Skocz do zawartości

A-6E Intruder The Final Countdown, 1:72 Trumpeter

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Oto pierwsza tegoroczna produkcja (choć rozpoczęta jeszcze dobrze w 2024) – A-6e Intruder od Trumpeter. Model oryginalnie pełen błędów faktycznych, rażących uproszczeń, słabych rozwiązań projektowych i przeciętnej jakości wykonania. Jednocześnie dość fajna baza to własnej walki z materią (jeśli ktoś hoduje w sobie pierwiastek masochizmu 😄 ).

Prezentowany tu egzemplarz nosi numer seryjny 159906 i przedstawia wcielenie tegoż samolotu z 1980 roku, gdy służył w eskadrze VA-35 (Black Panthers) na pokładzie lotniskowca USS Nimitz (CVW-8), w tym momencie akurat z numerem 507 (uprzednio 501). Egzemplarz ten ma hollywoodzki epizod występując z całym szeregiem innych maszyn z CVW-8 w filmie The Final Countdown.
Do poprawy pudełkowego rozwiązania wykorzystałem:

• kalkomanie 3D w kokpicie (Quinta)
  • kilka blaszek tu i tam (Eduard)
  • koła (Reskit)
  • MER i bomby (Reskit)
  • rurka Pitota, sonda do tankowania (Master)
  • fotele katapultowane (Aires)
  • kalkomanie (HAD Models)

Miłego oglądania i krytykowania!
Pozdrawiam,
Marcin

AP1GczMTnpB4GWPZzEjD4bt_-j1M7zsMRVbFkiNM

AP1GczMbB0jKkSsdaeyDH1sxZvKZ5Q51jb2kyYqw

AP1GczNUpwYgIXHWBNHwpKq52lFMC0OmesBTvf_o

AP1GczNs6ienPFIImpSgvpUUpIsYjIE5ii0ZU_Z6

AP1GczMudTRs91nGMiVVKitFqLz1JamKpj86WFUl

AP1GczMX_kO1tbSpAxDYUqS-SAwtQAXee2wE8-rv

AP1GczObVBBvlMLCt-VItPlf4hi4atHYgW2E5YL_

AP1GczOq7e-lp8KrGRKFRTMUnvj6NY55iCHvUKh1

AP1GczPEsK7cjguKB_mmn-XJq3W0kDasbMyAfjc_

AP1GczMBnkJkUzqi3MffCoDcPUJKZX_N33vfkX9V

AP1GczPLV6FzKlCy21SZKG21EiovvAqGT1doljfE

AP1GczNd3zKlbUdLvskH6kAISawcJEJ11qFmF3JN

AP1GczOetjUymWH3nlVkaW_qxz1k-gGWV0I16HOU

AP1GczNKp1yqo32CQITcrL-ggQG-bNsL2J6ogmf2

AP1GczNN3phxV7vZ1Xmhmxr_Q7eJHmsL_z1zd3tx

AP1GczPgiXQeeWi7z5XB9p9J5HfXjY5K-hKwwDP7

AP1GczOO-GGKSNK8fkcT1Pco6_G3UNhYun0GJG8v

• Like 33

Dzięki wielkie za miłe słowa.

Godzinę temu, giberes napisał:

Mam pytanko odnośnie kółka z panterą na stateczniku. Przy takim Twoim riserczu zakładam, że tak było na oryginale, czyli rozjaśnione kółko, a poza nim przyciemnienia/pobrudzenia. 

Co budzi wątpliwość? W malowanie hi-vis (jak tutaj) czarna pantera umieszczana była w białym kole z czarną obwódką i ciemnozielonymi literami. W tym przypadku AJ. 

18 minut temu, przemek261 napisał:

Praca fantazja, figurki powalają (z jakiej firmy?) 

Figurki z firmy reedoak. 

Świetna robota, jak już napisano - zapiera dech.

A pan, który wraca z zakupami z Biedronki do reszty mnie rozłożył.

Zazdroszczę umiejętności.

• Thanks 1

6 godzin temu, kelly9mm napisał:

Model oryginalnie pełen błędów faktycznych, rażących uproszczeń, słabych rozwiązań projektowych i przeciętnej jakości wykonania. Jednocześnie dość fajna baza to własnej walki z materią (jeśli ktoś hoduje w sobie pierwiastek masochizmu 😄 ).

Wyszło naprawdę imponująco! Gratulacje!

Czy można prosić o kilka słów więcej, na co zwrócić uwagę przy tym nowym A-6 od Trumpka? U mnie w szafie A-6A ale każda dobra rada się przyda.

• Thanks 1

Dzięki wielkie :D

10 minut temu, zaruk napisał:

A pan, który wraca z zakupami z Biedronki do reszty mnie rozłożył.

Lotniskowiec klasy Nimitz to z 5 tysięcy luda. Pewnie z 10 Żabek się tam zmieści 😉 

6 minut temu, tommyk napisał:

Czy można prosić o kilka słów więcej, na co zwrócić uwagę przy tym nowym A-6 od Trumpka? U mnie w szafie A-6A ale każda dobra rada się przyda.

Zagadnień jest kilka:

• Uproszczenia, w szczególności:
    • żenująco pusty kokpit
    • zamknięta przednia część pokrywy podwozia głównego. To w zasadzie jest na granicy dyskwalifikacji.
  • Błędy konstrukcyjno/produkcyjne, w szczególności:
    • źle uformowane światło na stateczniku pionowym po prawej stronie kadłuba. W zasadzie do usunięcia i zrobienia od nowa
    • wloty powietrza do silników powinny zostać zamontowane przed sklejeniem połówek kadłuba (wbrew instrukcji). Potem może być to cokolwiek trudne :twisted:
    • niestabilne połączenie skrzydeł z kadłubem (niezależnie od pozycji)
  • Błędy rzeczowe, w szczególności:
    • Wloty wentylacyjne właściwe tylko dla wersji E
    • Fotele GRU-7. Dla wersji A powinny być w zasadzie GRU-5 (choć w późniejszych były już GRU-7)
    • Światła formacji (skrzydła i kadłub) właściwe tylko dla wersji lata 80+. W przypadku budowy modeli z lat 60-tych i 70-tych trzeba je usunąć i zrobić samemu odpowiednie
    • Bardzo dziwny dobór uzbrojenia, niekoniecznie w skali :D

W sumie, nie ma dramatu, ale trzeba albo machnąć na to wszystko ręką i zrobić takiego chińskiego Frankensteina, albo jednak trochę posiedzieć ze źródłami. Sprawę nieco komplikuje fakt, że Intruder był dość intensywnie rozwijaną platformą, więc zależnie od wyboru egzemplarza i epoki pewne rozwiązania będą mniej lub bardziej właściwe. 

Jak dla mnie wygląda imponująco, bardzo podoba mi się zwłaszcza wykonanie mechanizmu składania skrzydeł. Pytanie tylko czy podstawkę wykonałeś od początku sam czy jest kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki ?

• Thanks 1

Serdeczne dzięki :piwo:

10 godzin temu, duju69 napisał:

czy podstawkę wykonałeś od początku sam czy jest kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki ?

Jest to kawałek nadruku przyklejony do drewnianej podstawki :cool:

13 minut temu, smialus napisał:

Tylko te oszklenie zielone mi nie pasuje, Intrudery raczej nie miały barwionych szyb.

Oszklenie jest lekko niebieskie, może w tym świetle wygląda zielonkawo. Owszem, Intrudery miewały barwione szyby…

A-6E_VA-35_landing_on_USS_Nimitz_(CVN-68

Mega świetna robota :super: a to, że Trumpek kilka rzeczy skopał począwszy od kabiny, kilka rzeczy uprościł, a samo uzbrojenie jest "zapożyczone" z innych wcześniejszych modeli to fakt, jednak możliwość zrobienia złożonych skrzydeł i powupuszczanych klap i slotów ma przewagę nad starą Fujimi czy Italerką. Z pomocą jednak szybko przyszedł Edek i dzięki niemu co nieco można poprawić i urozmaicić. Jeden egzemplarz pozwoliłem sobie zamówić, pozostając przy prawie pełnej rodzinie "Intruzów" z Fujimi, tak na wszelki wypadek. 

Jedyne co bym zmienił to uzbrojenie na jakieś trochę bardziej wyszukane :lol:

P.s. 

Jeżeli używałeś dużej Edkowej blachy, a nie będziesz już potrzebował F.O.D'ów to chętnie bym je przygarnął :wink:

• Thanks 1

Dzięki Kamilu za miłe słowa. Problem z tym modelem miałem taki, że niemal od początku do końca towarzyszyła mu aura rozczarowania. Niby na pierwszy rzut oka jest świetnie, ładnie wyglądające ramki, przyzwoite linie podziału, nitowania, dużo części, w tym opcjonalnych, spory wybór uzbrojenia, ładnie wydrukowane kalkomanie, maski na owiewkę i wiatrochron, mnóstwo "entuzjastycznych" recenzji w internecie, itp. A potem z każdym krokiem okazuje się, że Chińczycy starego misia na sztuczny miód próbowali oszukać :D. Ale oczywiście da się doprowadzić ten model do jakiegoś tam ładu.

Co do uzbrojenia, to wybrałem najbardziej typowe dla tamtego okresu. A wręcz dokładnie takie, z jakim ten samolot wystąpił w filmie. Ale faktycznie mało finezyjne :D.

Niestety, resztki po modelu już zaklepane :cool: .

Pozdrawiam,

Marcin