Przemek Przybulewski Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 1. Czy do malowania sido używacie pędzli czy aero? 2. Czy jeżeli aero to czy sido nie zasycha wam w aero? 3. Czy aero to kładziecie jedną warstwę czy więcej? 4. Czy ktoś próbował dodawać jakiegoś retardera do sido? Pytam, ponieważ przy pierwszych dwóch modelach używałem pędzla i jakaś taka trochę gruba warstwa wychodział i ciężko mi było zrobić to bez zacieków. Przy trzecim korzystałem z aero, ale sido strasznie mi go zasyfił i poza tym warstwa lakieru na modelu była cieniutka. Zamiast błyszczeć model zrobił się ledwie aksamitny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vorenus Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Witam chciałbym skleić jakiś model panthery 1:35 jaki model byście polecili , jaką firmę bo jest tego troche i jest w czym wybierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Ja bym wybrał coś z Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamp Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Czołem, proszę o pomoc poszukuję gąsiennic do modelu M4-nie chodzi o oryginalne Hobby Boss, ale może wiecie czy jakaś firma robi metalowe lub plastiki, a nie jakieś gumofilce. Pewnie można wykorzystać obce -ze Stuarta albo innych "amrykańców"(proszę o podpowiedź).A jeśli ktoś ma jakieś ciekawe zdjęcia to łaskawie do nóg padam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vorenus Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Tu znalazłem coś takiego firmy Modelkasten http://www.hlj.com/product/MDKSK-45 ale poczytaj też coś na ten temat http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=115173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 17 Marca 2010 Share Napisano 17 Marca 2010 "Gelerth"]1. Czy do malowania sido używacie pędzli czy aero? 2. Czy jeżeli aero to czy sido nie zasycha wam w aero? 3. Czy aero to kładziecie jedną warstwę czy więcej? 4. Czy ktoś próbował dodawać jakiegoś retardera do sido? ad. 1 tylko aero ad. 2 nie ad. 3 zależy co chcę osiągnąć ad. 4 nie, jeśli to przegotowana woda, ale przy sido nie mialem takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Marca 2010 Share Napisano 17 Marca 2010 Sido można nakładać i pędzlem i aero, oczywiście tym drugim wychodzi lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 gajur i Tomek Mroczkowski - wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamp Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 dzięki za podpowiedź -nadal nie mam jednak pewności czy gąsiennice z szermana pasują do "M4 high speed tractora".MOże macie jakies inforamcje na ten temat-system wózków wygląda podobnie do Stuarta-ale czy tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Witam ponownie szanownych kolegów. Abrams skończony, więc buduję następnego współcześniaka. Tym razem to będzie podróż sentymentalna, mam bowiem na warsztacie mojego ukochanego T-72m1. Ogólnie z budową samego modelu nie mam problemów gdyż na naszym forum siedem dwójka to dość często pojawiający sie temat. Mam jednak problem, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak i z czego zrobić zwiniety i przymocowany brezent do okrywania czołgu. Pomóżcie koledzy, i podpowiedzcie, jak można takie coś wykonać. A oto fotka dla lepszego zobrazowania mojego problemu: Nieskromnie dodam że dowódcą czołgu przedstawionego na fotce jest sam autor tego postu . POzdrawiam i dziekuję za podpowiedzi. Hmmmmm widzę że ta czerwona obwódka nie wyszła zbyt wyraźnie ale jest chyba dość widoczna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Taki brezent zrobić można praktycznie ze wszystkiego, chusteczka, jakiś materiał cienki, na koniec malujemy na zielono i jakimś błyszczącym lakierem z tego co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Bierzesz chusteczkę i rozkładasz na warstwy, bierzesz jedną i wycinasz rozmiar, rozcieńczasz wikol w wodzie (1:10), nasączasz i zwijasz, dopóki jest mokry to kształtujesz tam gdzie ma leżeć i odgniatasz paski którymi jest zwinięty, jak wyschnie malujesz, lakierujesz, cieniujesz i gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Witam.Poszukuję informacji o wyglądzie [zdjątek/rysunków] tylnej ścianki czołgu Mark II ''Male". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vorenus Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Witam które blaszki do modelu Academy 1348 Tiger-I Wczesna Wersja http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=103821 te czy może inne oczywiście w rozsądnej cenie . http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=18&przedm=603292 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jask33 Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Witam które blaszki do modelu Academy 1348 Tiger-I Wczesna Wersja Sprawdz i porównaj Abera z Eduard 35498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Marca 2010 Share Napisano 27 Marca 2010 Eduard ma bardzo dobry zestaw do tigerka, sporo części w niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarris Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 czy macie cos do powiedzenia na temat sklejalnosci "tygrysow" Academy 1387 i Dragon 6406 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vorenus Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Który z white spiritów jest lepszy bo nie wszystie sie nadają http://sklep.proart.pl/talens/media/white,spirit,090,-,butelka,250,ml/kod~24300090 http://sklep.proart.pl/talens/media/odourless,white,spirit,089,-,butelka,75,ml/kod~24280089 http://agart.sklep.pl/index.php?p307,benzyna-lakowa-white-spirit-150-ml Odourless to znaczy bez zapachowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Carro Armata M13/40 z Kangurami-jaki kolor?włoska zieleń?piaskowy?czy...dark earth? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam. Potrzebuję pomocy. Waszym zdaniem które z farb Tamiya najlepiej nadają się na malowanie pojazdów amerykańskich z okresu Pustynnej Burzy lub OIF. Chodzi mi o malowanie piaskowe, nie trójbarwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 WITAM! Jestem tu nowy.Pasjonuję się modelarstwem od paru ładnych lat.Moje zamiłowanie to wojska londowe a mianowicie ... czołgi.Mam :Tygrysa,T34/76,amerykańskiego Achillesa,haubice na podwoziu Shermana,Shermana ,panzer 4 i panzer 1.Ale do żeczy chce zrobić diorame praedstawiającą potyczke w normandi 2 albo 3 czołgów.Mam pytanie jak pomalować tygrysa tak w stylu normandzkim ? PS:Tygrys firmy ITALERI , wszystkie czołgi są w skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam chałbym zrobic 7 tp w wersji 1 kolorowej ale nie wiem jaki to kolor robię zamówienie w mojehobby a ie wiem jaką to farbkę wybrać maluje pędzlem Czekam na odp pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaroos Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Pytanie do fanatyków hummerów. Jaki kolor mają polskie hummery ŻW. Ładna ta zieleń tylko jaka ? Czy jest jakiś gotowy kolorek czy mieszanie na oko. Może być hummbrol, pactra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Do zwykłych Humvee krajowych polecałbym Humbrola 102 A co, nie tylko mnie naszła ochota na Humvee ŻW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam!Chcę zrobić dioramę , która będzie przedstawiać potyczke 2 albo 3 czołgów.Mam pytanie jak pomalować tygrysa tak w stylu normandzkim ? Odrazu mówie , że tygrys firmy ITALERI w skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi