Skocz do zawartości

A-6E Intruder The Final Countdown, 1:72 Trumpeter

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny, podoba mi się. Mam pytanko odnośnie kółka z panterą na stateczniku. Przy takim Twoim riserczu zakładam, że tak było na oryginale, czyli rozjaśnione kółko, a poza nim przyciemnienia/pobrudzenia. 

• Thanks 1

Dzięki wielkie za miłe słowa.

Godzinę temu, giberes napisał:

Mam pytanko odnośnie kółka z panterą na stateczniku. Przy takim Twoim riserczu zakładam, że tak było na oryginale, czyli rozjaśnione kółko, a poza nim przyciemnienia/pobrudzenia. 

Co budzi wątpliwość? W malowanie hi-vis (jak tutaj) czarna pantera umieszczana była w białym kole z czarną obwódką i ciemnozielonymi literami. W tym przypadku AJ. 

18 minut temu, przemek261 napisał:

Praca fantazja, figurki powalają (z jakiej firmy?) 

Figurki z firmy reedoak. 

1 godzinę temu, barszczo napisał:

Fajne te rażące uproszczenia, zwłaszcza w kokpicie. Super robota :super:.

Dzięki. No, to jest kokpit po umeblowaniu. Zrobiłem boazerię i wstawiłem rumuńską meblościankę. W oryginale były gołe i płaskie ściany :D

• Haha 1

Świetna robota, jak już napisano - zapiera dech.

A pan, który wraca z zakupami z Biedronki do reszty mnie rozłożył.

Zazdroszczę umiejętności.

• Thanks 1

6 godzin temu, kelly9mm napisał:

Model oryginalnie pełen błędów faktycznych, rażących uproszczeń, słabych rozwiązań projektowych i przeciętnej jakości wykonania. Jednocześnie dość fajna baza to własnej walki z materią (jeśli ktoś hoduje w sobie pierwiastek masochizmu 😄 ).

Wyszło naprawdę imponująco! Gratulacje!

Czy można prosić o kilka słów więcej, na co zwrócić uwagę przy tym nowym A-6 od Trumpka? U mnie w szafie A-6A ale każda dobra rada się przyda.

• Thanks 1

Dzięki wielkie :D

10 minut temu, zaruk napisał:

A pan, który wraca z zakupami z Biedronki do reszty mnie rozłożył.

Lotniskowiec klasy Nimitz to z 5 tysięcy luda. Pewnie z 10 Żabek się tam zmieści 😉 

6 minut temu, tommyk napisał:

Czy można prosić o kilka słów więcej, na co zwrócić uwagę przy tym nowym A-6 od Trumpka? U mnie w szafie A-6A ale każda dobra rada się przyda.

Zagadnień jest kilka:

• Uproszczenia, w szczególności:
    • żenująco pusty kokpit
    • zamknięta przednia część pokrywy podwozia głównego. To w zasadzie jest na granicy dyskwalifikacji.
  • Błędy konstrukcyjno/produkcyjne, w szczególności:
    • źle uformowane światło na stateczniku pionowym po prawej stronie kadłuba. W zasadzie do usunięcia i zrobienia od nowa
    • wloty powietrza do silników powinny zostać zamontowane przed sklejeniem połówek kadłuba (wbrew instrukcji). Potem może być to cokolwiek trudne :twisted:
    • niestabilne połączenie skrzydeł z kadłubem (niezależnie od pozycji)
  • Błędy rzeczowe, w szczególności:
    • Wloty wentylacyjne właściwe tylko dla wersji E
    • Fotele GRU-7. Dla wersji A powinny być w zasadzie GRU-5 (choć w późniejszych były już GRU-7)
    • Światła formacji (skrzydła i kadłub) właściwe tylko dla wersji lata 80+. W przypadku budowy modeli z lat 60-tych i 70-tych trzeba je usunąć i zrobić samemu odpowiednie
    • Bardzo dziwny dobór uzbrojenia, niekoniecznie w skali :D

W sumie, nie ma dramatu, ale trzeba albo machnąć na to wszystko ręką i zrobić takiego chińskiego Frankensteina, albo jednak trochę posiedzieć ze źródłami. Sprawę nieco komplikuje fakt, że Intruder był dość intensywnie rozwijaną platformą, więc zależnie od wyboru egzemplarza i epoki pewne rozwiązania będą mniej lub bardziej właściwe. 

Jak dla mnie wygląda imponująco, bardzo podoba mi się zwłaszcza wykonanie mechanizmu składania skrzydeł. Pytanie tylko czy podstawkę wykonałeś od początku sam czy jest kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki ?

• Thanks 1

Serdeczne dzięki :piwo:

10 godzin temu, duju69 napisał:

czy podstawkę wykonałeś od początku sam czy jest kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki ?

Jest to kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki :cool:

13 minut temu, smialus napisał:

Tylko te oszklenie zielone mi nie pasuje, Intrudery raczej nie miały barwionych szyb.

Oszklenie jest lekko niebieskie, może w tym świetle wygląda zielonkawo. Owszem, Intrudery miewały barwione szyby…

A-6E_VA-35_landing_on_USS_Nimitz_(CVN-68

• Like 1

Mega świetna robota :super: a to, że Trumpek kilka rzeczy skopał począwszy od kabiny, kilka rzeczy uprościł, a samo uzbrojenie jest "zapożyczone" z innych wcześniejszych modeli to fakt, jednak możliwość zrobienia złożonych skrzydeł i powupuszczanych klap i slotów ma przewagę nad starą Fujimi czy Italerką. Z pomocą jednak szybko przyszedł Edek i dzięki niemu co nieco można poprawić i urozmaicić. Jeden egzemplarz pozwoliłem sobie zamówić, pozostając przy prawie pełnej rodzinie "Intruzów" z Fujimi, tak na wszelki wypadek. 

Jedyne co bym zmienił to uzbrojenie na jakieś trochę bardziej wyszukane :lol:

P.s. 

Jeżeli używałeś dużej Edkowej blachy, a nie będziesz już potrzebował F.O.D'ów to chętnie bym je przygarnął :wink:

• Thanks 1

Dzięki Kamilu za miłe słowa. Problem z tym modelem miałem taki, że niemal od początku do końca towarzyszyła mu aura rozczarowania. Niby na pierwszy rzut oka jest świetnie, ładnie wyglądające ramki, przyzwoite linie podziału, nitowania, dużo części, w tym opcjonalnych, spory wybór uzbrojenia, ładnie wydrukowane kalkomanie, maski na owiewkę i wiatrochron, mnóstwo "entuzjastycznych" recenzji w internecie, itp. A potem z każdym krokiem okazuje się, że Chińczycy starego misia na sztuczny miód próbowali oszukać :D. Ale oczywiście da się doprowadzić ten model do jakiegoś tam ładu.

Co do uzbrojenia, to wybrałem najbardziej typowe dla tamtego okresu. A wręcz dokładnie takie, z jakim ten samolot wystąpił w filmie. Ale faktycznie mało finezyjne :D.

Niestety, resztki po modelu już zaklepane :cool: .

Pozdrawiam,

Marcin

• Thanks 1

Od wejścia do kokpitu przez pokład lotniskowca i załogę miód na oczy. Zbliżenia samego samolotu cholernie realne, aż czuć jak buja na morzu. Tyle pięknych szczegółów. Epickie wykonanie, kłaniam się nisko. 

• Thanks 1

Kapitalna dioramka ! Sam model bardzo mi się podoba a całość robi mega wrażenie. Jedyne czego bym się pozbył to ten ciągniczek, bo jego się używa pod pokładem i ewentualnie na windach do targania samolotów no i z tego co mi wiadomo, to się pojawił dopiero jakoś koło roku 1990 (mogę się mylić), ale to pikuś - całość mega i chciałbym takie u siebie na półce 🙂

Edit: Zrobiłem troche researchu i ten ciągniczek już byl w latach 80tych więc zwracam honor 🙂

Edytowane przez Psar77
  • Thanks 1

Jak zwykle u Ciebie wygląda to super! Miałem się spytać o te niedoskonałości, ale wyjaśniłeś to już powyżej. Jestem szczęśliwym (lub nie ) posiadaczem Intruderów od chyba wszystkich producentów w 72 (Fujimi, Italeri i Hasegawa - błee) i wydawało mi się, że wreszcie jest klasowy model. A tu taki zonk 😵

P.S. Znowu mam wzorzec klasy "zero" dla swoich przyszłych "szósteczek"😁 

• Thanks 1