wyściemniania" tak żeby zamaskować ewentualne różnice w wymiarach. Najtrudniejsze byłoby wyściemnianie rozbieżności w wymiarach przy osadzaniu bocznych fartuchów (i to jest też jedyne niedomaganie konwersji względem przeznaczonego do niej zestawu). Poza tym nie ma innych niedomagań, które byłyby widoczne na skończonym modelu, także konwersja jest jak najbardziej zalecana do użytku 😉 Ciekawą opcją do sprawdzenia mógłby być jeszcze zestaw Tamiya ze względu na cenę, prostotę i chyba najbardziej akuratne koła. Ale tu powinna się już wypowiedzieć osoba, która posiada i konwersję i zestaw Tamki i poprzymierza z grubsza ich elementy w wyżej wymienionych trzech punktach.

Edytowane przez TAW
  • Thanks 1

Twardy idzie jak burza. Jeszcze pachnie świeżą farbą a już zbiera laury i zdjęcia tygodnia:) Gratuluję i dziękuję, bo działa motywująco dla mnie osobiście do walki z moim twardzielem. 

• Thanks 1

A ja miałem w ostatni weekend okazję obejrzeć i model, i przy okazji poznać jego twórcę Tomka. Była to dla mnie sama przyjemność. Dzięki Tomku za spotkanie i krótką pogawędkę, mam nadzieję nie ostatnią.

• Thanks 1

Pięknie wykonany i umiejscowiony na przepięknie wykonanej podstawce. Cieszy oko.

• Thanks 1