Popular Post kelly9mm Posted June 14, 2024 Popular Post Share Posted June 14, 2024 Czołem, Jako że nigdy jeszcze nie budowałem niczego od Airfixa, postanowiłem to zmienić. W moje łapki wpadł jeden z ich ostatnich wynalazków - Fairey Gannet. Samolot na tyle pokraczny, że nie mogłem przejść obok niego obojętnie. Dużo ochów i achów można znaleźć na temat tego zestawu w sieci. Mnie on jakoś szczególnie nie zachwycił, choć sam model budowało się całkiem przyjemnie. Nie skorzystałem z załączonych propozycji malowania RN i zrobiłem go w barwach australijskich, czyli w praktycznie takich samych jak RN . Zbudowany w zasadzie z pudełka plus blaszki Eduarda w kabinie. Oto zatem Fairey Gannet AS.1, numer seryjny XA331, w barwach 816 Eskadry RAN na pokładzie HMAS Melbourne, rok 1957. Miłego oglądania i krytykowania! Pozdrawiam, Marcin Kilka zbliżeń na kabinki: 52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DobreMzimu Posted June 14, 2024 Share Posted June 14, 2024 Ciekawy temat. Czym go malowałeś? Jaśniejszy kolor to mix czy gotowiec? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted June 14, 2024 Share Posted June 14, 2024 Świetna robota, bardzo się podoba . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted June 14, 2024 Share Posted June 14, 2024 Robota super, ale brzydal okrutny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted June 14, 2024 Share Posted June 14, 2024 Zawsze mi się ten pokrak podobał. Model ładnie zrobiony. Podoba mi się subtelne wycieniowane jasnego dołu. Ale żeby nie było za słodko to zwrócę dyskretną uwagę, że coś nie pykło z drzwiami komory bombowej - chyba za szeroko otwarta i te siłowniki wiszą tak trochę nie teges 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted June 14, 2024 Author Share Posted June 14, 2024 Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Ciekawy temat. Czym go malowałeś? Jaśniejszy kolor to mix czy gotowiec? Mr Color. Ten kolor to zwykły Sky, czyli w tym przypadku C368 51 minut temu, barszczo napisał: Świetna robota, bardzo się podoba . Dzięki wielki 18 minut temu, marek d napisał: Robota super, ale brzydal okrutny. Dzięki, jest tak brzydki, że aż ładny 6 minut temu, abtb napisał: Zawsze mi się ten pokrak podobał. Model ładnie zrobiony. Podoba mi się subtelne wycieniowane jasnego dołu. Ale żeby nie było za słodko to zwrócę dyskretną uwagę, że coś nie pykło z drzwiami komory bombowej - chyba za szeroko otwarta i te siłowniki wiszą tak trochę nie teges Dzięki. Pokrywy komory tak właśnie mają być otwarte. Do podwieszania uzbrojenia zdejmowało się je z siłowników i szeroko otwierało. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted June 14, 2024 Share Posted June 14, 2024 6 minut temu, kelly9mm napisał: Do podwieszania uzbrojenia zdejmowało się je z siłowników i szeroko otwierało. Qrcze - całe życie człowiek dowiaduje się czegoś nowego. Dzięki za wyjaśnienie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 Ładna scenka i ładne wykonanie nietuzinkowej tak konstrukcji, jak i modelu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 (edited) Świetne wykonanie. Prawdziwy majstersztyk. Bardzo mi się podoba. Przyznam się szczerze, że w pierwszej chwili miałem wątpliwość czy pod skrzydłami mogą już wisieć rakiety gdy skrzydła są złożone ale wygląda na to, że na lotniskowcach samoloty uzbraja się się właśnie w takim stanie. Dla mnie to też nowość. Edited June 15, 2024 by Endrju 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek261 Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 Pięknie zrobiony model. Super konfiguracja z dwoma węzłami składania skrzydła. Kabina też zacnie się prezentuje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerM Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 Bardzo ładnie wykonany model, podstawka też 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 świetny kangur 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 Fajny rzadko pokazywany i podoba mi się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted June 15, 2024 Share Posted June 15, 2024 Bardzo ładnie wykonany ale samolot brzydki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted June 15, 2024 Author Share Posted June 15, 2024 10 godzin temu, Rafał B napisał: Ładna scenka i ładne wykonanie nietuzinkowej tak konstrukcji, jak i modelu 9 godzin temu, Endrju napisał: Świetne wykonanie. Prawdziwy majstersztyk. Bardzo mi się podoba. Przyznam się szczerze, że w pierwszej chwili miałem wątpliwość czy pod skrzydłami mogą już wisieć rakiety gdy skrzydła są złożone ale wygląda na to, że na lotniskowcach samoloty uzbraja się się właśnie w takim stanie. Dla mnie to też nowość. 8 godzin temu, przemek261 napisał: Pięknie zrobiony model. Super konfiguracja z dwoma węzłami składania skrzydła. Kabina też zacnie się prezentuje. 7 godzin temu, RogerM napisał: Bardzo ładnie wykonany model, podstawka też 7 godzin temu, M.A.V. napisał: świetny kangur 7 godzin temu, Adamo722 napisał: Fajny rzadko pokazywany i podoba mi się 3 godziny temu, mig napisał: Bardzo ładnie wykonany ale samolot brzydki Serdecznie dziękuję, cieszę się że przypadł Wam do gustu mimo niewątpliwej brzydoty głównego aktora 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzegorzM Posted June 26, 2024 Share Posted June 26, 2024 Fajny ten kangur, naprawdę się podoba no i w naturalnym otoczeniu. Właśnie bujam się z moim. Jaki dałeś lakier na wykończenie? Bo mam wątpliwości mat czy satyna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smialus Posted June 26, 2024 Share Posted June 26, 2024 KOT!!!!!!!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted June 26, 2024 Share Posted June 26, 2024 W dniu 15.06.2024 o 20:57, kelly9mm napisał: mimo niewątpliwej brzydoty głównego aktora ale model zbudowany rewelacyjnie !!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAREK74 Posted June 26, 2024 Share Posted June 26, 2024 Nie mój obszar zainteresowań, ale nie można koło takiego modelu przejść obojętnie. Bardzo ładna praca. No może te stateczniki torpedy na pierwszym zdjęciu trochę grubawe, ale całość - torpeda. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted June 27, 2024 Share Posted June 27, 2024 Piękne wykonanie. Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted June 27, 2024 Share Posted June 27, 2024 Ależ przyjemność oglądać Twoje prace! A tę - szczególnie. Mnóstwo tu ciekawych detali i smaczków, niebanalny samolot... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted June 27, 2024 Author Share Posted June 27, 2024 W dniu 26.06.2024 o 11:41, GrzegorzM napisał: Fajny ten kangur, naprawdę się podoba no i w naturalnym otoczeniu. Właśnie bujam się z moim. Jaki dałeś lakier na wykończenie? Bo mam wątpliwości mat czy satyna. 23 godziny temu, smialus napisał: KOT!!!!!!!!! 21 godzin temu, BRAVO112 napisał: ale model zbudowany rewelacyjnie !!! 12 godzin temu, MAREK74 napisał: Nie mój obszar zainteresowań, ale nie można koło takiego modelu przejść obojętnie. Bardzo ładna praca. No może te stateczniki torpedy na pierwszym zdjęciu trochę grubawe, ale całość - torpeda. 5 godzin temu, zaruk napisał: Piękne wykonanie. Gratuluję. 4 godziny temu, socjo1 napisał: Ależ przyjemność oglądać Twoje prace! A tę - szczególnie. Mnóstwo tu ciekawych detali i smaczków, niebanalny samolot... Dziękuję serdecznie za miłe słowa, to naprawdę przyjemny w budowie model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted June 27, 2024 Author Share Posted June 27, 2024 W dniu 26.06.2024 o 11:41, GrzegorzM napisał: Jaki dałeś lakier na wykończenie? Bo mam wątpliwości mat czy satyna. Ostatni lakier jaki kładłem to Mr Color GX-114. Teoretycznie mat, ale: 1. GX-114 sam w sobie nie jest ultra matowy 2. Położony został cienką warstwą na mocno błyszczące podłoże (przedtem kładziony był w kilku etapach GX-112) 3. Na nim pracowały jeszcze oleje, które są nieco błyszczące w efekcie wyszła lekka satyna (zgodnie zresztą z założeniem projektowym ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albatros Posted June 27, 2024 Share Posted June 27, 2024 Piękny model, efekt jest znakomity, bardzo mi się podoba zróżnicowanie powierzchni, super No i sam samolot, tak brzydki że aż piękny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panmopsik Posted June 27, 2024 Share Posted June 27, 2024 (edited) Kangury zawsze mile widziane. Fajny model choć oryginał brzydki. Edited June 27, 2024 by panmopsik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts