Skocz do zawartości

Hurricane Mk.IIc, 1:72 Arma Hobby

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,
Nie zważając na toczącą się nieopodal bitwę o kompetencje (lub ich brak) Arma Hobby, sięgnąłem po jeden z ich szlagierów, czyli małego Hurricane'a, tym razem w wersji Mk.IIc. A jako, że lubię udziwnienia zdecydowałem się na takie dziwaczne malowanie, w zasadzie już nie Angol, choć nie do końca jeszcze Turek. Malowanie prawdopodobnie z operacji transferu maszyny z bliskowschodnich baz RAF do Turcji.
Maszynka zrobiona została na bazie pakietu "Eastern Front", więc w zestawie były od razu wydrukowane wydechy, lusterko i zydel. Dołożyłem do tego lufy od Mastera, tablicę przyrządów od Yahu i celownik od Brengun.

Miłego oglądania i krytykowania!
Pozdrawiam,
Marcin

AP1GczNFmP0Nbr8MCVbhLNp3uKinbgZm95x6gFQ3

AP1GczPVkdrN3h09WZkQECetpxqy8NxluVKhfT7b

AP1GczPjLZCWXnuD471YCS2MhYFAHTgFLhRq42gL

AP1GczNyzoG6UPPmn8u9Gg_AXfGZ_HZK8qy2e2Zi

AP1GczMDPifpwBMQZeOUBAFtXgSsnX2pnEw63BTX

AP1GczM7IFRa2qZojT2zNIIR5-4VWyCi-IXbvSVX

AP1GczPYim_z_mzvt0iVmcKNz_IUQOcRCR3H6n1E

AP1GczMzfxlAobYf6-etHOa8c-RyjuL3T-99fQOz

AP1GczPCLihvvxgWuTOU8RS1jNEDV2Vm4s3cLRme

AP1GczN18W_sjNFJKXUFA5wK3OuybafvDIrud-bY

AP1GczNOat97n3BpSVGuBTp-23suWJOER5_GDNDd

• Like 34

Dzięki wielkie za ciepłe przyjęcie. 

7 godzin temu, Baas ArK napisał:

Piękna rzecz. "Ajabym" dodał ślady po zamalowanych znakach brytyjskich.

Nie jestem pewien, czy brytyjskie kokardy zostały po prostu zamalowane. Materiały źródłowe są szczątkowe, ale maszyny z tego „tureckiego transferu” wyglądają na przemalowane po całości. Choć raczej niechlujnie, bo farba na spodzie wydaje się łuszczyć na potęgę. Stąd też pomysł, żeby dolne powierzchnie były pomalowane LMB, spod którego wyziera Azure Blue. 
Trochę drapania się głowie, jak mogła ta maszyna wyglądać można  znaleźć tutaj.

Pięknie pomalowany i zgrabnie zrobiony, oglądanie tych zdjęć to wielka frajda.

Może dodasz pełną fotkę od spodu?

• Thanks 1

Wielkie dzięki!

2 godziny temu, zaruk napisał:

Może dodasz pełną fotkę od spodu?

Możliwe, jak znowu rozłożę namiocik do zdjęć. Generalnie nie lubię robić fotek spodu, bo zazwyczaj zepsuję coś na górze :woot:.

31 minut temu, kelly9mm napisał:

Generalnie nie lubię robić fotek spodu, bo zazwyczaj zepsuję coś na górze :woot:.

Pewnie dlatego oglądanie brzuszków jest tak pasjonujące.

• Haha 1

Sam teraz robię takiego szkraba i powiem szczerze, że mając to w rękach to wielkość a raczej małość takiego modelu nie daje dużego pola do popisu. Tak przynajmniej mi się wydawało bo jak widać na załączonych tu obrazkach to da się sporo wyciągnąć z tej skali i zrobić bardzo atrakcyjny model. Z niektórych ujęć wygląda jak prawdziwa maszyna. Brawo!

• Thanks 1

Miodzio:)Wieki temu miałem Intech w tym malowaniu, miał kwadratowe, czerwone znaki na skrzydłach. Pewnie nowsze badania pokazały, że ich tam nie było. Arma ma to fajne, że przykłada się do historii samolotów, których malowania proponują.

• Thanks 1

2 godziny temu, GrzegorzM napisał:

Wieki temu miałem Intech w tym malowaniu, miał kwadratowe, czerwone znaki na skrzydłach. Pewnie nowsze badania pokazały, że ich tam nie było. Arma ma to fajne, że przykłada się do historii samolotów, których malowania proponują.

Nie do końca, takiego schematu malowania w propozycji Arma nie ma. Brak biało-czerwonych kwadratów na skrzydłach to moja decyzja projektowa podjęta na podstawie nielicznych materiałów źródłowych, do których dotarłem.